2015. május 1., péntek

Tökmagos, medvehagymás pogácsa. (szénhidrátcsökkentett)

Ezek az apró, falatnyi pogácsák tojás, hagyományos tejföl és vaj nélkül készültek. Teljes kiőrlésű tönköly lisztet és tökmaglisztet használtam, ami igazán különlegessé teszi a pogikat. A medvehagyma picit fokhagymás íze pedig lágyan érződik benne, ami nagyon finom és kellemes. 

Zsiradékként kókuszolajat tettem bele.

Ez a pogácsa szénhidrátcsökkentett is. A tönköly liszt szénhidráttartalmát 50 %-al csökkentettem a Zéró-6 liszttel, mert annak a lisztkoncentrátumnak szinte nulla a CH tartalma.

Én piciket formáztam, így 60 db lett belőle, de nyugodtan szaggathatjátok nagyobbra is. Ha beleteszitek egy nejlon zacskóba, másnapra is nagyon finom puha de ha szeretnétek, hogy maradjon akkor valószínű, hogy dupla adagot kell csinálni :)


Hogy a medvehagymának milyen jótékony hatása van a szervezetünkre, azt itt elolvashatod.



Hozzávalók kb. 60 db kis pogácsához:
  • 100 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 100 g Dia-wellness Zéro-6 lisztkoncentrátum
  • 50 g tökmag liszt
  • 5 g szárított élesztő
  • 60 g kókuszolaj (kókuszzsír megolvasztva)
  • 1 evőkanál olíva olaj + 2 evőkanál víz + 2 teáskanál sütőpor: ez jól kikeverve, hogy picit pezsegjen. Ez helyettesíti a tojást, egyébként 1 tojás kellene bele.
  • 200 g szójatejföl/szójajoghurt
  • 1,5 teáskanál Himalaya vagy tiszta só
  • Tetejére néhány szem sótlan tökmag
Hozzávalók a medvehagyma kencéhez:
  • 1 közepes csokor friss medvehagyma a szára nélkül
  • 1 evőkanál olíva olaj vagy kókuszolaj
  • 1-2 csipet só
Én ezeket a hozzávalókat használtam: 



Elkészítés:
  • A liszteket az élesztővel, a sóval keverjük el.
  • Csináljunk kis lyukat a lisztkeverék közepébe és tegyük bele az olívaolajos, sütőporos keverékünket, a szójatejfölt és a kókuszolajat.
  • Vegyük elő a kézi robotgépet és a dagasztó kar segítségével keverjük össze a pogácsamasszát, ami egyébként nagyon lágy, így ne kézzel próbálkozzunk összeállítani.
  • Ha a masszát jól összekevertük akkor kelesszük kb. 45 percig. Ne lepődjünk meg mert annyira nem fog megkelni, mint a hagyományos pogácsa.
  • Közben készítsük el a medvehagyma kencét. Vágjuk apróra a megtisztított medvehagymát és pici kókuszolajon vagy olíva olajon pároljuk meg, pici sóval.
  • Ezután ha a pogácsa tészta megkelt, egy lisztezett nyújtódeszkára tegyük és lisztezzük felül is majd nyújtsuk ki kb. fél centisre.
  • Kenjük meg a medvehagymás kencével majd hajtogassuk össze. Előszőr az egyik oldalát hajtsuk be a közepéig majd a másik szélét hajtsuk teljesen rá. Ugyanezt csináljuk meg a másik szélével is.




  • Az összehajtogatott tésztát nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagságúra és szaggassuk ki a pogácsákat. Kezünkkel kicsit formázhatjuk, kerekíthetjük. A tetejébe végül szúrjunk bele 1-1 tökmagot.


Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Sütési hőfok: 170 fok
Sütési idő: 15-20 perc légkeverésen

Tippek Izától:
  • A kókuszolaj helyett vajat is lehet használni. Ezt is olvasszuk meg és ebből a 60-75 g mehet.
  • Szójatejföl helyett sima tejfölt is lehet használni.
  • A sütőporos keverék helyett 1 tojást tehetünk a pogácsába.
  • A sütőporos tojáshelyettesítőbe olívaolaj helyett más olajat is használhatunk.
  • Ha nem szeretnéd CH csökkentetten a pogácsát, akkor a Zéró-6 liszt helyett tönköly fehér lisztet is tehetsz bele.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nagy ölelés :)

Iza.


Nincsenek megjegyzések: