Ezt az almáspitét Édesanyám régi receptjéből kiindulva, azt átdolgondolva készítettem el.
Csökkentett szénhidráttartalommal mert a tésztájába nem tettem cukrot. A finoman édes ízt természetes cukorhelyettesítővel értem el. Fehér liszt, tejtermék, tojás, állati zsír sem került a sütibe.
Csökkentett szénhidráttartalommal mert a tésztájába nem tettem cukrot. A finoman édes ízt természetes cukorhelyettesítővel értem el. Fehér liszt, tejtermék, tojás, állati zsír sem került a sütibe.
Több napon át mennyeien omlós, szaftos almáspitét sikerült készítenem, nagyon boldog vagyok, mert nagyon sokan szeretik családomon belül is az almáspitét.
Hozzávalók (34x30-as tepsihez)
- 300 g rozsliszt
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 15 g Tiszta só
- 50 g Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 250 g szójatejföl (Sojade)
- 21 g + 4 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 200 g kókusz zsír
- 2 evőkanál repceolaj vagy bármilyen semleges ízű olaj (kókuszolaj is jó)
- 60 g nyers nádcukor
- Almáspite fűszerkeverék (helyettesíthető őrölt fahéjjal, pici szegfűszeg, szerecsendió virág)
- 2,5-3 kg alma (tisztítás előtti tömeg)
Elkészítés:
- Az almákat mossuk meg, majd hámozzuk is meg. Reszeljük le apróra. Ha szeretnénk egy pici almalevet inni, maximum 1,5-2 dl-t nyomjunk ki a lepréselt almából de többet ne.
- A lereszelt almát tegyük egy lábasba.
- Ezután tegyünk bele 1 csipet Tiszta sót, a 60 g nádcukrot, az almáspite fűszerkeveréket ízlés szerint és lassú tűzön kezdjük el főzni. Mikor az alma picit megpuhult, vegyük le a tűzről, hogy kezdjen kihűlni.
- A tésztához a liszteket, a sót, a cukorhelyettesítőt, a 21 g sütőport tegyük egy keverőtálba.
- A liszt közepébe csinájunk egy kis mélyedést és tegyük bele a zsír állagú kókuszzsírt (tehát ne melegítsük meg a kókuszzsírt és ne is legyen kemény).
- Készítsük el a tojáshelyettesítőt: a 4 teáskanál sütőport, 2 evőkanál olajjal és 4 evőkanál sima vízzel keverjük össze, pezsegtessük ki. Ezt a keveréket is öntsük a liszt közepébe.
- Tegyük még a liszt közepébe a szójatejföl nagy részét és kezdjük el gyúrni a tésztát. A többi tejföllel folyamatosan lazítsuk, míg végül egy könnyen gyúrható tésztát kapunk.
- Ezalatt az alma is hűlt, nem muszáj teljesen hidegre hűlni és a tésztának is csak 5-10 percet kell pihenni, amíg elővesszük a nyújtódeszkát és rendet teszünk magunk körül :)
- A tésztát vegyük ketté és az egyik adagot nyújtsuk téglalap alakúra, a nyújtódeszkát nem kell lisztezni. Kicsit neház nyújtani, mert elég tömör a tészta, emiatt mindíg forgassuk és fordítsuk meg.
- A tepsit kókuszzsírral vékonyan kenjük ki és liszttel szórjuk meg.
- Tegyük bele a kinyújtott tésztát, majd rá a félig vagy teljesen kihűlt almát, végül a tetejére tegyük a másik adag kinyújtott tésztát is.
- A tészta tetejét kenjük meg kókuszzsírral és villával szúrkáljuk meg.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Sütési hőfok 180 fok
Sütési idő: 40 perc
Sütési mód: alsó-felső-normál
Bízom abban, hogy ez a magas rosttartalmú, szénhidrátcsökkentett almáspite elnyeri tetszéseteket. Nagyon könnyű megcsinálni és nem tartalmaz semmilyen állati eredetű hozzávalót sem.
Tippek Izától:
- A 15 g só egy lélektani határ :) Így igazán pikáns, már majdnem sós a tészta de szerintem így jó. Viszont többet 1g-mal se tegyünk bele.
- Amikor a kinyújtott lapot beletesszük a tepsibe, egy kicsit még ujjainkkal tudjuk nyújtogatni, hogy a tepsi széléig érjen a tészta. A fedő lapot mikor rátesszük az almás rétegre, azt is egy kicsit húzzuk le a szélekhez és akár össze is nyomhatjuk az alsó lappal a széleket, mint ahogy a pitéknél szokták.
- Tároljuk az elkészült süteményt műanyag dobozban vagy folpackkal lefedve, így nagyon sokáig puha marad, ha nem fogyna el ;) Akár így hűtőbe is betehetjük.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése