2014. november 26., szerda

Cantuccini - tradicionális olasz mandulás keksz (szénhidrátcsökkentett, cukormentes változat)



Lehet, hogy kicsit tudathasadásos állapotnak tűnik, hogy a Dél-Kelet Ázsiai körutam után az olaszok kedvenc édességével jövök :)

Közel 43 órája voltunk már talpon, mikor Boracay szigetéről hazafelé tartottunk. Utolsó állomásunk, hogy felüljünk a Budapest felé tartó gépre Milánó után Bergamo volt. A gép ráadásul késett még ¾ órát. Minden perc egy örökkévalóságnak tűnt. A Párom elaludt a reptéri váró székében, így én néztem, hogy mikor írják már ki végre, hogy hányas kapuból indul a gép hazafelé. A várakozás és az ébrenlét, mivel majdnem már 2 napja voltunk fent, nagyon fura állapotba hozott minket. Én csak néztem ki a fejemből és koncentráltam a táblára, ami az indulást jelzi majd ki. Közben moziztam :); néztem az embereket. 

Magával ragadott az olaszok eleganciája. Tudom, hogy az olasz divat világvezető de ahogy ez a hétköznapi életben is megjelenik náluk az irigylésre méltó.
Kortól függetlenül a szó nemes értelmében az egyszerűség, a harmónia, a letisztult finomság sugárzik az öltözködésükben. Minden részletre odafigyelnek. Mellette a határozottságuk és egyéniségük abszolút megjelenik a kisugárzásukban.

Az a különbség mi magyarok és az olaszok között, hogy mi nem hisszük el magunkról, hogy jól nézünk ki; igyekszünk felvenni pl. olyan ruhadarabokat, ami az aktuális divat de nem biztos, hogy tudjuk viselni. Ha bátrabban vállalnánk magunkat és egyéniségünket, valamint mindig odafigyelnénk az ápoltságra, akkor sokkal előrébb lennénk. (tisztelet a kivételnek).

Visszatérve a cantuccinire. A reptéren vettünk egy csomag cantuccinit és oly finom volt. Pont beszéltük, hogy egy fincsi, habos olasz kávé mellé is milyen jó lenne.

Így történt találkozásom a cantuccinivel :) 

Jellegzetessége, hogy 2-szer kell sütni, de kevés hozzávaló kell, valamint annyira könnyű elkészíteni. Mivel nagyon ízlett a bolti, gondoltam elkészítem egészségesebb változatban, hogy a Ti asztalotokra is kerüljön és az is élvezze, aki esetleg cukorbeteg vagy csak nem szeretne túl sok kalóriát megenni :)

Az általam készített változat is megőrzi a cantuccini jellegzetes ropogós, édes ízét :)

Cantuccini.
2 adagot csináltam; az elsőnél a tésztát tejjel lazítottam, nah ezt ne így csináljátok, mert a tej puhítja a tésztát, így nem lesz annyira ropogós.

Hozzávalók kb. 26 db kekszhez:
  • 250 g Dia-Wellness 50 % CH csökkentett liszt
  • 60 g Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 75 g olvasztott igazi vaj (nem margarin)
  • 3 tojás (ebből egy a kenéshez)
  • 1 citrom héja
  • 80 g mandula
  • 7 g foszfátmentes sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet Himalaya só
Elkészítés:
  • 2 tojást a cukorhelyettesítővel keverjük habosra, majd tegyük bele a vaníliás cukrot, a sütőport az olvasztott vajat, a citrom héját, a sót, a mandulát (a mandulát előtte pirítsuk meg egy picit serpenyőben és késsel aprítsuk kb. a felére a szemeket). Végül apránként szórjuk bele a lisztet. Amikor beleszórtuk a lisztet, a végén már a kezünkkel érdemes gyúrni pár percig.
  • A tésztát kezünkkel formázzuk henger alakúra, kicsit lapogassuk meg a tetejét és sütőpapirral kibélelt tepsibe tegyük bele. Majd kenjük le a megmaradt tojással a tésztát.
Cantuccini az első sütés előtt.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük.
  • Ezután vegyük ki a sütőből. Hagyjuk kicsit hűlni, majd egy éles (kenyérvágó) késsel ferdén, kis ujjnyi vastagságú szeleteket vágjunk és fektessük le a szeleteket a tepsibe. Tegyük vissza 140 fokos sütőbe 2-szer 10 percre, úgy hogy 10 percenként forgassuk meg.
Cantuccini a második sütés előtt.

Nem kell, hogy sült, barnás színt kapjanak a sütik, a lényeg, hogy kiszáradjanak és ropogósak legyenek. Mikor kivesszük még egy kicsit puhának tűnik, de ha kihűl, akkor finom, ropogós lesz.

Cantuccini a 10 perc utáni forgatás előtt.
El lehet készíteni még csokis-diós, narancsos-fügés, mandulás-fügés, csokis-narancsos, ánizsos, áfonyás, mazsolás, stb. És mivel a cantuccini jól alkalmazható a mostanában egyre divatosabb finger food kínálatoknál, egyre nagyobb szerepet kapnak a sós változatok is.

Én csokis-törökmogyorósat készítettem még. Ebbe 1 evőkanál kakaót, 1 narancs héját a citromhéj helyett és 10 g-al több cukorhelyettesítőt tettem a fenti recepthez képest. Fontos, hogy a kakaót még mielőtt a lisztet beletennénk, azelőtt keverjük bele a tojásos, vajas keverékbe, így jobban eloszlik.

Cantuccini.
A cantuccini-ről:

A biscotti, vagy ahogy még ismertebb biscotti di Prato, de még többen ismerik cantuccini néven, az olasz Prato városából származó, mára világszerte ismert és közkedvelt, klasszikusan kétszer megsütött kekszféleség. A keksz hosszúkás alakú, mandulával készítik és a fő jellegzetessége a dupla sütés által elnyert ropogós karaktere.

Az első dokumentált recept több évszázados kéziratról maradt ránk, amelyet a híres XVIII. századi tudós Amadi Baldanzi talált meg. Ebben a dokumentumban a kekszet még  genoa-ként emlegetik. Bár a biscotti di Prato elnevezés a keksz származási helyét szolgálja mutatni, azonban Olaszországban mégis széles körben elterjedt a cantuccini név,  amelynek használata valójában Toszkánára jellemzőbb.
A névhasználat körüli zavar oka feltehetően a Biscottificio Antonio Mattei, Prato vezető kekszgyártójának cégjelén található "Cantuccini gyártók" felirat lehet. A felirat azóta is változatlan maradt, azonban mára az emberek megszokták, hogy a cantuccini a Szardínia és Szicília jellegzetes süteményét jelenti.
Mivel tényleg nagyon száraz süteményről beszélünk, tradicionálisan itallal együtt szolgálják fel. Olaszországban tipikusan vacsora utáni desszertnek számít, amelyet egy pohár toszkán vin santo bor mellett fogyasztanak.
 

Nincs más hátra, mint egy habos kávé és a cantuccini társaságában hátradőlni, élvezni az ízeket és azt a néhány percet amit magadban, magaddal, érted töltesz :)


Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)
Iza.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Iza, megsütöttem, annyi kis csavarral hogy kókuszvirágcukor is került bele, és nagyon finom lett! Köszönet a receptért! A Török mogyorós lesz a következő! Üdv Gabi

Iza írta...

Kedves Gabi, nagyon boldog vagyok, hogy ízlik�� és köszönöm, hogy elkészítetted❣️ A török mogyis is biztos mennyei lesz.