Mi is az a bioaktív
anyag?
Itt nem az elcsépelt, trendi bio kifejezésről van szó. Ennél sokkal
komolyabb, mégis nagyon egyszerű élettani dolgokról.
Biológilag aktív élelmiszerek. |
A
bioaktív anyag fogalma: Az ismert tápanyagoknál jóval
hatékonyabbak, előnyös élettani hatásaik révén egészségvédők: vagyis több, mint
tápanyagok, a tápanyagok extra dimenzióját képezik.
Feladatai:
- az emberi szervezet harmonikus működése: homeosztázis
- betegségek megelőzése
- betegségek gyógyítása
Egészségügyi
szakemberek és táplálkozáskutatók az utóbbi évtizedben még inkább felhívták a
figyelmet, az úgynevezett bioaktív anyagok egészségre gyakorolt jótékony
hatásaira.
Mintegy 10.000 ismert bioaktív anyagról van szó, amelyeket másodlagos növényi anyagoknak is neveznek. Fő pozitív tulajdonságuk, hogy képesek magukba zárni a daganatkeltő anyagokat, a sejtpusztító szabadgyököket, jótékonyan befolyásolják a koleszterinszintet, nem utolsó sorban elősegítik a környezetből származó mérgek kiválasztását.
Mintegy 10.000 ismert bioaktív anyagról van szó, amelyeket másodlagos növényi anyagoknak is neveznek. Fő pozitív tulajdonságuk, hogy képesek magukba zárni a daganatkeltő anyagokat, a sejtpusztító szabadgyököket, jótékonyan befolyásolják a koleszterinszintet, nem utolsó sorban elősegítik a környezetből származó mérgek kiválasztását.
A legfontosabb bioaktív
anyagoknak a következőket tartják:
Szulfidok:
valóságos csodaszernek tekintik, mivel serkentik az immunvédekezést, csökkentik
a magas vérnyomást, hozzájárulnak az emésztés serkentéséhez, megelőzik a
daganat kialakulását, antioxidáns hatásúak és gátolják a gyulladást.
Karotinoidok:
A karotinok a legelterjedtebb természetesen előforduló növényi festékanyagok,
amelyek igen sok gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak, s egyikük-másikuk
élénkpiros, narancssárga vagy sárga színét kölcsönzik. A karotinok nem csupán
az A-vitamin előanyagai, hanem természetes antioxidánsok, és sokoldalú
betegségmegelőző hatással is rendelkeznek.
A karotinoidok fő előnye antioxidáns hatásukban rejlik: védik a
szervezetet a szabad gyökökkel szemben.
A lutein, a likopin, az
alfa- és a béta-karotin daganatmegelőzőként
és antioxidánsként hatnak, ugyanakkor az immunrendszert is stimulálják.
Fellelhetők a paradicsomban, a
narancssárga színű zöldségekben és gyümölcsökben, a grapefruitban.
Polifenolok:
Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal
támasztotta alá, hogy a polifenolok
csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy, a polifenoloknak
az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgáló analízis eredménye szerint
például a polifenolok azáltal védik a szervezetet a szív- és érrendszeri
betegségekkel szemben, hogy csökkentik a koleszterin mennyiségét és a
vérnyomást, valamint javítják az erek rugalmasságát, ami a szív- és érrendszeri
betegségeknek is indikátora.
A polifenolok hatása
függ a beviteli forrás (étel, ital) szerkezetétől, annak emészthetőségétől,
„biológiai hozzáférhetőségétől” (ezért fontos, hogy bioaktív formában
fogyasszuk!), illetve attól is, hogyan alakul át a szervezetben.
A káposztában, a gabonafélékben, a szőlőben, az áfonyában, a hagymában, a
vörösborban, a málnában és a zöldbab-félékben fordulnak elő.
Daganatmegelőző és immunerősítő, az előbbi bioaktív anyagokhoz hasonlóan
szintén antioxidánsok.
Terpének: Bár a legtöbb ember nem is tud róla, a természetes vegyületek egy körével, a terpénekkel szinte mindennapi kapcsolatban állunk. Ezek a vegyületek adják számos fűszer ízét, vagy éppen a háztartási tisztítószerek illatát.
Terpének: Bár a legtöbb ember nem is tud róla, a természetes vegyületek egy körével, a terpénekkel szinte mindennapi kapcsolatban állunk. Ezek a vegyületek adják számos fűszer ízét, vagy éppen a háztartási tisztítószerek illatát.
Azonban a terpének
jelentősége messze túlmutat a hétköznapi alkalmazásokon, kiemelt és sokoldalú
szerepet játszanak biológiai folyamatokban is. A növények, állatok és a
mikroorganizmusok által termelt terpének lehetnek például molekuláris hírvívők az élőlények közötti információcserében,
illetve a biológiai védekezésben játszhatnak kulcsszerepet. Ennek következtében
egyáltalán nem meglepő, hogy a népi gyógyászatban használt növényi hatóanyagok
jelentős része terpén.
Ebbe a csoportba
sorolható a citrusolaj és a mentol is. Elsősorban a köményben, a mentában és a citromban fordulnak elő. Daganatmegelőző szerként tartják számon.
A fentiek nagy
tanúlsága, hogy zöldségekből, gyümölcsökből fogyasszunk minél többet
feldolgozatlanul. Tehát amit a boltban lehet kapni rostos leveknek, cukrozott kompótoknak,
gyümölcsjoghurtoknak az ég világon semmi köze nincs a természetes, élő
enzimeket tartalmazó, friss gyümölcsökhöz, zöldségekhez!
Mindenkire egységesen
érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, így bárki bármilyen életmódváltást kezd el, előtte
szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki
konzultáljon családorvosával!
Jó egészséget kívánok!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése