Ez a brownie nem tartalmaz búzalisztet. Vegán és paleo. Finom,
édes, és akár cukormentesen is elkészíthető finomság. A cukkini, az alma kicsit ragacsos állagot; a kakaó
és a kókuszliszt pedig nagyon finom édes, csupa csokis ízt kölcsönöz ennek a
sütinek :)
2014 szeptemberében készítettem először ezt a brownie-t és azóta is töretlen a sikere. Rengetegszer megcsináltam már. Most éppen kerek tortaformában, amit be is fotóztam Nektek.
2014-ben még ezt írtam: "Írtam Nektek a Facebook-on, hogy lemerült a konyhai mérlegemben az elem.
2014 szeptemberében készítettem először ezt a brownie-t és azóta is töretlen a sikere. Rengetegszer megcsináltam már. Most éppen kerek tortaformában, amit be is fotóztam Nektek.
2014-ben még ezt írtam: "Írtam Nektek a Facebook-on, hogy lemerült a konyhai mérlegemben az elem.
Jajj nagyon
bosszankodtam, mert én pontosan grammra szeretem kimérni a sütik hozzávalóját.
Sokszor olvasok recepteket, hogy 1 csésze liszt, cukor… stb. és fogalmam sincs
arról, hogy az mennyit jelentett annak a szakácsnak, aki korábban készítette.
Hiszen
nekem legalább 10 féle, ha nem több méretű csészém van."
Így közel 3 év távlatában ez egy kicsit muris nekem, mert azóta meg imádok bögrézni és az már is egyértelmű számomra, hogy az amerikai mértékegységben a bögre az egyenlő 2,5 dl-es vizesbögre méretével :)
Így közel 3 év távlatában ez egy kicsit muris nekem, mert azóta meg imádok bögrézni és az már is egyértelmű számomra, hogy az amerikai mértékegységben a bögre az egyenlő 2,5 dl-es vizesbögre méretével :)
Mindenesetre a Ti és a
magam segítségére, hogy ezekben jobban eligazodjunk, írtam már egy bejegyzést a
mértékegység
kisokost. Ezt érdemes vagy kinyomtatni, vagy jó helyre menteni, mert nem
tudhatjuk mikor lesz rá szükségünk.
Azóta már beszereztem egy új, szépséges konyhai mérleget is ;)
Azóta már beszereztem egy új, szépséges konyhai mérleget is ;)
Annyira meg szerettem
volna már csinálni a cukkini brownie-t, hogy annó még a kipurcant mérleg sem
akadályozhatott meg!! Elővettem egy csészét, leküzdöttem saját korlátaimat és
csészével mértem ki a hozzávalókat. Az eredeti receptet Katie oldalán láttam, picit
átalakítottam, tudjátok ez a mániám az egészség jegyében :)
Próbálok szerény lenni,
de a lehető legnagyobb komolysággal mondom Nektek: ez az eddigi legfinomabb,
csupa csokis sütim!!!
Brownie:
- 1/2 csésze meghámozott, reszelt cukkini (100-115 g)
- 1/3csésze reszelt alma (110 g)
- 1 csésze + 2 evőkanál tisztított víz
- 2 csapott teáskanál természetes vanília por/ kivonat.
- 3 evőkanál lenmag liszt (30 g)
- 1/2 csésze + 2 evőkanál kókuszolaj (115 g)
- 3/4 csésze zsírszegény kakaó (Nature cookta-t használtam) (65 g)
- 1 csésze zsírtalanított kókusz liszt (Nature cookta-t használtam) (120 g)
- 1/2 teáskanál Tiszta só
- 1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 1 csésze kókuszvirág cukor (kóstold meg a masszát, nekem még kellett bele 2 púpos evőkanállal) vagy steviás eritrit (ebből kevesebb kell, kb. a cukor negyede, kóstold meg a masszát, hogy neked elég édes-e.)
- Díszítéshez 1 marék sós, zúzott pisztácia és friss eper
Csokimáz:
- 2 púpos evőkanál zsírtalanított kakaó (Nature cookta-t használtam.)
- 5 evőkanál kókuszvirág cukor (vagy 1 evőkanál steviás eritrit)
- 6 evőkanál tisztított víz
- 2x2 cm vegan vaj (bio Alsana)
- Az első 6 hozzávalót mérjük ki egy tálba. Az almát és a cukkinit is a reszelő kis lyukú részén reszeljük le.
Reszelő kis lyukú oldala. |
Első 6 hozzávaló összekeverése. |
- Ezután a többi hozzávalót mérjük ki egy másik tálba, keverjük össze. Én teszek néha bele apróra vágott jó minőségű étcsokoládét de nyugodtan elhagyható.
Száraz összetevők összekeverése. |
- Majd a két tálban lévő keverékeket öntsük össze.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és vagy egy 29*18 cm-s magasabb falú tepsibe vagy egy 25 cm átmérőjű kerek tortaformában tegyük a masszát. Egy kanál segítségével egyengessük el. A tortaformát ki szoktam vékonyan vajazni és lenmaglisztezni. A tepsibe pedig csak simán beleteszem a masszát, nem vajazom ki.
- Süssük 20 percig.
- Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt önthetünk rá csokimázt. Ezzel egyszerűen isteni! :)
A kakaót szitáljuk át és a cukorral (vagy édesítővel), vizzel keverjük el, majd közepes hőfokon kezdjük el melegíteni. Mikor éppen elkezd forrni, vegyük le a tűzről és
keverjük el benne a 2x2 cm-es vajdarabot. Szép tükörfényes lesz a csokimáz.
Jó lenne egy éjszakára
betenni a hűtőbe, de én nem bírtam kivárni és gondolom Nálatok is nagy
önfegyelmet igényel majd :)
Tippek Izától:
- Az összekeverésnél egy sűrű, rugalmas masszát kell kapnod. Ha úgy látod, hogy a száraz hozzávalókat nehezen tudod egyenletesen belekeverni, magyarul túl száraznak látod a masszát, akkor egy pici almát még reszelhetsz bele és 1 evőkanál vizet még tehetsz bele.
- Bögrének én 2,5 dl-t használok. Ha Te több sütit szeretnél és ehhez nagyobb bögrét használsz, akkor arányosan mérd ki a hozzávalókat és egy kicsit több édesítő, sütőpor, só, vanília kell bele.
- Ha csészézel, akkor az almát és a cukkinit úgy mérd ki, hogy miután lereszelted őket, nyomkodd kicsit bele a bögrébe, úgy lesz jó a mennyiség.
- A csokimázt ha rácsorgattad a süti tetejére, a tepsit mozgatva oszlasd el a brownie tetején, valamint egy kicsit az asztalhoz is ütögetheted, így a kis buborékok kijönnek. Ezáltal szép, egyenletes és tükörfényes lesz a csokimáz.
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése