Ez az angolszász konyhából származó, közkedvelt gyümölcsös morzsa, szerintem a világon legkönnyebben elkészíthető süti.
A friss gyümölcsök, pici vanília és a ropogós zabpehely egyszerűen lenyűgöző :) Nem tömény, hanem inkább üdítő, csupa gyümölcs morzsa.
Az eredeti receptben lisztet, cukrot, esetenként tojást is használnak de az én körtés, almás crumble-m a gyümölcsökön kívűl zabpelyhet, természetes cukorhelyettesítőt és egy kevés vegán vajat tartalmaz.
TV2-Fem3Café élő adás felvételét a bejegyzés végén megnézheted :)
TV2-Fem3Café élő adás felvételét a bejegyzés végén megnézheted :)
Hozzávalók:
Gyümölcsös alaphoz:
- 3 közepes, érett vilmos körte
- 3 kis alma (én jonatánt használtam)
- 2 rúd vanília magja
- Fél citrom leve és héja
- 1 evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 2 evőkanál nyílgyökérliszt (utifűmaghéjjal/pici konjac liszttel/chia maggal helyettesíthető, de ilyenkor a mennyiség változik)
A morzsához:
- 120 g zabpehely (kicsit aprítva)
- 120 g durvára darált mandula
- 70 g vegán bio vaj (Alsan)
- 2 rúd vanília magja
- 2 evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 35-40 g szeletelt mandula a süti tetejére.
Elkészítés:
- A gyümölcsöket már a sütőformába téve, vágjuk kb. 1x1cm-es kockákra.
- A többi, gyümölcsös alap hozzávalóval, keverjük össze.
- A morzsa hozzávalóit kezünkkel dolgozzuk össze, miután a mandulát és a zabpelyhet darabosra aprítottuk.
- A mandulát ne aprítsuk nagyon apróra, kb. ilyenre:
- A gyümölcsökre halmozzuk a morzsát.
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Sütési idő: 25 perc, majd rátesszük a szeletelt mandulát és + 5/7 perc sütés még.
Sütési hőfok: 190 fok.
Sütési mód: normál, alsó-felső.
(25 perc sütés után tegyük rá a szeletelt mandulát és süssük még 5-7 percig.)
Tippek Izától:
- A vajat hidegen adjuk a morzsához, majd kezünk melegétől jól el tudjuk morzsolni.
- Használhatsz hozzá mandulavajat is, azt így készítsd el.
- Az egész zabpelyhet és az egész, héjas mandulát kicsit aprítsuk össze külön-külön.
- Bármilyen gyümölcsöt használhatsz kedved szerint. Nagyon finom mag nélküli szőlővel is.
- Fűzsereket is használj bátran; fahéj, vanília, kakukkfű a szilvához, rormaring, stb.
- Vagy tányéron vagy pohárban is szervírozható. Egy gömb vanília vagy fahéjas fagylalt a tetejére, hmmm…mennyei :) ha még meleg, akkor tegyük rá a fagyit ;)
Amit a crumble-ról tudni érdemes:
A crumble a második világháború alatt lett népszerű Nagy-Britanniában. A cukrot, zsíradékot és lisztet élelmiszerjegy-rendszer keretében lehetett kapni, amely egy tipikus lepény (pie) készítéséhez túl sok volt. Mivel pazarlás lett volna a maradék eldobása, így muszáj volt valamire felhasználni. Így született meg a crumble, egy gyümölcs-alapú édesség, amelynek a teteje liszt, cukor, és zsír elmorzsált keveréke. Mivel a crumble nagyon egyszerűen elkészíthető, és aránylag olcsó édesség, az élelmiszerjegy rendszer eltörlése után is közkedvelt maradt. Manapság rengeteg verziója létezik, az eredetitől a modernig – bár a mai napig legnépszerűbb a hagyományos alma, szeder, rebarbara és szilva morzsa. Amerikában is közkedveltté vált az édesség, arrafele cobbler néven ismert – de kissé eltér a receptje, ugyanis a morzsatésztában sütőpor és tojás is kerül. Jelenleg a crumble az angol gastro-pubok egyik legkedveltebb desszertje.
Az biztos, hogy ez a körtés, almás crumble nagyon hamar elkészíthető és az év minden szakában tökéletes és egészséges sütit varázsolhatunk általa az asztalra.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése