Ez az ízletes Húsvéti tál nem csak a szemünket lakatja jól, hanem gyomrunkat is.
Húsvétkor a sonka, tojás, kalács elengedhetetlen. Hagyományaink értékei ezek a finomságok.
Na de vegánul? Hogy is van ez?
Sokszor mondják, hogy nem tudnának vegánok lenni, mert hamar megunnák a sok zöldséget. Bár célom nem az, hogy mindenkit a vegán étkezés felé motiváljak (ennél komplexebb az én célom;)) de ha valaki megkóstolja ezt a sok finomságot, lehet azt fogja mondani, hogy néha hús helyett inkább egy ilyet szeretne. Könnyed, friss, laktató.
Tessék-lássék, ezen a tálon nem csak zöldségek vannak. Sorjában akkor le is írom, hogy mit is látunk ezen a szép Húsvéti vegán tálon. Ráadásul ahogy én kínálom, az komplett fehérjeforrás, tele friss, éltető ásványokkal, vitaminokkal, enzimekkel. Jót tesz egészségünknek és lelkünknek is.
Házi kalács tönköly lisztből és ciroklisztből, tej-, tojás-, vajmentesen. Ezeken a friss kalácsszeleteken csücsülnek egy friss spenótlevélen a vegán vajban, rozmaringszárral pirított gabonagömböc szeletek. Ezekre halmoztam tojás ízű, tavaszi friss, krémes salátát vegyes csírával. A veganézzel készített, medvehagymás burgonyasalátával pedig tele lett a tyúkos tálaló bögrécske.
Egy dolog nem látható :) A nyuszi pocakjában veganézes torma van ;)
A "tojás" saláta és vegán tartármártás alapreceptekért köszönet Stőhr Grétának.
Vegán “tojás” saláta.
Hozzávalók:
- 1 tömb natúr bio tofu
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- 5-10 cm szárzeller
- 1 újhagyma
- Kb. 1/4 pritamin- vagy kápiapaprika
- 2 púposabb evőkanál natúr bio szójajoghurt (Sojade)
- 1 szűk teáskanál Himalaya fekete só
- 1,5 teáskanál kurkuma
- Kb. 1 teáskanál mustár (elhagyható)
Elkészítés:
- A tofut kezünkkel morzsoljuk szét
- A zöldségeket vágjuk apróra.
- Minden hozzávalót keverjünk össze, igény szerint még fűszerezzük és ha száraznak találnánk a salátát, tegyünk még bele szójajoghurtot.
Vegán kalács, rozmaringos gabonasonkával.
Hozzávalók:
- Vegán kalács
- 2-3 evőkanál vegán vaj (bio Alsana)
- 1 füstölt gabonagömböc
- 1-2 db10 cm-es friss rozmaringszár
Elkészítés:
- Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat, dobjuk mellé a rozmaringszárat és a kb. fél cm-re vastagságúra felszeletelt gabonasonka mindkét oldalát pirítsuk meg, közben sózzuk, borsozzuk, majd szedjük ki egy tényérra. Nem kell a tányérra papirtörlő. A szeleteket a kalácsra helyezett friss spenótlevelekre etgyü rá.
Vegán tartármártás (veganéz):
Lehet készíteni alap, natúr, ízesítetlen veganézt is, amelyből saját ízlésünkre készíthetünk vegán tartármártást. Ennek a receptje itt olvasható.
Ha egyből tartármártást szeretnénk, akkor az alábbiak szerint készítsük el.
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5 dl-es) olvasztott, szobahőmérsékletű kókuszolaj
- 1 bögre szobahőmérsékletű natúr, bio szójatej
- 1 evőkanál almaecet
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 púposabb evőkanál vegamix (szárított, sómentes, aprított zöldségek)
- Ízlés szerint Tiszta só
- 1 mokkáskanál frissen őrölt bors
- Fél citrom leve (apránként adagolva, ízlésnek megfelelő mennyiségben)
- 1 evőkanál lenmagpehely (ettől kis barnás szemcsék lesznek a veganézbe) vagy útifűmaghéj kávédarálóban porrá őrölve (ez nem színezi meg a veganézt)
- Édesítésre négyszeres erősségű természetes cukorhelyettesítő/ nádcukor: 1,5 teáskanál/rizsszirup
Elkészítés:
- Először a kókuszolajat, a szójatejet tegyük bele a turmixgépbe és jól turmixoljuk össze.
- Ezt követően tegyük bele az almaecetet, ismét turmixoljunk, majd tegyük bele az összes többi hozzávalót és jól kevertessük össze a géppel.
- Utólag, ízlés szerint fűszerezzük.
Vegán, medvehagymás burgonyasaláta:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (ami nem fő szét)
- 1 adag vegán majonéz
- 5-10 levél medvehagyma
- 3 szál újhagyma
- Tiszta só, bors
Elkészítés:
- A burgonyát héjában főzzük meg, majd ha szobahőmérsékletű, hámozzuk meg.
- Karikára szeleteljük fel, 0,5 cm vasatgságúra.
- A medvehagymát apróra, az újhagymát is vékony szeletekre vágjuk fel.
- A burgonyát, a hagymákat tegyük egy tálba, öntsük bele a veganézt és jól keverjük össze de a burgonyaszeleteket ne törjük össze.
- Tegyük hűtőbe pár órára, így az ízek jól összeérnek.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése