A quiche egy francia lepényféleség, amelyre az jellemző, hogy egy nagyon omlós tésztaágyra gazdag feltétet tesznek. Nagyon sokféle létezik, általában tojásos, tejszínes tölteléket tesznek a tésztára és úgy sütik össze.
Nagyon guszta és most őszintén, ki az aki a pitét nem szereti😋
Állati tej, így laktóz- és kazeinmentes, tojásmentes, cukormentes!
Ennek a spárgás-kapros quiche-nek (ejtsd: kis) a tésztáját csupán 2 öszetevőből készítettem. A töltelékhez füstölt bio tofut, bio szójatejet, friss kaprot, spárgát használtam. A többi hozzávaló lentebb olvasható. Minden benne növényi alapú.
Ha valaki nagyon diétázik vagy esetleg a gluténra érzékeny, akkor a tészta nélkül készítse el, mert ha a tölteléket megsüti, úgy is összeáll, szépen vágható lesz.
Pite alaptészta 25 cm-es pitefomához.
- 225 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 115 g nagyon hideg vegán vaj (bio Alsana)
- 70 g jéghideg víz
- Fél teáskanál tiszta só
Elkészítés:
- A lisztet, a sót beleszórjuk az aprítógépbe, majd belekockázzuk a vajat és 2-3 fordulattal összedolgoztatjuk a géppel, hogy maradjanak benne vajdarabok. (ehhez egyébként létezik kézi eszköz is, azt is lehet használni az aprítógép helyett).
- Ezután beleöntjük a vizet, ismét 2-3 fordulattal összedolgozzuk de még véletlenül se álljon össze.
- Egy tálba kiborítjuk és kezünkkel összegyúrjuk, majd kb. 10 percre, folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük.
Töltelék hozzávalók:
- 600 g bio, füstölt tofu
- 1 csokor friss kapor
- 1 csokor zöld spárga
- 2 szál újhagyma
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál inaktív sörélesztőpehely
- 1,5 teáskanál só (ízlés szerint)
- Ízlés szerint frissen őrölt színes bors
- 400 ml bio szójatej
- 2 teáskanál olaj
- 100 g általános gluténmentes liszt (lentebb a házi gm liszt receptje)
- 2 evőkanál olvasztott vegán vaj a pite tetejére.
Elkészítés:
- A tofut összemorzsoljuk, a hagymát és a kaprot apróra vágjuk. Az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, kóstoljuk meg.
- A pitetésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett (tönköly teljes kiőrlésű liszt) deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra. Nagyjából legyen kör alakú. Ha a szélei nem szépek, nem baj. Béleljük ki vele a formát, az oldalát is. A leszakadt darabokat gyúrmázzuk oda ahol nem találjuk elég vastagnak. Végezzünk szép munkát :) A pitetésztával bélelt piteformába öntjük. Egy kanál segítségével eloszlatjuk.
- A tetejét spárgával díszítjük úgy, hogy a spágának a fejétől kezdve kb. 5-6 cm-s darabokat levágunk, majd hosszában félbe és ezeket nyomkodjuk bele finoman a töltelékbe. Előtte a spárgákat finoman megsózzuk.
- A tetejére csorgassunk kb. 2 evőkanál olvasztott vegán vajat.
- 180 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.
Általános, fehér gluténmentes liszt receptje:
- 2 csésze barna rizsliszt
- 1 csésze fehér rizsliszt
- 3/4 csésze tápióka keményítő
- 3/4 csésze burgonya keményítő
Ebből kell kimérni 100 g-t a töltelékbe, a többit tegyük el vagy eleve kevesebb mennyiségeket keverjünk össze.
TV2- Fem3 Café 2017.04.24-i élő adásának videója, amelyben ezt a quiche-t készítem el.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése