Gluténmentes, könnyű, citromos, enyhén édeskés igazi nyári csábítás.
A pitetésztában csak köles, chia mag és némi édesítő van. A krémet selyem (silk) tofuból készítettem, amelynek íze hasonlít egy citromos cheescake-hez. A tetejére pedig bármilyen gyümölcsöt lehet tenni.
A kölesnek redkívül jó élettani hatásai vannak. Erősíti a kötőszöveteket, így felveszi a küzdelmet a narancsbőr ellen is. Nagyon jó a szemre a fogakra, magas rosttartalma segít a salaktalanításban. A benne lévő ásványi anyagok lúgosítják a szervezetetet.
A chia magról talán már nem is kell írnom. Igazi superfood tele könnyen emészthető fehérjével, rengeteg kalciumm, magnéziummal. Nézd meg a chia pizza receptemet, ott részletesebben írok achia mag jótékony hatásairól :)
Pite tésztához:
- 170 g köles
- 450 g víz vagy fele-fele arányban víz és rizstej
- 1 csipet Tiszta só
- 2 teáskanál Dia-Wellness 1:4 édesítő
- 3 evőkanál nádcukor
- 2 evőkanál chia mag (kávédarálóban leőrölve) + 2 evőkanál víz
- Kókuszolaj és vegán vaj a pite tál kikenéséhez
Citrusos krémhez:
- 1 tömb selyem tofu (a Culinarisban vettem)
- 1 evőkanál sörélesztő pehely (ez nem gluténmentes!)
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 1 citrom héja
- 1-2 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál konjac liszt (elhagyható)
Díszítéshez:
- Kb. 10 szem eper
- 1 db kivi
- 1 marék málna
- 1 marék áfonya
- 1-2 nektarin
- 1 marék szeder
Elkészítés:
- A kölest mossuk át és a 450 g folyadékban főzzük meg. (nem kell kavargatni, félig fedő alatt főzzük, vigyázat hamar kifut). A vízbe tegyük bele a sót, a cukorhelyettesítőt és a cukrot.
- Mikor megfőtt, hagyjuk kicsit hűlni.
- Keverjük el a ledarált chia magot a 2 evőkanál vízzel és ezt a masszát jól keverjük bele a megfőtt kölesbe. Villávan jól törjük össze a kölesszemeket és jól oszlassuk el benne a chia magos masszát.
- A pitetálat kenjük ki vajjal és az aljába vágjunk bele egy szilikonos sütőpapirt, amelyet kenjünk le kókuszolajjal vékonyan.
- Erre nyomkodjuk rá a félig kihűlt kölest úgy, hogy a pitetál oldalára is jusson. Ezt kókuszolajos kézzel csináljuk, mert a köles ragadós.
- 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük a tésztát.
- Ha megsült hagyjuk kihűlni.
- Közben a krémhez a hozzávalókat tegyük egy aprítógépbe és jól keverjük össze. Selymes, krémes állagúra. A konjac lisz pudingossá teszi, én a végén teszem bele. Nem kelle megilyedni, szinte nulla szénhidráttartalma van, magas rosttartalmú növényi őrlemény.
- A kihült pitetésztára kenjük rá a citrusos krémet, majd díszítsük gazdagon a friss gyümölcsökkel.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése