Rakott burgonya húsmentesen, füstölt kolbász és főtt tojás ízével, vegán tejföllel.
Lehet hihetetlenül hangzik de olyan rakott krumlit :) készítettem, amelynek ízvilága és állaga teljesen olyan, mintha házi, húsos füstölt kolbászból és tejfölből készült volna.
Csupán 2 dolog kell hozzá:
Némi alapanyagismeret és jó ízérzék ;)
Akkor nézzük részletesen:
- Füstölt kolbász helyett, házi füstölésű gabonakolbászt tettem bele; búzát, árpát, zabpelyhet, szóját, fűszereket tartalmaz, bioboltokban vásárolható.
- Tejföl helyett bio szójajoghurtot használtam, amibe tettem citromlét
- Tojás ízt a fekete sóval értem el + egy kevés kurkumát és őrölt pirospaprikát is használtam.
- A kissé sajtos ízt miatt egy kis inaktív sörélesztőpelyhet tettem a "tejfölbe".
Hozzávalók:
- Kb. 6-7 db közepes burgonya
- 400 ml natúr szójajoghurt (sojade-t használom)
- 250 g füstölt gabona kolbász
- 2 evőkanál inaktív sörélesztőpehely
- Fűszerek: Tiszta só, őrölt bors, kurkuma, őrölt piros paprika, őrölt füstölt paprika
Elkészítés:
- A burgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk fel keresztben kb, fél cm-es vastagságú karikákra. Főzzük meg sós vízben vagy párolóban pároljuk meg.
- A kolbász szeleteljük fel. (nekem szétesett, mint általában a gabonakolbászok de semmi baj).
- Egy kis lábasba vagy serpenyőben tegyünk kb. 4-5 kanál kókuszolajat, tegyük bele a gabonakolbászt, borsozzuk meg és egy kicsit pirítsuk le.
- A szójatejfölbe tegyünk 1 evőkanál citromlét, kb. 2 teáskanál fekete sót, 1 csapott teáskanál kurkumát és 2 evőkanál inaktív sörélesztő pelyhet, majd jól keverjük össze. Ha nem elég sárga tehetünk még bele kurkumát, ha nem elég tojás ízű, tehetünk még bele fekete sót.
Ha megfőtt a burgonya, szűrjük le és kezdhetjük rakni.
A főtt burgonyát, a tejfölt 3 részre osszuk el. A kolbászt 2 részre.
- réteg: főtt burgonya
- réteg: pirított kolbász
- réteg: fűszeres szójatejföl
- réteg: főtt burgonya
- réteg: pirított kolbász
- réteg fűszeres szójatejföl
- réteg: főtt burgonya
- réteg: fűszeres szójatejföl és egy pici piros paprikát és kurkumát szórjunk rá, majd egy kanál segítségével kenjük el a tetején.
- Ha a főtt burgonya nem elég sós, akkor a rétegezésnél picit sózzuk Tiszta sóval.
- Tegyük be a sütőbe a burgonyát sülni.
Sütési hőfok 200 fok
Sütési idő: 30 perc
Sütési mód: normál, alsó-felső
Sütés előtt, sütés után:
Tálaláskor csemege uborkát, kovászos uborkát lehet hozzá kínálni. Régebben sokan kenyeret ettek hozzá, azonban ez nem szükséges, hiszen önmagában is finom, laktató ez a rakott burgonya.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése