Ezt a krémes, spárga ételt zabtejszínnel készítettem. A sűrű és krémes tejszín nagyon jól harmonizál az édeskés-almás, csemege torma és a friss petrezselyem ízével.
Friss zöldeket is tettem az ételbe és tálaláskor még megspékeltem egy kis roppanós céklalevéllel, amely még fokozza a frissesség érzését. Nagyon könnyű mégis laktató étel, amelyet én durum tésztával tálaltam.
Hozzávalók 3 személyre:
- 1 csokor friss zöld spárga
- 2-3 púposabb teáskanál csemege torma 1-2 teáskanál édes almapéppel elkeverve
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 kisebb csokor friss petrezselyem
- Kb. 5 friss céklalevél (elhagyható)
- 2 evőkanál olíva olaj
- Fűszerek: tiszta só, frissen őrölt bors, őrölt szerecsendió
- 250 ml zabtejszín
- 200 g durum tagliatelle (én sáfrányosat használtam, azért olyen sárga színű)
- Pár csepp citromlé
- A spárga esetlegesen fás részét törjük le. Mossuk meg a spárgát de ne hámozzuk meg. Vágjuk fel kb. 3-4 cm-es darabokra és pároljuk meg. (Vagy picit sós vízben főzzük meg).
- A tésztát picit sós vízben tegyük fel főni. (a zacskóra rá van írva, hogy hány percig kell főzni).
Amíg a spárga párolódik és a tészta fő elkészítjük a mártást.
- A hagymát az olíva olajon pároljuk üvegesre, tegyük bele a sót és a borsot. Majd tegyük bele az apróra vágott petrezselyem zöld felét.
- Ezután öntsük rá a zabtejszínt , tegyük bele a tormát és éppen csak rottyantsuk fel.
- Az elkészült mártásba tegyük bele a megpárolódott spárgát, a friss petrezselyemzöld másik felét. Szórjuk meg őrölt szerecsendióval és szükség esetén még sózzuk és borsozzuk. Csepegtessünk rá néhány csepp citromlevet.
- A megfőtt tésztát szedjük bele a spárgás mártásba és a tészta főző levéből is merjünk bele 2-3 evőkanállal.
- Tálaláskor friss céklalevelet tehetünk még a tányérra és megszórhatjuk frissen őrölt borssal és őrölt szerecsendióval.
Tippek Izától:
- A céklalevél íze semleges és nagyon jól illik a tormás, zabtejszínes mártáshoz.
- Nekem olyan csemege tormám volt itthon, amelyet őstermelő készített. Natúr torma és alma volt benne. Az alma finoman édesítette és harmonizálta a torma csípősségét. Ha sima csemegetormád van otthon, akkor egy reszelő kis lyukú részén egy kis édes almát reszelj bele, (így azt az ízhatást fogod elérni, mint én az almás tormámmal :)
- A zöld spárgát én jobban szeretem, mert nem kell pucolni és ropogósabb, mint a fehér spárga. (a fehér többször fás is).
- A tésztát ne főzd túl.
- A spárgát ne párold túl.
- A zabtejszínt bio boltban vettem.
- Jó lenne ha biztosan vegyszermentes spárgát és zöld leveleket használnál.
- Nyugodtan tehetsz bele egyéb friss zöldeket is, mert nagyon finom ahogy a főtt és friss textúra keveredik az ételben.
- Tehetsz még pirított fenyőmagot is az ételre tálaláskor.
- A spárgát ha főzöd, utána hideg (majdnem jéghideg) vízbe szedd bele, így megőrzi szép zöld színét. Vagy tehetsz a főzővízbe 1-2 csipet szódabikarbónát ugyanezen célból.
Nagy ölelés :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése