Ez a pita eddigi gasztro alkotásaim egyik legszuperebb kreálmánya :)
Hogy miért?
Mert pikk-pakk kész van, mert finom és mert egészséges :)
Nah és azért valljuk be, hogy mikor gyrost eszünk a töltelék; a finom husi, vegetáriánusoknál a tufu és a zöldségek, az ízletes szósszal a lényeg. A pita csupán arra van, hogy mindezeket egyben tartsa. Ezért lényeges, hogy kevés kalóriát de ezen belül egészséges tápanyagokat tartalmazzon.
/glutént és minimális tejfehérjét a lisztek tartalmaznak, ezért az erre allergiások ezt vegyék figyelembe/
Hogy még miért szeretem ezeket a kis batyukat? :)
- Csupán 2 hozzávalóból áll.
- Villámgyorsan elkészül: 3 perc összegyúrás, 15 perc pihentetés, 5 perc sütés.
- 50 %-al szénhidrát csökkentett.
- Élesztőmentes, sütőpormentes, tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, cukormentes!
- Magas fehérje- és vitamintartalom (B vitamin, niacin, triptofán a jó kedélyért, E vitamin, kálcium, foszfor, magnézium, szelén, stb.)
- Magától szétnyílik, nem kell rásegíteni.
- Vékony pitakenyér, amibe bármi tölthető.
- Nejlon zacskóban, több napig friss marad.
Hozzávalók (8 pitához):
- 1 bögre (250 ml-es ) teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 bögre Dia-Wellness Zéró6 lisztkoncentrátum
- 2/3 teáskanál Tiszta só
- 150 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
- Fél teáskanál szárított bazsalikom, oregánó (opcionális)
Elkészítés:
- A liszteket keverjük össze a sóval.
- Adagoljuk hozzá apránként a vizet és előbb egy kanál majd a kezünk segítségével gyúrjuk össze.
- Az összegyúrt masszát tegyük be a hűtőbe legalább 15 percre.
- Ezután vegyük ki a hűtőből és vágjuk 8 egyenlő részre, amiből csináljunk kis golyókat.
- Lisztezett nyújtódeszkán a kis golyókat nyújtsuk ki kb. 2 mm vasatgságúra.
- Közben a sütőt melegítsük elő 250 fokra.
- A kinyújtott lapokat tegyük rá a sütőrácsra.
- Lehetőséghez képest együk a forró sütő felsőbb részére a rácsot de arra vigyázzunk, hogy a pita emelkedni fog, ezért hagyjunk felül neki helyet.
Sütési hőfok: 250 fok.
Sütési idő: 5 perc.
- A piták a 3. percben kezdenek emelkedni :)
A kész piták nem esnek össze de ha tárolni szeretnéd egy nejlonzacskóban, akkor miután kihűltek nyugodtan összelapíthatod. Később, mikor előveszed akkor is megmarad benne az üreg.
Jó étvágyat!
Nagy ölelés!
Iza.
Remekul neznek ki a pitaid!
VálaszTörlésKedves Razana!
TörlésNagyon kedves vagy! Koszi!:)
Kedves Iza!
VálaszTörlésAz lenne a kerdesem, hogy a lisztkoncentratum helyettesitheto-e valam modon? Elore is koszi a valaszt! :)