Ha valamilyen megfontolásból, ételallergiából valaki nem eszik halat, viszont szeretne egy finom “halászlevet” enni, akkor megmutatom, hogy én hogy készítem el vegán formában.
Többféle magyar halászlé létezik. A bajai ami tésztával készül, a szegedi és a hortobágyi és a tiszai, ami az én kedvencem. Ebben eredetileg a hagymát, paprikát, fűszereket és az apró halakat (keszeg, kárász), a nagyobb halak leeső részeit (fej, farokrész) jól összefőzik, átpasszírozzák, majd ebben a piros paprikás, fűszeres alapban főzik meg az egész halszeleteket. Általában pontyból és harcsából készítik.
Sokat gondolkodtam, hogy milyen alapanyagokat használjak egy olyan halászléhez, ami távolról sem látott halat. Végül 2 fontos dolgot emelnék ki. A padlizsánt, algát.
Így megszületett egy nagyon finom, halízű, vegán halászlé :)
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 1 padlizsán (hosszúkás)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 zöld paprika
- 1 piros kis chili paprika (elhagyható)
- 1 közepes paradicsom
- 5 g wakame alga
- Fűszerek: Tiszta só, őrölt piros paprika, füstölt piros paprika, frissen őrölt bors, vegamix (sómentes szárított fűszerek)
- 1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
- Az algát áztassuk be 20 percre fél liter tiszta vízbe.
- A padlizsánokból vágjunk ki halszeleteket a kép alapján. A felesleget ne dobjuk ki.
- Az apróra vágott hagymát a kókuszolajon megdínszteljük, (ekkor már tehetünk bele egy kevés sót is) majd beletesszük a szintén apróra vágott paprikát, ezzel is főzzük egy kicsit. Ezután belekockázzuk a paradicsomot. Pár perc főzés után belevágjuk a padlizsándarabokat.
- Picit húzzuk le a tűzről és tegyünk bele kb. 2 teáskanál őrölt piros paprikát, 1/3 teáskanál füstölt paprikát, kevés borsot, 1 evőkanál vegamixet.
- Tegyük visza a tűzre és öntsünk rá kb. 7 dl vizet, plusz azt a fél litert, amiben az algát áztattuk.
- Mikor megfőttek a zöldségek, tegyük bele a “hal” szeleteket és pár perc alatt főzzük meg azokat is de ne főzzük túl. (inkább csak 2/3-ig főzzük meg.) Majd vegyük ki a “hal” szeleteket.
- A zöldséges lét picit turmixoljuk össze botmixer segítségével de tényleg csak kicsit mert egyébként krémlevest csinálunk belőle.
- Ha ezzel is megvagyunk, ízesítsük még a levest ha szükséges és tegyük vissza a “hal” szeleteket, valamint az áztatott algát.
- Mikor tányérokba szedjük.
Tippek Izától:
- Fontos, hogy az algával ne főzzük már a levest. Azt olvastam, hogy az alga íze módosul ha főzik és egyébként pedig az értékes vitamintartalma is csökkenne főzés hatására.
- Nem muszáj a végén az egész levesbe beletenni az algát. Tányérokba is tehetünk egy kis adagot mert nem biztos, hogy mindenki szereti.
- Én bio algát választottam, tekintettel arra, hogy eléggé szennyezve vannak sajnos óceánjaink.
- Mikor a hagymát dínszteljük és úgy látjuk kezd odaragadni, akkor ne több olajat tegyünk bele, hanem inkább egy kis vizet, így elkerüljük, hogy zsíros legyen a halászlé.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése