A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor
annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj.
Mák. |
A vitaminok közül értékes B1-,
B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben
kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot
tartalmaz.
A mákmagok elsősorban jelentős béltisztító
hatásuk miatt foglalhatják el méltó helyüket az egészséges táplálkozásban. A
kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert,
fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait.
A mák
jótékony élettani hatása, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a
magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, a trombózist. Fokozza a szervezet
védekező működését, növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő,
nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője.
Minden héten enni kellene, főleg a Nőknek
mákot, vagy mákolajat fogyasztani ahhoz, hogy az időskori csontritkulást
megelőzzük.
100 g mák
tartalmaz:
Kalória:
526
Zsír: 38 g
Szénhidrát:
24 g
Fehérje:
20, 5 g
Mennyi idő kell 526 kcal elégetéséhez?
Testtömeg 60 kg esetén:
- Kocogás 66 perc
- Úszás 69 perc
- Biciklizés 75 perc
- Aerobik 81 perc
- Testépítés 88 perc
- Torna 131 perc
- Séta 159 perc
Mák glikémiás indexe:
Az
élelmiszer glikémiás indexe 35. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik,
ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős
vércukorszint emelkedéssel.
A glikémiás
index fontos jellemzője az élelmiszereknek, ahogy a kalóriatartalmuk és
tápanyagmegoszlásuk is.
Forrás:
Nagy ölelés :)
Iza.
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése