Nagyon sok tévhit kering a
kukoricáról.
Mint már megszokhattátok
ebben a blogban olvasható információk a tényekről szólnak. Az egészséges
életről és hogy a természet nyújtotta fantasztikus tápanyagok hogyan támogatják
szervezetünket. Minden elfogultság nélkül, saját tapasztalataimmal átszőve írom
le azt, amiket igaznak tartok és amikről őszintén gondolom, hogy jó dolgok.
Amiket én is eszek, használok a mindennapjaimban.
Egyik ilyen a kukorica, amelyet pl. nyáron olyan
fincsi egyszerűen csak vízben megfőzni, picit megsózni és körberágni a csövön
azokat az édes, pici, roppanós kis szemeket.
Igen, a kukorica elég
magas szénhidráttartalommal bír, amellett, hogy glikémiás indexe a magasnak
titulált sáv alsó határánál van. Mindemellett gluténmentes és nagyon sok
értékes vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amiért nem szabad száműznünk
életünkből. Ha ezt is mint minden egyéb ételt mértékkel fogyasztunk, akkor
hozzájuttatjuk szervezetünket azokhoz az ásványi anyagokhoz, amelyeket ez a
zöldség tud nekünk adni.
Nyers, zsenge kukorica tápanyagtartalma 100
g-ban:
Akár 60-70 százalékban tartalmaz vizet.
Kalória: 90
kcal,
Fehérje: 3,2 g,
Szénhidrát: 15 g
– ebből 2,5 g rost,
Zsír: 1,2 g
Ha a napi
vitamin-, és ásványi anyag ajánlást vesszük figyelembe, 100 gramm
elfogyasztásával több, mint 10 százaléknyi B1-, C-, niacin-, folsav vitaminokat,
és magnéziumot, továbbá számottevő vasat, cinket, rezet és káliumot is
biztosíthatsz szervezeted számára. A kukorica béta karotin tartalma pedig segít
a napbarnította bőrszín elérésében is.
Glikémiás indexet tekintve a főtt, zsenge kukoricáé átlagosan 60, a
Harvard Intézet által készített táblázat alapján.
Jellemzően a 60
GI feletti élelmiszereket tartjuk magas glikémiás indexű élelmiszereknek. Ha
problémáink vannak az optimális vércukorszint tartásával (túl alacsony vagy túl
magas értékek), akkor érdemes a 40 vagy annál kisebb GI-jű élelmiszereket
választani, mivel ezek kisebb kilengést okoznak a vércukorszintben.
A
kukorica eredete:
A kukorica az
amerikai őslakosok életében már hatezer éve játszik kiemelkedő szerepet, a
kontinens felfedezésével érkezett először a tengeren túlról Andalúziába majd
onnan terjedt el egész Dél- Európában, és jutott el Törökországba, ahonnan
érkezett végül hazánkba is. Ezért nem véletlen, hogy sok helyen még ma is török
búzaként vagy tengeriként emlegetik.
A
vitamin és ásványi anyag bomba:
A kukorica
nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges
is. Kiemelkedő C-vitamin tartalma,
valamint rendkívül gazdag béta-
karotinban, B1, B5, B6, B9 vitaminban is, A vitaminból pedig körülbelül
140- 180 mg található meg benne. Nyomokban még a K vitamin is felfedezhető a
növényben. Élelmi rostok aránya magas,
az ásványi anyagok közül pedig vasból,
foszforból és magnéziumból tartalmaz jelentősebb mennyiséget, melyek
biztosítása rendkívül fontos szervezetünk számára. Nátrium tartalma körülbelül
6 mg, míg káliumból 330 mg- ot, kálciumból 9 mg- ot, magnéziumból 120 mg- ot,
foszforból 290 mg- ot, kénből pedig 80 mg- ot tartalmaz. Nyomelemek közül
viszonylag kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rezet, mangánt, cinket és vasat.
Élettani
hatások:
Számos felmérés
bizonyítja, hogy a kukoricában található keményítő jótékony hatással van a
fogakra, jelentős mértékben csökkenthető,
illetve megelőzhető vele a fogszuvasodás.
A növényben
található folsavtartalom segít a
különböző szív- és érrendszeri problémák megelőzésében és leküzdésében,
valamint különösen ajánlott kismamáknak, mivel rendszeres fogyasztásakor segít
kiküszöbölni a velőcső- elzáródási rendellenességeket a magzatoknál.
A kukorica
továbbá gazdag egy bizonyos vegyületben, amely a daganatos betegségek
kialakulásának esélyét csökkenti, azáltal, hogy ezek a csodavegyületek gátolják
azoknak a fehérjéknek a kialakulását, amelyek a sejtek rendellenes burjánzását
serkentik.
Hatékony
segítség lehet a tüdő karbantartásában is, mivel jelentős szerepet játszik a
szervet nap mint nap érő káros hatások tompításában.
Az
agyserkentő csodaszer:
Magas B1 vitamin, másnéven tiamin
tartalmának köszönhetően hatékony csodaszer a stressz, fáradékonyság, az idegesség, az ingerültség és a depresszió
ellen is, mivel ez segít abban, hogy a bevitt tápanyagot a szervezet minél
gyorsabban energiává alakítsa. Kiváló serkentőhatása miatt pedig felpörget a
mindennapokban, aktivizálja az agyat, ezáltal segít a koncentrálóképesség és a
figyelem képességének növelésében.
Szépségünk
testőrei:
Hihetetlen, de
igaz, hogy a kukorica még a narancsbőr
ellen is hatékony fegyver. Magának a kukoricának a rendszeres fogyasztása
is ellenállóbbá teheti bőrünket az ádáz ellenség, a cellulitis ellen, belülről
kialakítva a védelmet, ezen kívül a kukoricabajusz teát, mint ősi csodaszert is
érdemes kipróbálni. Ez a különös tea még vizelethajtónak is kiváló, vesehomok,
vesekő, valamint húgyuti betegségek esetén szintén előszeretettel fogyasztják.
A kukoricában található olaj,
illetve a belőle sajtolt kukoricaolaj a különböző bőrbetegségekre, ekcémákra és
korpára lehet gyógyír. Bőrünkön alkalmazva pedig az olíva olajhoz hasonló,
bőrpuhító, tápláló és rugalmassá tévő hatással bír.
Így kedvenc
nyári csemegénket fogyasszuk bátran, minden bűntudat nélkül, hiszen magasabb
szénhidrát és cukor tartalmát bőven ellensúlyozza az a számos jótékony hatás,
amelyet szervezetünkön belül és kívül egyaránt kifejt. Szóval irány a
legközelebbi piac, ha megkívántuk ezt az univerzális csodanövényt!
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése