2 hete nagyon finom
sütőtököt vettem, az orange fajtát vagy más néven kanadait. Ennek édes íze
viszonylag megbízható.
Ez egy az egyben
elfogyott, úgyhogy újra meg kellett látogatnom a zöldségest :)
Édesapámtól mindig azt hallottam, hogy akkor
igazán jó a sütőtök ha a dér megcsípi. Ez
azonban leginkább a nagydobosira igaz. Nagy, kerek, kemény húsú, szürkés héjú. A
Nagydoboson termelt sütőtök az első államilag elismert, Magyarországon
termelésbe vont sütőtök fajta. Én ezt picit jobban szeretem, mert ha megcsípi a
dér és úgy sütjük meg, akkor annyira finom, szinte gesztenyés ízt érezhetünk,
mikor falatozzuk. Jujjj mennyei :)
Mivel szezonja van a sütőtöknek, ezért
elég sokmindent készítettem már belőle. Muffint, levest, zabpehely golyót de
még hátra van néhány finomság, mindent megmutatok majd Nektek ;)
Most a levest szeretném
Nektek leírni. Hogy miért?
Mert szerintem ilyet
nem minden nap olvashattok, találhattok a receptek között.
Ízvilága az én
kreálmányom; picit sós, picit édes, érzékien csíp a chilitől és ami miatt non
plus ultra, hogy nincs megfőzve!
Imádom és elvárásom is,
hogy olyan ételt tegyek a számba, ami tele van élő vitaminokkal, enzimekkel. Ez
pont olyan!
Gyorsan elkészíthető,
mert a főzési időt lespóroljuk és nagyon laktató.
Nah, jó nem csigázlak
tovább Benneteket, jöjjön a recept...
Nyers sütőtök krémleves, chilivel és kókuszchipsszel. |
Hozzávalók 3-4 főre:
- 500 g megtisztított sütőtök
- 100 g kesudió
- 2-3 cm póréhagyma
- 2 evőkanál hidegen sajtolt lenmag olaj
- 1,5-2 csapott evőkanál kókuszreszelék
- 4,5 dl tisztított víz
- Tálaláshoz: pirított tökmag és kókusz chips, pár csepp hidegen sajtolt tökmag olaj.
- 1,5 csapott teáskanál Himalaya só
- 1+1/3 csapott teáskanál őrölt chili
- 1,5 csapott teáskanál őrölt curry
Elkészítés:
- A kesudiót 1,5 dl vízzel turmixgépben turmixoljuk krémesre.
- Ezután a turmixgépbe tegyük bele a kókuszreszeléket és a fűszereket is, majd pici vízzel turmixoljuk el, hogy a kókusszal is krémes állagú legyen.
- A sütőtököt reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn (hogy könnyítsünk a turmixgépen), majd öntsük bele a turmixgépbe.
- Turmixoljuk krémesre és lassan adjuk hozzá a maradék vizet és jól dolgozzuk össze a turmixxal.
Kész is van. A fűszereket és a vizet, amilyen a Te ízlésed úgy, olyan mennyiségben adagold. Nekem a fent leírtak szerint ízlett a
krémleves fűszerezése és állaga.
Tipp:
A sütőtök meghámozása
nem egyszerű feladat, mert elég kemény. Ezért mutatok egy technikát, ahogy
talán könnyebb, mintha burgonyahámozót vagy egyéb más eszközt használnánk.
Egyszerűen daraboljuk el keresztben, majd tegyük le a darabokat egy
vágódeszkára és fentről lefele hámozzuk le a héját egy éles késsel.
Sütőtök meghámozása. |
Tálalásnál én pirított
tökmagot használtam és kókuszchipset. Mindkettőt picit megpiríthatjuk
tapadásmentes serpenyőben, zsiradék nélkül. Jól esik ha picit ropog valami minden falatnál, amikor fogyasztjuk, valamint a tökmag és a kókusz nagyon fincsi :)
Turmixgépünk jó ha a 700 W-t eléri. Kisebb teljesítményű nem igazán tudja krémesre turmixolni.
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése