2014. október 16., csütörtök

Sütőtökös zabpehelygolyók, kalciummal dúsítva.



Ti hisztek a véletlenekben? Én, tudatosságom mellett igen, hiszek.

Az agyunknak csak egy részét használjuk, sokkal többre vagyunk képesek, mint azt hinnénk. Ha nem csúsznának be véletlenek, amelyek esetlegesen egy másik irányt, utat mutatnak nekünk, akkor szokásaink láncán eléggé robotszerűen élnénk az életünket.

Persze vannak kellemetlen véletlenek is, amiért nagyon tudunk bosszankodni. de én hiszek abban, hogy az is történik valamiért. Még ha hirtelen rosszul is esik de kizökkent a komfortzónánkból, ami arra késztet bennünket, hogy észrevegyünk új dolgokat, gondolkodjuk kreatív megoldásokban, meglássunk új lehetőségeket. 
Szerintem jó önfejlesztés és tanítás ha véletlenek történnek velünk. (Itt nem a tragikus dolgokra gondolok, azok miértje megfejthetetlen).

Ilyen véletlennel kezdődött az őszi sütőtökös zabpehely golyók története is.

Nagyban dolgoztam a házi, élő enzimeket, vitaminokat tartalmazó müzli elkészítésének előkészületein.
x-dik lépés: áztassuk be a zabpelyhet legalább fél órára. Elővettem a bio zabpelyhet, bele vízbe és utána jött a meglepetés :)) Nem, hogy fél óra de 1 perc sem kellett és a zabpehely teljesen szétmállott. 
Nah, ezt gondoltam nem teszem bele a müzlibe, mert abban én szeretem látni a zabszemeket. Úgyhogy jól kinyomkodtam és betettem a hűtőbe.

Aztán rájöttem, hogy azért mállott szét annyira, mert az egész szemes zabpehely helyett a finom szeműt használtam, ami egy kicsit meg van törve.

Takarékos háztartás lévén, minimalizálva a veszteséget, azon gondolkodtam, hogy bekanalazom reggelente a bébipapit. Nah, de így ala nature annyira azért nincs jó íze.

Ezután jött az ötlet!

Van nekem fincsi sütőtököm megsütve, az is olyan mint a bébipapi. 2 bébipapi több, mint egy úgyhogy elkezdődött kreatív utazásom. Én és a zabpehely + néhány fontos kísérő. Szinte már éreztem a számban minden egyes összetevőjének ízét.

Megszületett egy nagyon egészséges, kalciummal dúsított, kiváló reggeli vagy tízórai vagy nasi :)

Zabpelyhes sütőtök golyók, kalciummal dúsítva.
Hozzávalók:

  • 300 g tisztított vízben áztatott, majd jól kinyomkodott zabpehely (legyen jó puha, 1 perc, 10 perc Te látod mennyi kell neki)
  • 300 g sütőben, natúr megsütött sütőtök
  • 2 csapott evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 1 csapott teáskanál természetes vanília por
  • 1 pici csipet Himalaya só
  • 1 csapott teáskanál, őrölt fahéj
  • 70 g közepesen apróra zúzott/tört dió
  • 4 csapott teáskanál Útifű maghéj (Psyllium husk) (én a Biorganik –t használom)
  • Szelénes kalciton a golyók beforgatásához (Dénes natura-t használom)

Elkészítés:

  • Minden hozzávalót a szelénes kalciton kivételével tegyünk egy tálba és villával jól keverjük össze. Tegyük be egy fél órára a hűtőbe, így az Útifű maghéj magába szívja a nedvességet és szilárdabb lesz a massza. 
Alapanyagok.
  • Ezután egy tálba öntsünk szelénes kalcitont, tegyünk bele fahéjat és 2-3 csapott teáskanál DW 1:4 cukorhelyettesítőt. Picit vizes kézzel formázzunk golyókat és a fahéjas, „cukros” kalcitonba forgassuk bele. Ezután ismét tegyük hűtőbe fél órára.
Golyók beleforgatása a szelénes fűszeres kalcitonba.

Olyan finom, hogy a durvára tört dió ropog benne és egy picit a fahéj már ad egy kis ünnepi ízt is neki.


Két különlegesebb alapanyagot használtam:

1/Útifű maghéj:

Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energia: 125 J / 0,029 kcal, Fehérje: 2,5 g, Szénhidrátok: 4,0 g, Cukrok: 0 g, Keményítő: 4,0 g, Összes zsír: 0,5 g, Telítetlen zsír: 0 g, Élelmi rostok: 85 %.

A rostok segítik kipucolni a belekben található lerakódásokat és hozzásegítenek az optimális emésztéshez. Míg más rostok dörzsölhetik a bélfalat, az útifű maghéj vízből képes akár tömegének hússzorosát is felszívni, minek következtében zselés állagot nyer, amellyel végig halad az emésztőrendszeren. 
A vékonybelünkben apró, bonyolult szerkezetű bélbolyhok találhatók, melyek összfelszíne egy teniszpálya nagyságú területnek feleltethető meg. Ezekben a bolyhokban rakódnak le a bomlástermékek és innen képes az útifűmaghéj lágyan felszívni és eltávolítani azokat, megelőzve az önmérgeződést, az élősködők elszaporodását és az elsavasodást.  

Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmával a fentieken túl, csökkenti a koleszterin és vércukor szintet, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat, segít székrekedés esetén. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után. Vegetáriánus zselésítő anyagként is használható, hiszen állati zselatin helyett, főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre.

2/Szelénes kalciton:

Kalcium pótlására szolgáló élelmiszer.

Összetevők:
Szezámpehely, zabkorpa, szelén ( 0,08 mg/100 g) Fogyasztható joghurtban, müzliben vagy ízlés szerinti ízesítéssel /méz, lekvár, gyümölcslé/.

Tápanyagok:
Átlagos tápérték 100 g termékben: fehérje: 20.2 g; szénhidrát: 38.2 g; zsír: 30.6 g; energia: 2127 kJ (510 kcal); kalcium: 43 mg; szelén: 0,08 mg.

Egyetlen élelmiszer sem képes a csont elvesztett tömegének a pótlására, ha az egyén nem érti az összefüggéseket, hanem csupán a reklámokra támaszkodik. Például a tejről hiszi azt amit e téren tulajdonítanak neki. A csontritkulásról könyvtárnyi irodalom áll ma már rendelkezésre. 

"Skatulya" a csontépítésről.
1./ Elegendő kálciumbevitel. Ennek mértékét ma már az un. "kiegyensúlyozott vegyes étrenden" élőknél mintegy 1200-1500 mg/nap értékben ajánlja az e témában publikáló irodalom.
Furcsa paradoxon, hogy azoknál a népcsoportoknál, ahol alacsony Ca bevitelt (400 mg/nap) mértek, mégsem volt jelen az európai, vagy helyesebben a nyugati társadalmakban oly jelentős probléma, a csontvesztés.
Tóth Gábor írja: "A csontok szilárdságát és tömegét nem elsősorban az elfogyasztott, hanem a felszívódó és csontba beépülő kalcium mennyisége határozza meg." Tehát a tanulság: a megfelelő és jól felszívódó Ca bevitel mellett más tényezőkre is figyelni kell!

2./ A kiegészítő ásványi anyagok (és nyomelemek) jelenlétének fontossága. Ezek a csontrendszer barátai (T.G) Folsav, K, B6, C vitamin, magnézium, mangán, cink, réz, fluor, stroncium, bór, szelén, króm, ... (napi egy alma, az orvost távol tartja, angol mondás).

3./ A mozgás, mint csontépítő tényező. Legalább napi egy kilométer egyenletesen megtett séta, emeletre gyaloglás, kerékpározás, úszás... stb. Dr G. P. Dalsky kisérleteiről a cikkek-tanulmányok rovatban olvasható. Az említett orvos az USA Connecticut Egyetemének csontritkulási tanszékén folytatott e témában figyelemreméltó kutatásokat.

4./ A kálciumvesztést okozó tényezők, illetve a kálciumbeépülés hatékonyságát csökkentő étrend: koffein, alkohol, finomított cukor (és az ezzel készülő un. "üdítő italok!!), a magas állatifehérje, illetve foszfor tartalmú étrend. Az elsavasodást elősegítő italok és ételek.

5./ A változó kor küszöbén és utána a növényi ösztrogének ajánlottak a szintetikus hormonpótlás helyett. Ajánlott irodalom: Tóth Gábor: Ne veszítsd el a csontjaidat!Holló-Szathmári: Osteoporosis Dr Alan R. Gaby: Hogyan gyógyítható és előzhető meg a csontritkulás?



Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: