Könnyed, nagyon puha, tej- és tojásmentes cupcake.
Nem tartalmaz fehérlisztet. Csökkentett cukortartalmú finomság. A kellemes édességét nyírfacukorral és természetes cukorhelyettesítővel értem el.
Puffasztott amarántot is tettem bele, ami a légies könyedségét adja meg amellett, hogy kalciummal és magnéziummal dúsítja ezt a finom sütit.
…és a krém, az is különleges ;)
Selyem tofuból készítettem, a színét pedig természetes céklapor adja.
Ezt a cupcaket elkészítettem a TV2-FEM3 Café délelőtti adásában is. A felvétel hamarosan feltöltöm.
Hozzávalók (12 db-hoz):
Cupcakehez:
- 1 csésze rizstej (250 ml-es csésze)
- 1 teáskanál almaecet
- 3/4 csésze kókuszvirágcukor
- 2 teáskanál természetes cukorhelyettesítő (Dia-Wellness 1:4)
- 1 vanília rúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vanília esszencia
- Fél pohár cékla püré
- 1/4 csésze kókuszolaj
- 1 csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 evőkanál puffasztott amaránt
- 1/2 csésze kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet Tiszta só
Krémhez:
- 1 blokk selyemtofu (firm)
- 4 evőkanál nyírfacukor (por)
- 2 teáskanál természetes cukorhelyettesítő (Dia-Wellness 1:4)
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál céklapor
- 7-10 csepp citromlé
Elkészítés:
Cupcake:
- Kb. 3 ujjnyi céklát (1-2 db) mossunk meg, héjastól tekerjünk alufóliába és 45 perc alatt 210 Celsius fokon süssük puhára. Hűtsük ki, hámozzuk meg (érdemes gumikesztyűt használni) és egy pici vízzel turmixoljuk pépesre.
- Az első 7 hozzávalót keverjük össze; fontos hogy a folyadékok legyenek szobahőmérsékletűek vagy picit langyosak.
- Egy külön tálba az utolsó 6 hozzávalót keverjük össze és öntsük a folyékony hozzávalókhoz, miközben folyamatosan keverjük.
- Tegyük a masszát a muffinpapirokba, amelyeket előzőleg már beletettünk a fém muffinsütő formába. (Nem javaslok szilikonos formát mert nagyon vizes marad a muffin).
- Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra.
Sütési hőfok: 190 Celsius fok
Sütési mód: alsó-felső normál
Sütési idő: kb. 22 perc
Krém:
- A tofut tegyük egy aprítógépbe. Tegyük bele a kávédarálóban porrá őrölt cukrot és édesítőt. Szitáljuk bele a keményítőt és aprítsuk selymesre.
- Végül szitáljuk bele a céklaport és még forgassuk meg az aprító késeivel.
- Tegyük hűtőbe fél órára.
Ha a cupcake-k kihűltek rátehetjük a krémet.
Én csillagcsöves nyomózsákból nyomtam és árvácskával díszítettem ami ehető virág.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése