Csak
22,5 kalória a teljes adag tészta, mák nélkül!
Imádod a tésztás
ételeket, de már rég száműzted az étlapodról, mert nagyon sok kalóriát
tartalmaznak, hízol tőlük!? Én igen :)
Sokszor
eszedbe jut, hogy jajj Istenem, de jó lenne egy kis mákos metélt, jó édesen,
sok-sokkk mákkal?
Mutatok egy olyan
variációt, amit ha megeszel NO bűntudat!
IMÁDOM a mákot, Nőknek
különösen fontos a csontritkulás megelőzése miatt de számos jótékony hatása is
van. Erről külön fejezetben írok.
Emlékszem Anyu annyira
finoman csinálta; frissen készítette a széles metéltet (fehér lisztből,
tojásból), megfőzte, pici olajban megforgatta a tésztát és kristály cukros
frissen darált mákkal megszórta. Isteni volt!!
Az elmúlt időkben
nagyon ritkán készítettem el, mert hatalmas így a kalória értéke. Valamit ki kellett találnom, hogy
büntetlenül, nem igazán nézve a mennyiséget fogyasszam el gyerekkori
kedvencemet.
Amint látjátok, én nem
sajnálom a mákot; inkább nevezhetném metéltes máknak, mint mákos metéltnek :)
Mákos metélt. |
Hozzávalók:
- 1 zacskó NoCarb széles metélt
- Ízlés szerint: Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő, pici Himalaya só
- Ízlés szerinti mennyiségű darált mák
- 1-2 teáskanál kókuszolaj
Elkészítés:
A tésztát vegyük ki a
csomagból, hideg folyó vízzel jól mossuk át. Tegyünk fel vizet főni, tegyük
bele a sót. A tésztát dobjuk bele és kb. 1 percig "főzzük", majd szűrjük le és
szórjuk rá a cukorhelyettesítővel édesített mákot és locsoljuk rá a
kókuszolajat (ez utóbbi elhagyható).
Tipp: pici citromhéjat
reszelhetünk a mákba :)
1 jó nagy adagot tudtam
elkészíteni, az igazság az, hogy kétszerre is elég lett volna :D
Hogy milyen tészta is ez a NoCarb tészta?
Hogyan
lehetséges, hogy a NoCarbNoodle nem tartalmaz sem szénhidrátot sem kalóriát? Ez
ellentmond mindannak, amit a tésztafélékről tudunk!
A titok a
NoCarb liszt fantasztikus tulajdonsága – a kivételes nedvmegkötő képesség.
Képes saját tömegének akár háromszáz szorosát is megkötni. Ezért a NoCarbNoodle 100 gr kész tésztában alig 4 gr liszt van, aminek a tápanyag tartalma igen elenyésző.
Az
elfogyasztott tészta - a vízben oldódó növényi rostjainak köszönhetően - mégis
laktató. Étkezés után órákig jóllakottnak érezzük magunkat. A gyomrot és a
bélrendszert emésztésre serkenti, ezáltal több kalóriát éget el szervezetünk,
mint amennyit a tésztával bevittünk, ugyanakkor ballasztanyagként végigvonul a
bélrendszeren kitakarítva azt.
Minden
diétába könnyen beilleszthető, azok, akik szeretik a tésztaételeket, de
egészségügyi állapotuk okán tartózkodniuk kell tőle a NoCarbNoodle-val esélyt
kapnak arra, hogy ne kelljen teljes mértékben mellőzniük a kedvelt ételeket.
1. Alapanyag:
Konjac-ot
elsősorban Délkelet-Ázsiában és Afrikában termesztik illetve ültetik. Jelenleg
nincs ültetési adat Amerikára és Európára vonatkozóan. A termelés főleg Japán,
Kína, Burma, Vietnam, Indonézia és más ázsiai országokra jellemző.
Konjac -
Genus Amorphophallus egy évelő növény. Leginkább a szubtrópusi hegyvidéki és
dombvidéki területek tengerszint feletti 800 méter magasságban nő, ahol az
átlagos hőmérséklet 16 ℃ és a környezet szennyezés is igen alacsony. Az ilyen kiváló földrajzi
elhelyezkedésnek köszönhetően a Konjac növény gumójából készült liszt rendkívül
tiszta és kitűnő minőségű. A liszt - továbbiakban NoCarb liszt - legfontosabb
alkotóeleme a glükomannán a növény vízben oldódó élelmi rostjai. A glükomannán egy
fantasztikus tulajdonsággal rendelkezik, ez a tulajdonság emeli ki a többi
vízben oldódó élelmi rost sorai közül és ennek köszönheti mérhetetlen
népszerűségét, a glükomannán molekulái képesek saját tömegüknél akár
háromszázszor több mennyiségű vizet megkötni. Minél jobb minőségű a liszt annál
nagyobb a nedvesség megkötő képessége.
A növény
ehető része a lapos, kerek gumó, átlagosan legalább 25 cm átmérőjű,
világoszöld, sötétlila foltokkal. Szára vaskos, erős, fás, levelei tenyér
alakúak. Természetes élőhelyén gyér erdőkben nő.
A Konjac
gumó nagyon tápláló, alkotó elemeit tekintve:
- több mint 45%-át, a glükomannán teszi ki,
- 9,7% nyers fehérje,
- 7,8% legalább 16 különböző féle aminosav,
- 2,5%-ot tartalmaz a 7 esszenciális aminosavból
- ásványi anyagok, mint kalcium-, foszfor-, vas-, cink , mangán, króm és réz
- alacsony kalóriatartalom,
- alacsony zsír-és magas rost tartalommal.
A NoCarb
liszt élelmi rostjai a legkiválóbb a vízben oldható élelmi rostok közül, amit a
természet nyújthat az embernek. A lisztben található glükomannánt nem
hidrolizálják az emésztőenzimek és az emésztőszervek, ezért nem tudnak
előállítani kalóriát belőle. Ugyanakkor a növényi rostok serkentő hatással
vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják és megkönnyítik az
emésztést/ürítést. Diétás rostoknak pótolhatatlan élettani hatása van az emberi
szervezetre, számos betegség kialakulását gátolják meg.
A japánok "vértisztító", valamint "a bélrendszer kéményseprője" névvel illetik.
Az amerikaiak "életmentő" ételnek tartják a nyugatiak "civilizációs betegségei ellen."
A japánok "vértisztító", valamint "a bélrendszer kéményseprője" névvel illetik.
Az amerikaiak "életmentő" ételnek tartják a nyugatiak "civilizációs betegségei ellen."
Gazdag
vízben oldódó élelmi rostjainak köszönhetően javítja közérzetünket, enyhíti
fáradságérzetünket és kiválóan alkalmazható bármilyen étrendbe. Így az utóbbi
években nagyon népszerűvé vált az egész világon, „mágikus”, „elképesztő”
„szuperegészséges” jelzőkkel illetik.
A fő kémiai
komponensek:
A konjak egyedülálló táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik.
Minden 100 g konjak gumó, tartalmaz kb.50 gramm glükomannánt.
A konjak egyedülálló táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik.
Minden 100 g konjak gumó, tartalmaz kb.50 gramm glükomannánt.
Minden 100
gramm NoCarb liszt tartalmaz 1,64 g fehérjét, 0,004 g zsírt, 57 mg foszfort,
vasat 4.06 mg, 123 mg cinket, 0,2 mg mangánt, 0.25 chromiumot, 0.08 mg rézet és
79.37mg glükomannánt.
- A glükomannán egy nagy molekulájú vegyület, amely szuper abszorbens, a molekulák mérete képes száz- háromszázszorosára duzzadni miután magába szívta a vizet. Nem lehet könnyen megemészteni és nem szívódik fel evés után, de képes elnyelni/megkötni a koleszterint és az epesavat, segíthet a magas vérnyomás csökkentésében valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében/gyógyításában.
- Fehérje és az aminosavak
A Konjac gumó tartalmaz 5% -10% nyers fehérjét és 6,8% -8,0%legalább 16 féle aminosavat (ezen belül 7 esszenciális aminosavat.) Az Amorphophalluskonjac kb. 16-18 aminosavat tartalmaz 6,283%, mértékben,ebből 2,634% az esszenciális aminosav tartalom. - Ásványi anyag tartalom
A Konjac gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban: K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Co - A csodálatos élelmi rost
Az élelmi rost az ehető növényi részeknek az a komponense, amit az emberi szer-vezet nem tud ugyan megemészteni, de a tápcsatorna alsó részében az ott élő baktériumok többé-kevésbé képesek feldolgozni. Élelmi rost elsősorban a zöldsé-gekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben (pl. bab, borsó, lencse), magvakban (pl., dió, mogyoró, mák, szezámmag), valamint a teljes kiőrlésű lisztből készült termé-kekben, pelyhekben, korpában, müzliben található. Felosztásuk oldódási képes-ségük alapján történik: vízben oldódó, és vízben nem oldódó csoport. A táplálkozási felmérések szerint hazánkban a szükséges élelmi rost mennyiségnek körülbe-lül a felét fogyasztjuk el.
Miért szükséges?A vízben oldódó élelmi rostok (pl. glükomannán, pektin, bétaglükán, inzulin rezisztens keményítő) hozzájárulnak a vércukor- és a koleszterinszint csökkentéséhez, mivel késleltetik ezek bélből történő felszívódását. Belőlük a vastagbélben élő baktériumok hatására a tápcsatorna egészségét védő tápanyagok képződnek. A vízben nem oldódó élelmi rostok (pl. cellulóz, hemicellulóz, lignin) elsősorban a bélműködést szabályozzák, de vízkötő képességük miatt jóllakottság érzetet is keltenek.
A NoCarb lisztben található vízben oldódó élelmi rostok hihetetlenül viszkózus anyagot képeznek és a bélfalakat egy vékony filmréteggel vonják be. A glükomannán molekulái képesek megkötni a koleszterint, csökkentik, illetve megakadályozzák a felszívódást, szabályozzák az anyagcserét. Hatásos segítség lehet fogyásban, vércukor szint szabályozásában, vérnyomáscsökkentésben, koleszterin szint csökkentésében.
Többek közt emiatt tartják a glükomannánt az egyik legjobb vízben oldódó növényi rostnak.
Hogy milyen hatást gyakorol az egészségre?
Ezt megtudhatod a Fontos tudnivalók címkére kattintva, illetve a NoCarb a szénhidrátmentes tészta című bejegyzésből :)
Nagyon jó étvágyat a mákos metélthez!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése