A
hét közepénél járunk, ezért most már ideje elkezdeni egy picit durvulnunk :)
Aki
velem együtt készítette el hétfőn és kedden a reggeli nyers Shrek italokat, azt
tapasztalhatta, hogy finom és édes, amit leginkább a banán és a gyümölcsök természetes
édes íze hozott ki. Melléjük semleges ízű zöld leveleket tettem, mint a spenót
vagy a saláta.
A
hét második felében is nagyon figyelek arra, hogy ízletes, természetes, zöld italokat
mutassak meg Nektek. De akivel szeretnétek megszerettetni ezeket az egészséges
italokat, akkor inkább a hétfőn vagy a
kedden bemutatottat válasszátok.
A
maiban a kígyóuborka kap hangsúlyt.
Nagyon magas, 96 %-os víztartalma rendkívül jól hidratálja szervezetünket
amellett, hogy 100 g-ban csak 15 kalória van. Emellett
csökkentettem a banán mennyiségét.
ÉLŐ reggeli ital; uborka – saláta – nektarin – banán – petrezselyemzöld |
Hozzávalók 2 személyre:
- Fél kígyóuborka (héjával együtt)
- 1 nektarin
- Fél banán
- 1 kis makornyi saláta
- 2 kis szál petrezselyemzöld
- 1 - 1,5 dl tisztított víz
Elkészítés:
Minden hozzávalót tegyük bele a turmixgépbe és
turmixoljuk össze. Előtte az uborkát reszeljük le a reszelt tészta reszelőn
vagy egy nagyobb lyukú reszelőn, a salátát is tépkedjük szét, a nektarint
vágjuk darabokra, illetve a petrezselyemzöldet is vágjuk közepesen apróra.
Fontos, hogy az uborkának hagyjuk rajta a héját!
Élő reggeli ital alapanyagok, turmixolás előtt |
Nagyon
jó étvágyat kívánok hozzá!
Miért jó az uborka?
Az uborka az
egyik legegészségesebb zöldség.
Tápanyagtartalom
100 g-ban:
Fehérje: 0.6
g
Zsír: 0,1 g
Szénhidrát:
3,6 g
Tápanyagtartalma
miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Gazdag káliumban, foszforban,
vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban
is. Káliumtartalma a veseműködést segíti.
Tápértéke
csekély. Egyes kutatások szerint a legtöbb
értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem
veszendőbe hagyni. Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha
megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, mert vitamin és ásványi só tartalma
biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Sőt más zöldséglevekkel is
(répa) nyugodtan keverhetjük.
A
gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé,
így kiváló szépítőszer. Rovar csípés esetén az uborkalé vagy a péppé zúzott
uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt
uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést
hozott.
Érdekesség
Az ókori
Egyiptomban a rabszolgáknak szomjoltásul uborkát adtak.Ismeretes olyan írás is,
amely arról tanúskodik, hogy Tiberius császár gyógyszerként alkalmazta a
növényt. Termesztését a császári kertekben úgy oldották meg, hogy szekérre
ültették és ezeket - időjárástól függően - hol a napra gurították, hol
árnyékban tartották. Tiberius megparancsolta, hogy még a hadjáratra is vigyék
el a "mozgó ültetvényeket".
Nagy ölelés :)
Iza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése