Kedves Blog Olvasóim!
Nagyon boldog
vagyok, hogy az élő zöld italokra ilyen sokan vagytok kíváncsiak. Készítem is
szorgalmasan különböző variációkban és írom Nektek, hogy hogyan készítettem el,
sok fotóval színesítve, bízva abban, hogy Ti is további ihletet merítetek :)
Eddig még nem esett szó arról, hogy miért is fontosak a zöld, nyers italok. Most mindent megtudhattok róluk.
Élő, zöld turmix pitypanggal. |
Múlt héten részt
vettem egy nyersétel készítő kurzuson, ahol volt szerencsém találkozni a nyers,
vegán étkezés és a zöld turmixok
legnagyobb hazai képviselőjével. Egy nagyon kedves, közvetlen és nagy
szakismerettel, tapasztalattal rendelkező Hölgyet volt szerencsém megismeri.
Ezt követően
e-mailt váltottunk és megkérdeztem Tőle, hogy írna e a Fitt fazék kultúr blog
Olvasóinak, a nyers, zöld italok fontosságáról. Képzeljétek, igent mondott :)
Fogadjátok
szeretettel Lénárt Gitta üzenetét Nektek! :)
Lénárt Gitta |
Valamint
nézzétek meg a lenti videót, amelyben a 15:15. perctől hallhatjátok is Tőle a
fontos információkat. Az egész videó sok-sok hasznos tudást tartalmaz.
„A zöld turmixoknak óriási jelentőségük van
az étkezésünkben. Szándékosan nem írtam „nyers étkezést”, mert a zöld
turmixokat ajánlom mindenkinek, bármilyen étrenden is él. Sötétzöld színe
először bizalmatlanságot vált ki az emberekben, de ha ezt az első vizuális
élményt sikerül leküzdeni, és eljutunk a megkóstolásig, akkor már nyert ügyünk
van. Sokan csodálkoznak, hogy mennyire finom. Az állaga krémes, selymes, az íze
pedig édes, egyszerre lehet érezni a gyümölcs és a zöld ízt.
Miért pont a zöld levél? Sokan nem
vagyunk tisztában azzal, hogy a zöldségek nem egyformák, sőt, a zöldség részek
között is van különbség. A legértékesebb zöldségfélék a zöld
levélzöldségek. A gyökérzöldségek levelei pedig több és értékesebb
tápanyagokat tartalmaznak, mint maga a jól ismert gyökér (sárgarépa, cékla,
stb).
A zöld levél legértékesebb része a klorofill, amely
erős lúgosító és méregtelenítő hatással van a szervezetünkre.
A klorofill
a zöld növényekben található anyag, amely a napsugárzás energiáját eljuttatja a
növényi sejtekhez, biztosítva ezzel a fotoszintézis folyamatát. Lehet ezt úgy
is fogalmazni, hogy a klorofill az
„anyagba zárt napenergia”.
A
klorofill másik egészségre gyakorolt hatása szervezetünk oxigén szállító
képességének növelésében rejlik. Rendszeres fogyasztásával javulhat sejtjeink
oxigén ellátása. Mindezen pozitív tulajdonságainak
köszönhetően enyhiti a testünkben
a gyulladásokat és a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát. (Dr.
Warburg bebizonyította, hogy a degeneratív elváltozások fejlődése a
magas oxigéntartalmú környezetben akadályokba ütközik. 1931-ben Nobel díjat
kapott a kutatási eredményeiért)
A zöld levelek
köztudottan nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek (főleg
kalciumban gazdagok). Minden zöld levél bőséges fehérje tartalommal
büszkélkedhet, ráadásul könnyen felhasználható egyedi aminosavak formájában. A
sárgarépa levele pl. több béta karotint tartalmaz, mint maga a sárgarépa gyökere.
A rendszeres zöld levél fogyasztás helyreállítja a gyomorsav termelést, javítja
az emésztést, lúgosító, béltisztító hatású. (forrás: Viktoria Boutenko A nyers
étel csodája című könyv)
Teljesen mindegy, milyen étrenden élsz, a
zöld turmixokat napi szinten kellene inni! Napi 1 pohár sűrű zöld turmix
elfogyasztásával már óriási lépést tettél egészséged megőrzésére, és életed
meghosszabbítására!
A zöld turmixok a legegészségesebb nyers
táplálékok.
- Könnyen
emészthetők: a turmixban a rostokat szétzúzzuk elemi részekre, így az értékes
tápanyagok felszívódása már a szájban elkezdődik.
- Jótékony
oldható rostjaik segítik a kiválasztó szerveink működését.
- Finom!
A gyümölcsök édes íze még a kesernyésebb zöld levelek ízét is képes
kompenzálni.
- A
zöld levelekben található klorofill lúgosít, növeli a vér oxigénszállító
képességét.
-
A
zöld turmix úgy tisztítja a szervezetet, hogy közben táplálja azt.
-
A
zöld turmix erősíti az immunrendszert.
A zöld turmixban
együtt szerepelnek az érett gyümölcsök a zöld levelekkel. Sokakban felmerül a
kérdés: eddig azt tanultuk, hogy gyümölcsöket csak magukban fogyaszthatunk,
éhgyomorra, semmilyen más étellel nem keverve. Nem teszünk rosszat azzal, ha
most a gyümölcsöket zöld levelekkel összeturmixoljuk? A válaszom egyértelműen:
NEM. Amikor azt halljuk, vagy olvassuk, hogy gyümölcsöket nem célszerű
zöldségekkel együtt fogyasztani, akkor a keményítő tartalmú gyökérzöldségekre,
karfiolra, brokkolira, babfélékre gondolunk. A növények zöld levele nem
tartalmaz keményítőt, így bátran lehet keverni bármilyen gyümölccsel. „
Gittáról, a
természetes életmódról, alkotásairól bővebben az alábbi linkekek
tájékozódhattok:
Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=U61NgAcL0c8
Nagy ölelés :)
Iza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése