Glutén-, tejérzékenyeknek, vegánoknak; mindenkinek aki nagyon szereti a mákot, a diót és aki az Ünnepek
alatt úgy érzi semmire nem jut ideje :)
Egy nagyon mutatós,
finom kis desszertet tud az is készíteni, aki nem nagyon szeretne sütögetni az
Ünnepek alatt, viszont vágyik a Karácsony legkedveltebb ízeire, a dióra és a
mákra. Illetve aki glutén érzékeny vagy éppen kerüli a cukrot és a liszt
tartalmú édességeket.
Ha egy kis dobozba
tesszük, még vendégségbe vagy barátnőnknek apró meglepiként is oda lehet adni.
Ki ne örülne a falatnyi finomságoknak :)
Ünnepi diós/mákos desszert golyók (cukor-, glutén-, tojásmentes). |
Hozzávalók:
Mákos
golyókhoz:
- 13 dkg darált mák
- 1 dl kókusztej
- 1 teáskanál természetes vanília aroma
- 35 g Dia-Wellness 1:4 cukor helyettesítő (mennyisége ízlésedtől függően változhat)
- 5 g útifűmag héj
- Fél citrom reszelt héja
Diós
golyókhoz:
- 13 dkg darált dió
- 1 dl kókusztej
- 1 teáskanál rum
- 35 g aszalt füge (mazsolával helyettesíthető)
- 7 g útifűmag héj
- 40 g Dia-Wellness 1: 4 cukorhelyettesítő (mennyisége ízlésedtől függően változhat)
- Fél citrom reszelt héja
Hozzávalók
a golyók beforgatásához:
- Dia-Wellness porcukor helyettesítő
- Szelénes kalciton (Dénes natura termék)
- puffasztott amaránt
- Néhány szem mandula, dió
- őrölt fahéj
Elkészítés:
Egyformán készítjük a diósat és a mákosat is.
- Vegyünk elő két lábast és a tejet feltesszük melegedni, beletesszük a cukorhelyettesítőt, az aszalt fügét nagyon apróra vágva, a rumot vagy a vanília aromát. (Attól függően, hogy diósat vagy mákosat csinálunk).
- Ha kicsit felforrt a tej levesszük, beletesszük a mákot vagy a diót.
- Ezután tesszük bele az útifűmag héjat (amit előtte durvára darálhatunk kávédarálóban) és reszeljük bele a citrom héját. Jól elkeverjük a masszát.
- Kihűtjük, tegyük kb. 20 percre a hűtőbe, így lesz ideje az útifűmag héjnak magába szívnia a nedvességet. Ezután könnyen tudunk golyókat formálni. A mákos közepébe egy szem mandulát, a diós közepébe egy negyed diódarabot teszünk.
Kész is van, csak a
golyók beforgatása van hátra:
- 1. lehetőség: a mákosat DW porcukor helyettesítőbe forgatjuk, a közepébe egy szem mandulát teszünk,
- 2. lehetőség: a mákosat puffasztott amarantba forgatjuk, itt is tehetünk mandulát a közepébe
- 3. lehetőség: az amarantba való forgatás után a DW porcukorhelyettesítőbe forgatjuk
- 4. lehetőség: a diósat szelénes kalciton – DW porcukor h. - örölt fahéj mixbe forgatjuk és a közepébe teszünk egy diódarabot.
Ünnepi diós/mákos desszert golyók (cukor-, glutén-, tojásmentes). |
Nagyon jó étvágyat
kívánok hozzá!
Iza.
Kedves Iza!
VálaszTörlésÉdesítő helyett mézzel, kókusztej helyett pedig mandulatejjel is működik esetleg a recept?
Köszönöm előre is!
Judit
Kedves Judit!
VálaszTörlésIgen működhet de a méz a folyékony állagát mindenképp vedd majd figyelembe. Így vagy több mákot/diót vagy több útifűmag héjat tegyél majd a masszához. Inkább talán a több útifűmaghéj lesz a nyerő, az felszívja a nedvességet. A mandulatejnek karakteresebb az íze, mint a kókusztejnek de szerintem 1 dl-nél nem fogja elvinni az ízek harmóniáját.
Judit, ha elkészíted elküldöd nekem a fotót? Akár még az Ünnepi versenyre is nevezhetnél vagy ezzel vagy egy sajáttal, mit szólsz? Akár Te is lehetsz az Ünnep Szakácsnője és elviheted az ajándékokat.
További örömteli napot!
Köszönöm szépen a tippjeidet, Iza! Szeretném beiktatni az ünnepi készülődésbe, úgyhogy ha sikerül, mindenképp küldök róla fotót!
VálaszTörlésSzép napot neked is! :)
Nagyon szívesen Judit! :)
VálaszTörlésHa van kedved akár ezzel is indulhatsz a receptversenyen vagy pedig saját recepttel. Jó lenne a nevezők között látni Téged!
Várom a fotót ;)
Szép estét Judit!