2015. május 14., csütörtök

Amit a KONJAC lisztről tudni érdemes.

A mindenmentes növényi eredetű alapanyag kiváló sűrítő tulajdonsággal bír.

Számos diétát és modern étrendet követő számára az ételek elkészítésénél hasznos segítség ez az íztelen, szagtalan konyhai különlegesség.

Másik neve a konjak-glükomannán, az Ázsiából származó ördögnyelv gyökeréből készül. A számunkra kevésbé ismert növényt a távol-keleti konyha már régen beépítette kedvelt alapanyagai közé.
A konjac termesztése és a történelme 1958-ban került Hawaii-ra a konjacgyökér, majd innen terjedt el Amerikába és Európába. Különlegessége, hogy csak olyan helyen képes megteremni, ahol kitűnő a levegő, erre a 800 méteres magasságban lévő hegyvidéki szubtrópusi és dombvidéki levegő a legmegfelelőbb. Mivel ezeken a területeken a környezetszennyezés is elenyésző, valóban az egyik legtisztább lehetőségről beszélhetünk. Az évelő növényt a helyiek csodagumóként emlegették, a nők féltve őrzött titka volt évszázadokig.

Sok neve ismert, hívják még óriás kontyvirágnak, leopárdkontyvirágnak, elefántlábgyökérnek, kígyónövénynek is. Manapság leginkább Dél-Kelet Ázsiában, valamint Amerikában termesztik.
Az óriáskonytvirág nemzetségébe tartozó, kelet-ázsiai ördögnyelv a trópusi és szubtrópusi területek évelő növénye. Értéke hatalmas gumóiban rejlik, melyek akár a 25 centimétert is elérhetik.

A konjacliszt a konyhában:

Mivel igazán különleges alapanyagról beszélünk, mely bámulatos képességekkel rendelkezik, ennek megfelelően kell eljárnunk felhasználását illetően is.

A konjac liszt fő alkotóeleme a glükomannán, amelynek molekulái a saját tömegüknél háromszázszor több vizet képesek felvenni. A vízmegkötő képessége egyenes arányban van a liszt minőségével: minél jobb minőségű a liszt, annál több folyadékot képes megkötni.

Fontos, hogy sűrítéskor a forró étellel való érintkezés előtt hideg vízben keverjük el, majd ezt azonnal öntsük a készülő ételre. A tökéletes állagú tésztához sütésnél elég egy-egy teáskanálnyi konjac lisztet keverni bármilyen magliszthez.

Édességek, pudingok, zselék elkészítésénél nagyszerű segítség. Rendkívül takarékos megoldás is, hiszen nagyon kevés konjac liszt hozzáadásával is látványos eredményt érhetünk el.

Az élelmiszeriparban és a sütőiparban a konjac lisztet a leggyakrabban kenyerek és sütemények készítésére használják fel alapanyagként vagy csak adalékanyagként. Ezeken kívül felhasználják még pudingokhoz, zselékhez is, ételek (mártások, szószok, levesek sűrítéséhez), valamint tészták gyártásához. A süteményeknek lágyabb textúrát kölcsönöz.
A konjac liszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

A konjac liszt szárazon, magában történő fogyasztása elégséges folyadék hiányában nyelési nehézségeket okoz!

Helyettesíti a hagyományos liszteket, keményítőket és zselésítő anyagokat főzelékek, szószok, levesek sűrítésénél, készíthető belőle szénhidrátmentes puding és gyümölcszselé, alkalmazható maglisztből készülő sütemények alapanyagához adaléknak (szárazanyag tartalom max 10%-ig, illetve egy két kiskanálnyit érdemes adni, 50 ml víz vagy egyéb folyadék kíséretében) így csaknem a fehér lisztes sütik állagát lehet elérni. 

A maglisztekből hiányzik a glutén - ez az amitől a gabona liszt viszkózusabb, és a belőle készült sütés termékek nem "fűrészporos" jellegűek. A maglisztekben nincs glutén - ami jó - viszont, könnyen megeshet, hogy vagy túl száraz, könnyen törő, oszladozó, vagy ha túl sok folyadék kerül bele, akkor át sem sülő eredmény születik. Egy kiskanál konjac liszt pontosan annyit tud tenni, hogy olyan állagú sütit/kenyeret lehet sütni, mint a hagyományos lisztből.

Glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért nem befolyásolja a vércukor szintet.

Konjac liszt tápanyag tartalma/100g:

Energia: 187 Kcal,
Fehérje:0,91 g,
Zsír: 0,52 g,
Telített zsírsavak: 0,11 g,
Keményítő: 3,38 g
ebből Szénhidrát: 3,38 g,
ebből cukor: <0,03 g,
Élelmi rost: 82,79 g,
Nátrium: 0,01 g

Ételek sűrítésekor soha ne tegyük csak úgy bele vagy rá forró, éppen készülő ételre, mert egy hatalmas golyóvá válik. Mindig el kell sodorni szemcsés anyaggal (só, édesítő) és kis hideg folyadékkal - és nem várjuk meg, amíg azt meg is issza, hanem zutty, folytonos keverés mellett bele a készül, meleg ételbe. 
  • Főzelékek sűrítéséhez 700 ml folyadékhoz 2-3 g konjak lisztet adjunk
  • Puding főzőséhez: 4-5 g 500-600 ml folyadékhoz
  • Hideg puding készítéséhez: 500 ml folyadékhoz 6 g liszt  állni kell hagyni 30-60 percig.
  • Maglisztekből történő sütéshez: itt is csak 1-2 gramm mennyiségű lisztet használunk, nyilván kicsivel (50-100 ml) több folyadékkal. A hagyományos gabonalisztekből készülő sütemények, kenyérfélék csaknem teljesen azonos állagát lehet a konjac liszt használatával elérni.
  • A konjak liszt alkalmas arra, hogy sütésnél helyettesítse a tojást.


További szép napot!


Iza.

Nincsenek megjegyzések: