Mint
ahogy ígértem, ez a hét a vitaminokról, enzimekről, nyers és nagyon finom Shrek
italokról fog leginkább szólni :)
A
hétfőt egy igazi vitaminkoktéllal indítottuk, (spenót, görögdinnye, ringló
szilva, lucernacsíra) mindamellett ha valaki több spenótlevelet tett az italba,
akkor ezzel segítette szervezetét, hogy az emésztés során természetszerűen
létrejövő savas környezetbe olyan enzimeket juttatott, amelyek támogatták, hogy
szervezetének sav-bázis egyensúlya helyre álljon.
A
görögdinnye és a szilva nagyon picit savas hatású gyümölcs.
Ma,
kedden továbbfolytatjuk az élő ásványi anyagok és az enzimek világában.
A mai italba több
lúgosító nyers alapanyagot tettem :)
A
jégsaláta, a spenót, a nem túl érett banán, a lucernacsíra mind lúgosító hatású. Az
őszibarack vagy nektarin a gyümölcsök közül enyhén savasító hatással
rendelkezik (- 9,7 de nem éri el pl. az ananász savasító hatását (-12,6). Vannak
olyan ételek, amelyek savasak, mint pl, a citrom, azonban a szervezetre lúgos
hatást fejt ki. A fenti számok a végtermékre vonatkoznak.
Hozzávalók:
- 1 érett nektarin
- 1 érett banán
- 1 kis maroknyi jégsaláta vagy fejes saláta
- 1 kis maroknyi spenótlevél
- 1-1,5 dl tisztított víz
- 1 csipet lucernacsíra
Elkészítés:
Tegyünk
minden alapanyagot turmixgépbe, vagy botmixerrel dolgozzuk el finomra.
Amit
a jégsalátáról tudni érdemes
Energiatartalma
csak 17 kcal, 71 kJ/100 gramm. Alacsony
energiatartalma és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a
fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.
Értékes vitaminokat
tartalmaz, amelyek közül a C-vitamint legnagyobb mennyiségben az áttelelő
saláta tartalmazza, jóval többet, mint az üvegházban, illetve fólia alatt
termesztett növények. A C-vitamin mennyisége jellemzően a salátákban kívülről
befelé csökken. A C-vitamin mellett, sok béta-karotint (az A-vitamin
elővitaminja) és B-vitamint (B1, B2, B3 és B6) tartalmaz.
Érdekesség, hogy az
ókori kultúrákból igen csak ellentmondásos információk maradtak fent a fejes
saláta az emberi szervezetre gyakorolt hatását illetően. Míg az egyiptomiak
kifejezetten afrodiziákumként tartották számon, addig a görögök és rómaiak
álmosító, altató hatásúnak vélték. A régi görögök hite szerint a saláta
elősegíti az alvást, ezért az étkezések végeztével szolgálták fel. Ez utóbbit a
modernkori kutatások is igazolták. A salátában izolálták a gyenge bódító hatású
lactucarium nevű anyagot. A lactucarium komponensei részben indifferens testek
(lactucin, lactucopicrin), részben a keserű lactucasav. Az ópiumhoz hasonlóan
euforikus hatást vált ki, és köhögés csillapítására használják. A drogját az
ókori Egyiptomban is ismerték, de részletesen csak a XIX. században,
Lengyelországban kezdték tanulmányozni. A lactucarium- tartalmú nyugtató hatású
gyógyszereket elsőnek az Egyesült Államokban, 1898-ban szabadalmaztatták.
Forrás: http://www.dietetika-eletmod.hu/fejes-salata.html
Fogyasszátok
nagyon jó egészséggel!
Nagy
ölelés
Iza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése