Ez a pástétom tej- és gluténmentes. Csak természetes zsírokat tartalmaz.
Dióval dúsítottam, így természetes kálciumot, káliumot, foszfort tartalmaz. Ezen kívül B1,B2 és E vitamin tartalma is magas a diónak köszönhetően. Lipid (olaj) tartalma is jelentős; 100 g dióban 57 g van. Ettől nem szabad megijedni, mert nagyon jó élettani hatása van a hidegen sajtolt vagy magában a dióban lévő olajnak. Úgyhogy fogyasszátok bátran akár reggelire, akár vacsorára :)
Dió olaj élettani hatása:
- Javíthatja az enyhe depressziós tüneteket (emellett jótékony lehet felnőttek és gyerekek esetében a megváltozott élethelyzetekhez való alkalmazkodás segítésére)
- jó hatással van az agy megfelelő működésére, javíthatod a memóriád
- jó hatással van az érelmeszesedés és a keringési problémák megelőzésére
- immunrendszeredet erősítheted vele (telítetlen zsírsavtartalma miatt)
- szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is jó hatással van
- idegrendszer megfelelő működésére hatékony
- a koleszterinszint csökkenti
- bőröd regenerálásáért, pikkelysömör esetén is jótékony hatású (E-vitamin tartalma miatt)
- irritált, nagyon száraz, ekcémás bőröd ápolásáért (E-vitamin tartalma miatt)
Hozzávalók 2-3 személynek:
- 5-6 teniszlabda nagyságú csiperke gomba
- Fél közepes fej vöröshagyma vagy kb. 10 cm póréhagyma
- 2 evőkanál olíva olaj vagy kókuszolaj
- 1 közepes csokor friss petrezselyem
- 2 marék dió
- Fűszerek: Tiszta só, fekete bors
Elkészítés:
Előkészület:
- A diót áztassuk be egy éjszakára.
Nem muszáj de érdemes azt tudnod, hogy az olajos magvak enzimgátlót tartalmaznak. Ez azért van mert a magok várnak arra, hogy megfelelő körülmények (víz, napsütés, föld) hatására életre keljenek. Ha így esszük meg a magokat, akkor megülhetik gyomrunkat, mert az enzimgátló miatt szervezetünknek plusz enzimeket kell aktivizálni, azok lebontására. A hasnyálmirígyet nagyobb terhelésnek tesszük ki. Az áztatóvízben az enzimgátlók kioldódnak, így a dióban lévő enzimeket is tudjuk hasznosítani. A diót jól mossuk le az áztató víztől és a vizét ne igyuk meg.
- A hagymát 1 evőkanál olajon pároljuk üvegesre kevés sóval, majd tegyük bele az apróra vágott gombát. Szórjunk rá fekete borsot és egy-két kavargatás után fedjük le. Ekkor a gomba vizet ereszt, megfő.
- Vegyük le róla a fedőt és főzzük le róla a vizet.
- Ezután a hagymás gombát, a diót, az apróra vágott, friss petrezselyem zöldet és 1 kanál olajat tegyük bele egy aprítógépbe és aprítsuk krémesre.
Tippek Izától:
- A gomba szereti a borsot, ezért tegyünk bele bőven, amennyire szeretitek.
- Választhattok vegyesen a különböző gombafajtákból, úgy még finomabb a pástétom.
- Ha a hagyma a párolásnál már kezdene odaégni, inkább egy pici vizet önts rá, mint plusz olajat.
- Pirítóssal, kis zsemlével nagyon finom a krém, én ahogy fentebb is látod csírát is tettem rá :)
- Hűtőben 2-3 napig eláll, így bármikor előveheted ha megkívánod.
- Kiváló vendégváró.
Nagyon jó étvágyat!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése