Ez a majonéz nem tartalmaz tojást.
Eredetileg úgy készítjük a házi majonézt, hogy robotgép vagy kézi habverő segítségével, közepes gyorsasággal a tojások sárgájához nagyon vékonyan folyatjuk a napraforgó olajat.
A vegánok nem esznek állati eredetű dolgokat vagy etikai vagy egészségügyi szempontból. Vagy mindkettőt szem előtt tartva választják inkább a növényi ételeket.
A vegán majonéznek több alternatívája is van, most egy alapmajonézt mutatok meg. Minden majonézes ételhez felhasználható.
Hozzávalók:
- 1 csésze kókuszolaj
- Fél csésze natur szójatej
- 2 teáskanál jó minőségű almaecet
- Ízlés szerint Tiszta só
Elkészítés:
- A szójatejet és az almaecetet tegyük a turmixgépbe vagy használjunk botmixert, majd vékonyan folyassuk hozzá a kókuszolajat, miközben a gép dolgozik.
- Adjunk hozzá 1-3 csipet Tiszta sót és még ezzel is mixeljük össze.
Nagyon krémes állagú alap majonézt kapunk :)
Ebből úgy lesz tartármártás, hogy 1 rész natur alapmajonézhez adunk 2-3 rész szójatejfölt vagy szójajoghurtot. (Ha kevésbé zsíros tartármártást szeretnénk, adjunk hozzá nagyobb arányban a joghurtot). Teszünk még bele apránként dijoni mustárt (nem magosat), nyers nádcukrot vagy természetes cukorhelyettesítőt, pici sót és citromlevet.
Ezeket a hozzávalókat apránként adagoljuk, így tudjuk saját ízlésünkre formálni.
Én a Sojade szója joghurtot szoktam használni. Bio boltokban kapható natur és gyümölcsös ízekben. A szupermarketekben a Joya szójajoghurtot lehet kapni, az egy kicsit savanyúbb.
Én a Sojade szója joghurtot szoktam használni. Bio boltokban kapható natur és gyümölcsös ízekben. A szupermarketekben a Joya szójajoghurtot lehet kapni, az egy kicsit savanyúbb.
Tippek Izától:
- Érdemes annyi alapmajonézt készíteni, amit egyből felhasználunk. A fenti mennyiségbő kb. egy 3,7 dl-es kis üveggel lesz.
- A hűtőben is eláll 4-5 napig is de a hűtés miatt megkeményedik a kókuszolaj és egy picit ikrássá válik felmelegedés után a majonéz. Ekkor sincs semmi gond mert ha szobahőmérsékletűre melegszik vagy mikróban (már aki használ) picit felmelegítjük és hozzáadjuk a szójajoghurtot a tartármártás készítésekor, visszanyeri nagyon finom és selymes textúráját.
Jó étvágyat!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése