Erre a receptemre nagyon büszke vagyok :)
1 kifliben csupán 3,12 g szénhidrát!
1 kifliben csupán 3,12 g szénhidrát!
Lehet azt gondoljátok, hogy ebben a
forróságban főzni!! Vagy bekapcsolni a sütőt!!!Nah, azt mar nem! Jó, jó
de ha olyan finomságok válnak valóra, mint amit múltkor készítettem,
akkor higgyétek el; megéri
(azért elárulom, a konyhába bekapcsoltam a légkondit)
(azért elárulom, a konyhába bekapcsoltam a légkondit)
Egy pihe-puha, foszlós, több napig friss kiflit sikerült készítenem. Ez az a kifli, amit le lehet tekerni; igazi retró új, egészségesebb kivitelben.
Az ötletet Limara tönkölykorpás kifli
receptje adta. Amit szerettem volna változtatni, hogy szénhidrát csökkentett
legyen és rövidüljön az elkészítési idő :) Ezért más lisztet használtam és nem
készítettem öregtésztát.
Békebeli, szénhidrát-csökkentett kifli |
Hozzávalók:
- 0,5 kg Dia-Wellness sütőliszt átszitálva CH 50 %; (50 %-al csökkentett szénhidrát tartalom)
- 1,5 teáskanál só (én Himalaya-t használtam)
- 3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj (én az Erdély kincse vajat próbáltam ki, nagyon finom)
- 3 csipet tönkölykorpa
- 1,5 dl joghurt (zsírszegényt használtam)
- 2 dl víz (én tisztítottat használtam)
- 9 g szárított élesztő ( én a Vitavegan élesztőjét használtam; ez gluténmentes élesztő)
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át. Ez azért fontos mert a szitában maradnak fenn búza töretek, amik nem kellenek a kiflibe.
Átszitálás után maradt búza töret, korpa |
Szórjuk bele az élesztőt, tegyük bele az
olajat vagy vajat, tönkölykorpát, a sót, a joghurtot és a vizet, majd szép
simára dagasztjuk a tésztát. A tésztának nem kell olyan keménynek lennie, mint
egy kenyértésztának, lágyabb legyen, de ne ragacsos. (Szükség esetén pici
vízzel lágyíthatjuk, de csak nagyon keveset adjunk hozzá egyszerre.) 30 percig
szoba hőmérsékleten, letakarva érleljük.
Kelesztés utáni kifli tészta |
Ezután 12, nagyjából egyenlő darabra
osztjuk, és mindegyiket gömbölyítjük. (Egyesével a kezünkbe vesszük a
tésztadarabokat, és mindig a közepe felé hajtjuk a tésztát, mindaddig amíg
körbe nem ér.) Letakarva 15 percig hagyjuk kelni.
Kifli gombócok 15 perc kelesztés után |
Ezután egyenként megformázzuk a
kifliket. A gombócot magunk elé helyezzük a deszkán, és nyújtó fával vékony
körlap formára nyújtjuk. Ekkor kevés szoba hőmérsékletű vajjal megkenjük, csak
egész vékonyan.
Tészta kör formára nyújtása |
Ezután szorosra tekerjük fel úgy, hogy minden tekerés után
kicsit kifelé húzzuk a tésztánkat, de arra nagyon vigyázzunk, nehogy
elszakadjon!
Kifli feltekerése, pici kifelé húzással, mint egy legyező kinyitása |
Miután feltekertük, sodorjuk meg, és hajtsuk félkörívben, kifli
formára. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és letakarva még 30 percig
hagyjuk kelni.
Ezután pici vizet spricceljünk
a tetejükre, és 180 fokos sütőben 18-20 perc alatt süssük meg. Miután kivettük, még
egyszer kevés vízzel locsoljuk meg, ettől szép fényes lesz.
Elkészült kifli és a belseje |
1
db kifli tartalmaz:
Kalória:
54,68
Fehérje:
2,61 g
Zsír:
2,97 g
Szénhidrát:
3,12 g
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Bízom abban, hogy a képekkel könnyebbé tudtam tenni az elkészítést :)
Nagy ölelés :)
Iza
6 megjegyzés:
De szuper :) Ki fogom probalni..Koszonom elore is!! Mariann
Kedves Iza!
Tegnap este a recepted alapján megsütöttem a kifliket, már kinézetre is nagyon szépek lettek, ma reggel volt a kóstoló, nagyon finom! Ha tehetem, többet nem veszek boltit, ez a recept szuper! Köszönöm, hogy közzé tetted. :)
Legyen szép napod!
Niki
Kedves Niki!
Nagyon orulok, hogy izlik a kifli es hogy jol sikerult������ azt pedig nagyon koszonom, hogy leírtad nekem a véleményedet. Sokat jelent!�� további szep napot kívánok!
Upsz :) ahol a kérdőjelek vannak, oda mosoly jeleket tettem de ezek szerint a blog szerkesztő felülete nem ismeri ezeket a nemzetközi jeleket , hihi :)
Kedves Niki!
Esetleg készítettél róla fotót? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen szépek lettek :)
Kedves Iza!
Sajnos nincs fotóm a kiflikről, de hamarosan újra megsütöm őket és akkor küldök képeket. Ma kenyérsütés volt a program, előtte zsemle, legközelebb újra a kifli jön. :)
Addig is minden jót kívánok!
Niki
Megjegyzés küldése