2014. augusztus 15., péntek

Zöld turmix, az élet elixirje.


Kedves Blog Olvasóim!

Nagyon boldog vagyok, hogy az élő zöld italokra ilyen sokan vagytok kíváncsiak. Készítem is szorgalmasan különböző variációkban és írom Nektek, hogy hogyan készítettem el, sok fotóval színesítve, bízva abban, hogy Ti is további ihletet merítetek :)

Eddig még nem esett szó arról, hogy miért is fontosak a zöld, nyers italok. Most mindent megtudhattok róluk. 
Élő, zöld turmix pitypanggal.
Nagyon szerencsésnek érzem magam :)
Múlt héten részt vettem egy nyersétel készítő kurzuson, ahol volt szerencsém találkozni a nyers, vegán étkezés és a zöld turmixok legnagyobb hazai képviselőjével. Egy nagyon kedves, közvetlen és nagy szakismerettel, tapasztalattal rendelkező Hölgyet volt szerencsém megismeri.

Ezt követően e-mailt váltottunk és megkérdeztem Tőle, hogy írna e a Fitt fazék kultúr blog Olvasóinak, a nyers, zöld italok fontosságáról. Képzeljétek, igent mondott :)

Fogadjátok szeretettel Lénárt Gitta üzenetét Nektek! :)
Lénárt Gitta

Valamint nézzétek meg a lenti videót, amelyben a 15:15. perctől hallhatjátok is Tőle a fontos információkat. Az egész videó sok-sok hasznos tudást tartalmaz.

„A zöld turmixoknak óriási jelentőségük van az étkezésünkben. Szándékosan nem írtam „nyers étkezést”, mert a zöld turmixokat ajánlom mindenkinek, bármilyen étrenden is él. Sötétzöld színe először bizalmatlanságot vált ki az emberekben, de ha ezt az első vizuális élményt sikerül leküzdeni, és eljutunk a megkóstolásig, akkor már nyert ügyünk van. Sokan csodálkoznak, hogy mennyire finom. Az állaga krémes, selymes, az íze pedig édes, egyszerre lehet érezni a gyümölcs és a zöld ízt.

Miért pont a zöld levél? Sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy a zöldségek nem egyformák, sőt, a zöldség részek között is van különbség.  A legértékesebb zöldségfélék a zöld levélzöldségek. A gyökérzöldségek levelei pedig több és értékesebb tápanyagokat tartalmaznak, mint maga a jól ismert gyökér (sárgarépa, cékla, stb).
A zöld levél legértékesebb része a klorofill, amely erős lúgosító és méregtelenítő hatással van a szervezetünkre.

A klorofill a zöld növényekben található anyag, amely a napsugárzás energiáját eljuttatja a növényi sejtekhez, biztosítva ezzel a fotoszintézis folyamatát. Lehet ezt úgy is fogalmazni, hogy a klorofill az „anyagba zárt napenergia”.
A klorofill másik egészségre gyakorolt hatása szervezetünk oxigén szállító képességének növelésében rejlik. Rendszeres fogyasztásával javulhat sejtjeink oxigén ellátása. Mindezen pozitív tulajdonságainak köszönhetően enyhiti a testünkben a gyulladásokat és a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát. (Dr. Warburg bebizonyította, hogy a degeneratív elváltozások fejlődése a magas oxigéntartalmú környezetben akadályokba ütközik. 1931-ben Nobel díjat kapott a kutatási eredményeiért)

A zöld levelek köztudottan nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek (főleg kalciumban gazdagok). Minden zöld levél bőséges fehérje tartalommal büszkélkedhet, ráadásul könnyen felhasználható egyedi aminosavak formájában. A sárgarépa levele pl. több béta karotint tartalmaz, mint maga a sárgarépa gyökere. A rendszeres zöld levél fogyasztás helyreállítja a gyomorsav termelést, javítja az emésztést, lúgosító, béltisztító hatású. (forrás: Viktoria Boutenko A nyers étel csodája című könyv)

Teljesen mindegy, milyen étrenden élsz, a zöld turmixokat napi szinten kellene inni! Napi 1 pohár sűrű zöld turmix elfogyasztásával már óriási lépést tettél egészséged megőrzésére, és életed meghosszabbítására!

A zöld turmixok a legegészségesebb nyers táplálékok.
-    Könnyen emészthetők: a turmixban a rostokat szétzúzzuk elemi részekre, így az értékes   tápanyagok felszívódása már a szájban elkezdődik.
-         Jótékony oldható rostjaik segítik a kiválasztó szerveink működését.
-         Finom! A gyümölcsök édes íze még a kesernyésebb zöld levelek ízét is képes kompenzálni.
-         A zöld levelekben található klorofill lúgosít, növeli a vér oxigénszállító képességét.
-         A zöld turmix úgy tisztítja a szervezetet, hogy közben táplálja azt.
-         A zöld turmix erősíti az immunrendszert.

A zöld turmixban együtt szerepelnek az érett gyümölcsök a zöld levelekkel. Sokakban felmerül a kérdés: eddig azt tanultuk, hogy gyümölcsöket csak magukban fogyaszthatunk, éhgyomorra, semmilyen más étellel nem keverve. Nem teszünk rosszat azzal, ha most a gyümölcsöket zöld levelekkel összeturmixoljuk? A válaszom egyértelműen: NEM. Amikor azt halljuk, vagy olvassuk, hogy gyümölcsöket nem célszerű zöldségekkel együtt fogyasztani, akkor a keményítő tartalmú gyökérzöldségekre, karfiolra, brokkolira, babfélékre gondolunk. A növények zöld levele nem tartalmaz keményítőt, így bátran lehet keverni bármilyen gyümölccsel. „

Gittáról, a természetes életmódról, alkotásairól bővebben az alábbi linkekek tájékozódhattok:

Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=U61NgAcL0c8



Nagy ölelés :)
Iza

Nincsenek megjegyzések: