Több receptemben használom az avokádót, előfordul, hogy az élő, nyers zöld italokba, turmixokba is teszek :)
Hogy miért is jó szervezetünknek az avokádó, azt most elolvashatjátok :)
Avokádó |
Tápértéke:
Az egyik
legértékesebb természetes zsiradékunk. Ami figyelemre méltó, hogy sok benne a
kálium, valamint ideális a kalcium és magnézium megoszlása. Sok benne az A
vitamin, és a B vitaminok.
Gyógyhatása:
Több mint
tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt tartalmaz, köztük az említett A
vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E
és D vitamin. Jelentős mennyiségű kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium,
niancin, stb. A nagymennyiségű kalóriáját az olajtartalmának köszönheti, ami
azonban rendkívül jótékony hatású, különösen az arthritisz betegséggel szemben.
A gyümölcs
tömegének 20-25 százaléka zsír, amelynek több mint fele egyszeresen telítetlen
zsír. Egy félbevágott közepes méretű avokádó gazdagabb káliumban, mint egy
egész banán, a benne található nátrium szintje pedig alacsonyabb. Mindezzel
szemben egy csökkentett zsírtartalmú margarinnak például 55 százalék a
zsírtartalma, és ugyanez igaz a nevükben alacsony sótartalmú változatokra is.
Bőrápoló
szer:
Az avokadó
magas olajtartalmánál fogva, és lanolin tartalma következtében nemcsak belső
fogyasztásra hatásos, de külsőleg is, mert könnyen felszívódik a bőrben. Mivel
sok benne a vitamin, és az ásványi só, érzékeny típusú bőrre jó. A
leghatékonyabb az ibolyán túli sugarakkal szemben, ezért napolajak alkotó része
is, házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. Az
időjárás viszontagságai következtében a kiszáradt bőrt a test faggyúmirigyei
nem képesek ellátni, különösen, ha a test nem jut elegendő zsiradékhoz. A
természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre.
Arthritisz:
Az
arthritisz fájdalmas csukló és izombetegségre az avokadó magas olajtartalmánál
fogva hat. Állítólag az inkák egyik mindennapi táplálékáról van szó, aminek a
fogyasztása következtében, ismeretlen betegségnek számított az arthritisz. Az
olaj szinte megkeni a csuklókat és az izmokat, hogy nem fejlődik ki ez a
civilizációs betegség.
Csökkenti a
koleszterint:
Az avokadó
fogyasztása csökkenti a vérben a koleszterin szintet, valamint emeli a HDL, a
jó koleszterin szintjét. Ha ugyanis drasztikusan végezzük a koleszterin szint
csökkentését szervezetünkben, megtörténhet, hogy az LDL-lel együtt a HDL szint
is csökken, ami a szív rendellenes működéséhez vezethet. Az avokadó fogyasztása
csak az LDL csökkenését segíti elő.
Soványság,
táplálkozási rendellenesség:
Az avokadót
zöld vajnak is hívják, magas olajtartalma miatt. Ajánlott azoknak akik
alultápláltak valami okból. A természetes növényi zsírok felszívódása sokkal
egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsírok. A szervezetnek
inkább jót tesz, mint rongálná. Az elhízás éppoly betegség, mint az
alultápláltság. Az elhízást nemcsak a rossz táplálkozási szokások okozzák,
hanem a túlzott mennyiség fogyasztása is, amit a közönséges zsírfelvétel okoz.
Ha ugyanis a szervezet nem jut elegendő esszenciális zsírhoz, hanem helyette
telített vagy telítetlen olajat, vagy állati eredetű zsírt fogyasztunk, állandó
hiányérzetük támad, mint amikor nem jut elegendő vitaminhoz, vagy ásványhoz a
szervezet. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet
az étvágy, mégsem elégedett a szervezet. Ha elkezdjük az avokadót fogyasztani,
csökken az igény a nagy adagú táplálék fogyasztására, és ezáltal
normalizálódhat a test súlya.
Elkészítési
mód:
Az avokadót
csak nyersen ajánlatos fogyasztani. Pirítós kenyérre kenve kikaparhatjuk a
bőréből és kevés apróra vágott fokhagymával ízesíthetjük. Az avokadólét más
zöldséggel együtt fogyasztjuk, de szintén kevés fokhagymával ízesítjük.
Paradicsomlével lemezvágóba teszünk egy fél vagy egy egész avokadót, miután
nagyon vékonyan meghámoztuk és kimagoztuk. Naponta nem ajánlatos egynél több
avokadót fogyasztani.
Sokan azt
hiszik, hogy az avokádó zsíros, ezért egyáltalán nem egészséges. A termés
telítetlen zsírokat tartalmaz, ami pozitív hatással van a vér
koleszterin-szintjére.
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése