2014. augusztus 16., szombat

Amit a gyermekláncfűről (pitypang) és a lucernáról tudni érdemes.Gyermekláncfű (pitypang)
Gyermekláncfú, pitypang.
A gyermekláncfüvet mint gyógynövényt, már az ókorban nagyra értékelték. A középkori fűvészkönyvekben pedig részletesen leírják. A 13-14. században Herba urinaria néven került a krónikákba. Vizelethajtó tulajdonságain túl hatékony eszköz emésztési panaszok - telítettségi érzés és felfúvódás - esetén. Több gyógynövény-szakember véleménye szerint különleges hatása van a hasnyálmirigyre.

A gyermekláncfű általános salaktalanító hatását tekintve alig marad el a csalántól. Szintén azon tavaszi növények közé tartozik, melyek gyógyító ereje frissen fogyasztva a legintenzívebb. Az a szokás, hogy a gyermekláncfű friss hajtásait salátaként egyék, Franciaországból származik, ahol az ínyencek e vadon termő saláta érdekes, kesernyés ízét mindig nagyrabecsülték. Hogy vízhajtó hatását is ismerték, azt a növény népies francia neve - Pissenlit - is bizonyítja. Saarvidéki német szomszédaik is "ágybahugyozónak" hívják.Többek között azt is kimutatták, hogy a gyermekláncfű serkenti az epenedvtermelést és elhárítja az epekiválasztás zavarait. Szervezetünk méregtelenítésében a májnak kulcsszerepe van: itt dől el, mely anyagokat kell kiválasztani, elraktározni, átalakítani vagy újra felépíteni.
Májunk alapvetően meghatározó, ha diétás kúrát tartunk, mivel bizonyos mértékig az a feladata, hogy szervezetünk minden elhanyagolt, szennyezett "zegét-zugát kitakarítsa". Ehhez bizonyos támogatásra van szüksége, például egy gyerekláncfűből vagy annak gyökeréből főzött tea révén. Mivel e tea íze nem éppen kellemes, azt ajánljuk, hogy vegyítsék más füvekkel, és így "fokozzák" vértisztító, valamint máj- és epeműködést serkentő tulajdonságait.
A gyermekláncfű hatása eredendően anyagcsere-serkentő és - átalakító, ezért a teát kísérő terápiaként használják ischias, derékfájás, reuma és arthritis (izületi gyulladás) esetén.
A népi tudatban elterjedt, hogy a gyermekláncfű szára és virága mérgező. Ez nem igaz, de talán azzal magyarázható, hogy a növény szára, ha letépik ragacsos, tejszerű fehér nedvet választ ki, ami barna foltot hagy a ruhán, és a kézen. Valójában a növény minden része - levél, szár, virág és gyökér - gyógyhatású és nagyon hasznos.


Lucerna, minden élelem atyja

Lucerna és pitypang.
A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt, s minden élelem atyjának nevezték. Az újabb felfedezés az új korra tehető. A lucerna hüvelyesek közé tartozik, hasonló a lóheréhez. Szárai elágazóak, levelei három ágúak. Virágja kékes lilás színű. Évelő növény, húsz, harminc cm magasra nõ. Minden talajban jól fejlődik, gyökerei mélyen lenyúlnak a talajba. A termelők talajjavítónak használják. Nagyban is termelik takarmányozásra. Az állattenyésztésben a legjobb zöldtakarmánynak számít. Szárítva szénának is használják.
Az emberi táplálkozásban nincs nagy hagyománya vidékünkön. Gyógyászatban inkább a fehér lóherének szentelnek nagyobb helyet. Ennek ellenére foglalkoznunk kell a lucernával, hiszen az egyik leghatásosabb és legtáplálóbb növényünk, amit nem szabad kihagyni, csak azért, mert a Kárpát medencében nincs emberi táplálásra vonatkozó hagyománya.
Az egyik legdúsabb klorofilban, állat és ember számára tartalmazza mindazt az anyagot, ami jó egészségben tart, vagy éppen meggyógyíthat.

Legfőbb hatóanyagai:

- Szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin,

- B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin (A B17 vitamint a daganatképződések ellenszereként, valamint a mikroelem beépülések katalizátoraként tartják számon.)

- a kötőszövetek rugalmasságáért felelő L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését A lucerna L-borostyánkősav tartalma az idős embereknek nemre való tekintet nélkül hozzájárul az életkilátások javításához.
 
Szervezetünkre gyakorolt hatásai
- Rendszeres fogyasztása erősíti a csontozatot és a fogazatot. Különleges összetevője a kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. A későbbiekben lucerna fogyasztása révén ajándékozhatjuk meg magunkat a szervezet öregedését fékező L-borostyánkősavval.

- A lucerna kitűnő rostforrás, rendszeres használatával ki lehet küszöbölni a székrekedési problémákat. Kismamák számára biztosítja az optimális kalcium és egyéb ásványi anyag ellátást, ami a magzat csontozatának és belső szerveinek kialakulása szempontjából elengedhetetlen, valamint serkenti a tejelválasztást a szoptatás időszakában.

- A lucerna szerves kalcium tartalma a serdülőkorban is segíti a fejlődő csontok és kötőszövetek kialakulását, így segítségével elkerülhetjük a csontfejlődés rendellenességeit. Változó korban, s a menopausa után a szerves kalcium bevitele úgyszintén elengedhetetlen.

- A jódban gazdag területen termesztett lucerna – mint pillangós virágú növény – fokozott mértékben képes a szerves kötésű jód felvételére. A jód fejleszti a tanulási készséget, a memóriát és fokozza a szellemi teljesítőképességet.

- A lucerna magas klorofill tartalma fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában és a stressz tűrés fokozásában.

- Gazdag növényi fehérjékben és aminosavakban.

- A réz jelenléte miatt gyulladáscsökkentő hatása reumás és ízületi problémák esetén is érvényesül.

- A lucerna mint kiemelkedően lúgosító élelmiszer, alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére.

- Rendkívüli klorofil tartalmának köszönhetjük azt, hogy az összes légzőszervi megbetegedésben sikeresen jár el. A felhalmozódott nyálkát el tudja távolítani a testből. 
- Az egyik okozója a koronaér betegségének a koleszterin lerakódása a szívhez közel eső erekben, a szív artériákban. A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat ilyen szempontból a szervezetünkre. Így megtalálható a szaponin, amely szinte kisöpri az artériákat. Ennél a tulajdonságánál fogva mondhatjuk azt, hogy fogyasztása segít minden érrendszeri és szív-betegség gyógyításában.

Vérnyomás kiegyenlítő: Minden anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérerek meglágyítását. A véredények keményedése egy bizonyos kor után bekövetkezik. A lucerna képes a magas vérnyomást csökkenteni, az alacsony vérnyomást pedig fölemelni.

Anémia A vérszegénység általában azért következik be, mert kevés a vas a szervezetben. Ez különösen nőknél okozhat gondot. Minél nagyobb a havi vérveszteség, annál inkább fogy a vas a vérből, s ha nem pótoljuk, vérszegénység következik be, ami csupán a többi betegség kezdete. A lucerna magas vastartalmánál fogva elősegíti a fáradékonyság csökkentését hozzásegít a megszüntetéséhez, majd pedig megkezdődik a vér pótlása a szervezetben.

Csont és fogak Magas kalcium tartalma hozzásegít az erős fogazathoz, és csontozathoz. Ugyancsak ennek az ásványnak köszönheti, hogy szív izomerősítőként is számon tartják.

KöszvényA köszvény nem új keletű betegség. Régen a gazdagok betegségének tartották, azok kapták meg, akik sok húst fogyasztottak, és nemigen mást. A húsban, de főleg a disznóhúsban, magas a húgykősav tartalom, ami először a veséket támadja meg, majd pedig a csuklókat, csatlakozásokat. Nincs folyamatos fájdalom, de az idõ múlásával mind gyakrabban jelentkezik. A lucerna lúgos hatása kioldja a csuklókból a húgykősavat, és ha rátérünk a lúgos hatású teljes étrendre, ebből a betegségből ki is gyógyulhatunk.

Étvágygerjesztő: Rendkívül jó étvágygerjesztő tevékenységét annak köszönheti, hogy tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek az emésztéshez szükségesek. Ily módon a gyomorban hamarosan javul az emésztés.

Hajnövesztő: Ha sárgarépa lével, vagy salátalével keverve isszuk, elősegíti a haj növekedését, erősödik a köröm, valamint jó hatással van a bőrre.


Forrás:

http://www.naturegift.eoldal.hu/cikkek/gyermeklancfu--taraxacum-officinale-.html
http://nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/lucerna.html


Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: