Ebbe a finom és laktató tésztasalátába mindent beletettem, ami egy ételbe szükséges: egy marék egészség, pompázó színek, egyszerű és gyors elkészítés és mindezt szívvel :)
A spárgát gluténmentes, színes tésztával tálalom. Igazán friss és laktató egytálétel, hiszen teszek bele nyers spárgafejeket, friss salátát is. Ezeken kívül még megszórom kendermaggal és csírákkal is. A kendermagban egyszerre megtalálható az összes esszenciális aminosav, a csírák tele vannak klorofillal, fehérjével, életerővel, vitaminokkal.
A spárgából érdemes a szezonjában minél többet fogyasztani, mert csak rövid ideig tart viszont szervezetünk meghálálja. Alacsony kalóriatartalma mellett, magas a rosttartalma, folsavban, A, B,C, E vitaminban gazdag. Vízhajtó, vesekőeltávolító.
Érdemes nyersen is fogyasztani. A fej része a legfinomabb, legroppanósabb és ahol két kezünk segítségével elpattan, ott van a fás rész, amit már ne tegyünk bele az ételbe.
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 csomag zöldspárga
- 3-5 gerezd fokhagyma
- Kb. 2 evőkanál vegán vaj (Alsana bio)
- 200 g színes, gluténmentes tészta (Biorganic)
- Ízlés szerint só, frissen őrölt színes bors
- 1 evőkanál hidegen préselt olíva olaj
- 1 marék vegyes friss saláta (jég-, római, stb.)
- 1 evőkanál kendermag
- 1 nagy csipet friss csíra (lucerna, lenmag)
- 2 db fürtös paradicsom
Elkészítés:
- Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat. Mikor elolvadt, nyomjuk bele a fokhagymákat.
- Pár másodperc múlva, adjuk hozzá a kb. 4 cm-re vágott, hámozatlan zöldspárgadarabokat DE pár darabot még nyersen menekítsünk meg, mert tálaláskor fogjuk még használni. Nagy lángon süssük s közben pároljuk a spárgát.
- Sózzuk, borsozzuk és kb. 5 perc múlva kész a spárga.
- Ezután a négybe vágott paradicsomoknak /ugyenebbe a serpenyőben néhány perc alatt/, minden oldalát süssük meg.
- A tésztát sós, bő, lobogó vízben főzzük meg. Kb. 5-8 perc. Szűrjük le DE a vízből hagyjunk meg egy keveset, hogy a tésztához adagoljunk ha esetleg száraz lenne.
- A kifőtt tésztát, a párolt spárgát, az összetépkedett salátát, az olíva olajat és esetlegesen a főzővízből egy keveset keverjünk óvatosan össze, hogy ne törjük szét a tésztát.
- Tálaláskor tegyünk a friss spárgafejeket a spárgás tésztára. Tegyük rá a sült paradicsomokat, szórjuk meg kendermaggal és tegyünk rá friss csírát.
Ez a spárgás, gluténmentes tésztasaláta szereti a borsot, így evés előtt frissen őröljünk rá.
Ha szereted a spárgát, nézz bele a tormás, zöldspárgás tagliatelle receptembe is, amely zabtejszínnel készül.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése