2014. augusztus 3., vasárnap

A víz fontossága.

Következzen egy kis tudnivaló a VÍZ-ről.
Tiszta víz
(ez az egyik kedvenc post-ja tőlem P. K. Krisztinek, ezért ezt teszem fel elsőként :) és ki is egészítettem, hogy Kriszti Neked is legyen benne újdonság :))

Tudtátok, hogy a lélegzéssel majdnem 1 l vizet adunk le naponta?

Nagyon fülledt, meleg idő van napok óta. Hogy bírjátok? Én nyári születésű vagyok, plusz járok Bikram jógára (tudjátok amikor 90 percen keresztül 40 fokban csináljuk a gyakorlatokat) úgyhogy én nagyon szeretem a meleget. Nem terhel meg de nagyon odafigyelek a megfelelő folyadék, inkább írom azt, hogy tiszta víz bevitelére.

Ugye Ti is?

A nagy hőségre tekintettel most a víz fontosságáról írok.

A víz szerepe:

- Oldószere a sejtekben és a sejten kívüli anyagok döntő többségének.
- Biztosítja a tápanyagok, az oldott anyagok szállítását. A víznek nagy a hőkapacitása. Többek között ez teszi lehetővé a szervezetben, hogy az itt lezajló s hőtermeléssel járó folyamatok nem emelik fel lényegesen a testhőmérsékletet. A párolgás pedig megkönnyíti a szervezet hőleadását és így a hőmérséklet szabályozását.
A felszívódott folyadék a vérárammal először a májba kerül, majd az egész szervezetben szétáramlik. Nagy része átmenetileg tárolódik a májban, az izomzatban, a bőr alatti kötőszövetben, eközben a benne oldott anyagokat eljuttatja a szervekbe és szövetekbe, illetve felveszi és továbbszállítja az anyagcsere termékeket.
Az elfogyasztott víz tehát bejárja az egész szervezetet, ezért nem mindegy milyen minőségűt iszunk!

Saját véleményem, hogy lehetőség szerint tisztított vizet igyunk!
Szervezetünk a szerves ásványokat tudja feldolgozni (állati vagy növényi eredetűek) és az ásványvizek szervetlen ásványi elemeket tartalmaznak.

Szervezetünk víztartalma:

A felnőtt emberek szervezetének átlagos víztartalma a testtömeg kb. 60%-a, ez a vízmennyiség három folyadéktér: a sejten belüli tér, a sejtek közötti tér és a vér között oszlik meg. A sejten belüli folyadéktér a testtömeg 40%-a. A sejtek közötti folyadéktér, a szövetnedv aránya pedig kb. 15%. A teljes vérmennyiség kb. 8%.
Az egyes szervek víztartalma erősen eltérő: legalacsonyabb a csontoké, mintegy 50%, a legmagasabb az agyé, hozzávetőleg 90%. A zsigeri szervek, mint pl. a máj, a lép és a belek víztartalma az anyagcserétől függően bizonyos határok között változik, átlagértéke közelít a szervezet egészének átlagához. A szövetek közül a zsírszövet tartalmazza a legkevesebb vizet, mindössze 20%-ot.
A szervezet abszolút víztartalma az életkor előrehaladtával csökken. A relatív víztartalom a csecsemőkben és a kisgyermekekben a legmagasabb, kb. 75%, majd a húszas életévekben elkezd fokozatosan csökkenni. A felnőttek testtömegének mintegy 60%-a víz, de jelentős eltérés mutatkozik a férfiak (64%) és a nők (55%) között, ami azzal magyarázható, hogy a nők testében nagyobb mennyiségű az alacsony víztartalmú zsírszövet aránya. Az idős emberek teste átlagosan 50% vizet tartalmaz (férfiak 53%, nők 47%).
Az adatok alapján érthető, hogy a vízvesztésre legérzékenyebbek a csecsemők, a kisgyermekek és az idős emberek.

Mennyi vizet igyunk naponta?

A naponta elfogyasztásra ajánlott víz mennyisége Európában:
Kisgyermekeknél ez megközelítőleg 110 ml/ttkg(testsúlykg), 10 év alatti gyermekeknél 40 ml/ttkg, míg felnőtteknél min. 22-38 ml/ttkg. Ennél jóval nagyobb folyadékigény lép fel bőséges fehérjebevitel esetén, nagy konyhasótartalmú élelmiszer fogyasztás során, továbbá nagy melegben, vagy rendkívül száraz és hideg időjárás esetén. Testépítéssel foglalkozó lapok felnőtt szervezetnek 20 testsúly kilogrammonként írnak 1 liter/nap, tiszta vizet. Én ezzel értek inkább egyet.

Mi történik ha a szükségestől kevesebb vizet iszunk?

A kevesebb folyadék hatására felborul a szervezet ásványi anyag-egyensúlya, ami komoly problémákat okozhat. A sejtek víztartaléka lecsökken, ami belső szervi megbetegedésekhez vezethet..  Akár már 2 %-os vízveszteség is fáradtsághoz, fejfájáshoz és a fizikai teljesítmény romlásához vezet. Az ennél nagyobb mértékű dehidratáció ( ~5 % ) hatására a vér sűrűsödni kezd és az oxigénszállító képessége romlik. A szívnek nagyobb fordulatra kell kapcsolnia, hogy a sűrűbb vért pumpálni tudja, ami magasabb vérnyomást eredményez. A kevesebb oxigén miatt az izmok és az agy ellátása csökken, fizikai teljesítmény jelentős mértékben romlik, migrén szerű fejfájás jelentkezik, zavartság és koncentrációs problémák lépnek fel. Az ízületek fájni kezdenek, aluszékonyság és általános levertség jelentkezhet. 10 %-os veszteség hatására az izmok megbénulnak, a bőr összeszárad, a vizelés megszűnik és az alanyt látomások kezdik gyötörni. 15% vízveszteség már halalt okoz.

Hogyan igyuk helyesen a vizet?

A lenyelt folyadék annál gyorsabban hagyja el a gyomrot, minél lassabban és minél kisebb kortyokban fogyasztjuk el.
A testhőmérsékletű folyadék az említett módon fogyasztva fél óra alatt ürül ki a gyomorból, addig pedig enyhe ingert gyakorol a gyomor nyálkahártyájára és mozgására, valamint a gyomornedv elválasztásra. A nagyon hideg és forró folyadék lassítja a gyomormozgásokat, és a gyomor kiürülését egészen addig, amíg a gyomorban visszatartott folyadék át nem veszi a testhőmérsékletet. A testhőmérsékletű víz nyugtatja a bélmozgásokat, a hideg víz fokozza. A hirtelen megivott hideg víz erélyesen fokozza a bélmozgásokat, székletürítést eredményezve, bár az éppen megivott víz még messze van a vastagbéltől.

Ha nem jutsz hozzá tisztított vízhez, akkor milyen szempontok alapján válassz ásványvizet?

Magas vagy alacsony nátriumtartalmú vizet válasszak?

A nátrium fontos szerepet játszik a sav-bázis egyensúlyban.
A felnőttek a nátriumot főleg konyhasóval viszik be, ennek mennyisége általában magasabb a szükségesnél. Számos vizsgálat összefüggést mutatott ki a konyhasófogyasztás és a magas vérnyomás között.
A magas nátrium bevitel következménye a nátrium megnövekedett ürítése a vizelettel, ami együtt jár a kalcium kiürítésének növekedésével, ami egyértelműen kedvezőtlen folyamat. Menopauza után a nők veszélyeztetettek a kalcium hiány okozta csontritkulásra.

Mi a helyzet a kalciummal?

A kalcium ionok valamennyi sejt életképességéhez nélkülözhetetlenek. Fontos funkciói vannak a sejtmembrán stabilizálásánál, a sejten belüli jelátvitelnél, az ingerület továbbításánál az idegrendszerben, valamint a véralvadásnál.
A kalcium felszívódás jelentős mértékben a szervezet kalcium- és D-vitamin-státuszától. Azaz D-vitamin hiányánál nem valósul meg a kalcium felszívódása.

Mi a helyzet a magnéziummal?

A magnézium a negyedik leggyakoribb ásványi elem az emberi testben. 60 %-a a csontvázban, 30%-a az izomzatban, a többi a testfolyadékban található.
A súlyos magnéziumhiány működési zavarokat okoz a szív-és vázizomzatban, izomgyengeség illetve görcshajlam alakulhat ki. Magas vérnyomás kialakulást elősegíti, elsősorban gyermekeknél vezethető vissza magnéziumhiányra az esszenciális hipertónia Szerepet tulajdonítanak a magnézium hiányának a spontán vetélés és a koraszülések bizonyos formáiban, valamint a magzat fejlődési rendellenességeiben. (3,4).
A kisebb mértékű magnézium hiány az izom-ideg ingerület átvitel zavarai miatt rendezetlen mozgást, alvászavart, izomgörcsöt okozhat.
A magnézium és a kalcium együtt természetes nyugtatószerként hat, így segít a depressziós és stresszes állapotok kezelésében.

Tudtad-e:

- Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt.
(ENSZ, Human Development Report, 2006)
 - A Kongói Köztársaságban évente 200.000-en halnak meg fertőzött víz fogyasztása és nem megfelelő higiénia következtében, amely hazánk második legnépesebb városának, Debrecennek teljes lakossága.
(ENSZ, Human Development Report, 2006)

További forrás:
 http://www.profiboksz.hu/egyeb-irasok/a-dehidratacio/


Vigyázzatok a vízre, fogyasszatok sok, jó minőségű vizet és ha lehet kerüljétek el a cukros vagy alkoholtartalmú italokat!

 Kívánok Nektek további nagyon szép hétvégét!

Nagy ölelés :)
Iza