2015. december 21., hétfő

Tiszai "halászlé". (vegán)

Ha valamilyen megfontolásból, ételallergiából valaki nem eszik halat, viszont szeretne egy finom “halászlevet” enni, akkor megmutatom, hogy én hogy készítem el vegán formában.

Többféle magyar halászlé létezik. A bajai ami tésztával készül, a szegedi és a hortobágyi és a tiszai, ami az én kedvencem. Ebben eredetileg a hagymát, paprikát, fűszereket és az apró halakat (keszeg, kárász), a nagyobb halak leeső részeit (fej, farokrész) jól összefőzik, átpasszírozzák, majd ebben a piros paprikás, fűszeres alapban főzik meg az egész halszeleteket. Általában pontyból és harcsából készítik.

Sokat gondolkodtam, hogy milyen alapanyagokat használjak egy olyan halászléhez, ami távolról sem látott halat. Végül 2 fontos dolgot emelnék ki. A padlizsánt, algát.

Így megszületett egy nagyon finom, halízű, vegán halászlé :)
Hozzávalók 2-3 személyre:
  • 1 padlizsán (hosszúkás)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 zöld paprika
  • 1 piros kis chili paprika (elhagyható)
  • 1 közepes paradicsom
  • 5 g wakame alga
  • Fűszerek: Tiszta só, őrölt piros paprika, füstölt piros paprika, frissen őrölt bors, vegamix (sómentes szárított fűszerek)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
  • Az algát áztassuk be 20 percre fél liter tiszta vízbe.
  • A padlizsánokból vágjunk ki halszeleteket a kép alapján. A felesleget ne dobjuk ki.
  • Az apróra vágott hagymát a kókuszolajon megdínszteljük, (ekkor már tehetünk bele egy kevés sót is) majd beletesszük a szintén apróra vágott paprikát, ezzel is főzzük egy kicsit. Ezután belekockázzuk a  paradicsomot. Pár perc főzés után belevágjuk a padlizsándarabokat.
  • Picit húzzuk le a tűzről és tegyünk bele kb. 2 teáskanál őrölt piros paprikát, 1/3 teáskanál füstölt paprikát, kevés borsot, 1 evőkanál vegamixet.
  • Tegyük visza a tűzre és öntsünk rá kb. 7 dl vizet, plusz azt a fél litert, amiben az algát áztattuk.
  • Mikor megfőttek a zöldségek, tegyük bele a “hal” szeleteket és pár perc alatt főzzük meg azokat is de ne főzzük túl. (inkább csak 2/3-ig főzzük meg.) Majd vegyük ki a “hal” szeleteket.
  • A zöldséges lét picit turmixoljuk össze botmixer segítségével de tényleg csak kicsit mert egyébként krémlevest csinálunk belőle.
  • Ha ezzel is megvagyunk, ízesítsük még a levest ha szükséges és tegyük vissza a “hal” szeleteket, valamint az áztatott algát.
  • Mikor tányérokba szedjük.
Tippek Izától:
  • Fontos, hogy az algával ne főzzük már a levest. Azt olvastam, hogy az alga íze módosul ha főzik és egyébként pedig az értékes vitamintartalma is csökkenne főzés hatására.
  • Nem muszáj a végén az egész levesbe beletenni az algát. Tányérokba is tehetünk egy kis adagot mert nem biztos, hogy mindenki szereti.
  • Én bio algát választottam, tekintettel arra, hogy eléggé szennyezve vannak sajnos óceánjaink.
  • Mikor a hagymát dínszteljük és úgy látjuk kezd odaragadni, akkor ne több olajat tegyünk bele, hanem inkább egy kis vizet, így elkerüljük, hogy zsíros legyen a halászlé.
Jó étvágyat!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: