Az alapreceptet Limara
kalácskoszorúja adta, ezen a recepten variáltam egy kicsit, hogy kevesebb
allergizáló hozzávaló (tej, tojás, vaj) és alacsonyabb kalóriaértékű legyen.
Hozzávalók
2 kalács koszorúhoz:
- 500 g Dia-Wellness - 50% CH liszt
- 4,2 dl langyos növényi tej (én házi kókusztejet használtam)
- 1 evőkanál + 1 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 2 kávéskanál Himalaya só
- 4 dkg kókuszolaj
- 2 dkg friss Budafoki élesztő
- 1-2 csepp rizsszirup vagy 1-2 csipet a nyers nádcukorból az élesztő felfuttatásához.
- 1 db tojás helyett: 1 evőkanál idegen sajtolt lenmagolaj + 2 evőkanál víz + 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor.
Hozzávalók
a kencéhez:
- 5 dkg kókuszolaj (kókuszzsír olvasztva)
- 10 dkg nyers nádcukor
- 2 enyhén púpozott teáskanál őrölt fahéj
Hozzávalók
képekben; segítség a bevásárlásához:
Elkészítés:
- 0,5 dl langyos növényi tejbe tegyünk 1-2 csipetet a nádcukorból majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
- Keverjük jól össze a tojást helyettesítő hozzávalókat. Egy kicsit pezsegni fog.
- Közben a lisztet tegyük egy tálba. Keverjük össze a cukorhelyettesítővel, a sóval és a közepébe csináljunk egy mélyedést.
- Öntsük bele a felfutott élesztőt, a tojáshelyettesítőt, a maradék langyos tejet apránként (3,7 dl) és robotgép dagasztó karjának segítségével kezdjük el a dagasztást.
- Mikor a tészta összeáll, tegyük bele a kókuszolajat és jól dolgozzuk bele.
- Hagyjuk 45 percig a tésztát duplájára kelni.
- Ezután a megkelt tésztát egy belisztezett nyújtódeszkára borítsuk rá. Vágjuk 2 felé. Nem kell újra összegyúrni.
- Mindkét részt nyújtsuk ki kb. 25x45 cm-es táglalapokra.
- A kencét készítsük el; a kókuszolajat keverjük össze a nyers nádcukorral és a fahéjjal.
- Ezt a kencét a kezünk/kanál segítségével oszlassuk jól el a tészta lapokon.
- Majd a tésztát tekerjük fel, mint a bejglit.
- Hosszában vágjuk ketté a feltekert tésztát és fonjuk össze úgy, hogy az elvágott rész legyen felül.
- Ezután csináljunk kört az összefont tésztából (2 kör alakú kalács lesz belőle, mert 2 rúdunk van) és hagyjuk 30 percig ismét kelni.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Sütési hőfok: 180˙
Sütési idő: 35-40 perc légkeverésen
Sütési idő: 35-40 perc légkeverésen
- Hagyjuk kihülni a tésztát és vágva vagy tépve fogyasszuk.
Tippek
Izától:
- A kence az lehet dió vagy mák is, amit a cukor helyettesítővel vagy a nyers nádcukorral elkeverünk. Itt nagyon vékonyan megkenjük a tésztát olajjal de nem is szükséges. Csak meg kell szórni a tésztát a keverékkel.
- A nyers nádcukor helyett használhatunk DW 1:4 cukorhelyettesítőt vagy kókuszvirágcukrot.
- Tálaláskor kicsi porcukorral (DW 1:4 kávédarálóban ledarálva), házi cukormentes lekvárral, csokoládékrémmel, vanília sodóval szervírozhatjuk. Magában is nagyon finom, a széle ropog a belseje nagyon puha, foszlós.
Nagyon jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése