2014. szeptember 19., péntek

Körtés zabpehely szelet.


A vilmoskörte az ősz egyik legfinomabb gyümölcse. Olyan illatos és olyan lédús, zamatos. Lehet ezért szeretik sokan a belőle készült pálinkát.

Nah, de én most nem pálinkát főzök Nektek, hanem készítettem egy nagyon egészséges müzli szeletnek is mondható körtés finomságot.

Ez nem olyan száraz, mint a boltokban kapató müzli szelet, süteménynek is elmenne :)

A bejegyzésemet a reggeli fontosságáról biztos olvastátok. Részben ezzel a zabpehely szelettel szeretném megmutatni, hogy akár egész hétre pikk-pakk el lehet készíteni a reggelit. Nem muszáj megvenni a cukros péksüteményeket.

Van benne teljes értékű gabona, friss gyümölcs és finom édes. Az biztos, hogy egészséges tápanyagokkal látja el már kora reggel szervezetedet, így energikusabban lendülhetsz neki a napnak. 

Egyet-kettőt megszel és go, már mehetsz is suliba vagy dolgozni. Még tízóraira is vihetsz belőle :)

Folyamatosan eszemben van, hogy sokan közületek aktívan sportok. Tudom, hogy a zabpehely magas fehérje-, rost- és ásványi anyag tartalma miatt nagyon kedvelt a testépítők körében is. 

7 féle fontos aminosavat, igen magas mennyiségben tartalmaz. Zsírtartalma leginkább telítetlen zsírsavakból áll, ami különösen fontos a szervezet számára. Csökkenti a koleszterin szintet, cukorbetegek is fogyaszthatják és segít megelőzni a szívbetegségeket.

Zabpehely tápanyagtartalma 100 g-ra vetítve:
Energia kcal
Fehérje gramm
Zsír gramm
Szénhidrát gramm
378
14.4
6.8
64.3

Körtés zabpehely szelet.
 Hozzávalók 16 szelethez:
  • 250 g zabpehely
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál gyömbér
  • 1/8 teáskanál szegfűszeg
  • Leheletnyi szerecsendió
  • 1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 4, 2 dl kókusztej
  • 1 egész tojás
  • 1 teás kanál természetes vanília por vagy kivonat
  • 1 csésze (2,5 dl) apró kockára vágott körte
  • 8 evőkanál organic juhar szirup vagy kb. 4 evőkanál kókuszvirág cukor vagy természetes édesítőszer
  • Nagyon pici kókuszolaj sütéskor, a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
  • A zabpelyhet a fűszerekkel és a sütőporral keverjük össze.
Zabpehely fűszerekkel.

  • A kókusztejet a tojással, vaníliaporral/kivonattal és a juhar sziruppal keverjük el. Ezt öntsük rá a zabpelyhes mixünkre. Tegyük bele a körtedarabokat és kb. 10 percig pihentessük, hogy a zabpehely puhuljon a kókusztejes környezetben. 
Kókusztejes mix.


Körte hozzáadása a zabpelyhes mixhez.
  • Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A sütőformát kókuszolajjal vékonyan kenjük ki és öntsük bele az összekevert zabpelyhet. Süssük 30-40 percig, attól függően, hogy mennyire barnára szeretnénk. 
  • Ha kivesszük a sütőből még melegen vágjuk óvatosan szeletekre. Így ha kihűlt, azonnal tudjuk fogyasztani vagy elcsomagolni. A megmaradt szeleteket tegyük hűtőbe.
Megsült zabpehely szelet még melegen felvágva.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nagy ölelés :)
Iza.

2 megjegyzés:

Judit írta...

Kedves Iza!

Hagyományos tejjel vagy mandulatejjel, illetve mézzel is működhet a recept?

Előre is köszönöm szépen!

Judit

Fitt fazék kultúrblog Izával írta...

Kedves Judit!

Természetesen azokkal is lehet készíteni.

Csak én nehezen emésztem meg a tejet, illetve felnőtteknek nem igazán javaslom a tej fogyasztását. Hogy miért, az a házi túró receptemnél olvasható. A méz nagyon egészséges :)

Ha elkészíted felteszed a képet a Facebook-ra a Fitt fazék oldalára? :)

Köszönöm Judit és további szép napot kívánok!
Iza.