2015. június 4., csütörtök

Kávés zabpehelykocka, karamellizált pekándióval.

Sokszor készítek zabpehelyből finomságokat, mert a zabpehely az egészséges gabonák közé tartozik. 

Aki gluténérzékeny még ő is talál gluténmentes zabpelyhet, így nem kell megfosztania magát ennek fogyasztásától. Gazdag E- és B vitaminokban. Vas-, kálium-, kálcium-, magnéziumforrás. Erősíti az idegeket, gazdag fehérjében. Természetes lúgosító hatású. A testépítők egyik főtápláléka. Szabályozza a zsírégetést, erősíti a csontokat és hosszan eltelít a magas rosttartalma miatt. Diéta alatt és a mindennapi, kiegyensúlyozott táplálkozásért is jó, ha része életünknek.

Ez a desszert kiválóan alkalmas a reggeli kávé mellé is. Amellett hogy finom, már korán reggel feltölt energiával. Így kirobbanó vitalitással indulhat a nap és garantálom, hogy nem leszel farkaséhes ebédre, mert a zabpehely nagyon jól szabályozza a vércukorszintet. Közepes glikémiás indexe (közepes vércukor emelő hatása) van.



Hozzávalók:
  • 150 g (szárazon kimért) nagyszemű zabpehely megfőzve
  • 120 ml hosszú kávé
  • 85 ml kókuszolaj
  • 2 vanília rúd kikapart belseje
  • 5 teáskanál Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő
  • 2 egész tojás vagy 2 evőkanál kókuszolaj+4 evőkanál tisztított víz+4 teáskanál foszfátmentes sütőpor = ezeket egyben összekeverve, kipezsegtetve
  • 120 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 85 g fehér tönkölyliszt
  • 1/3 teáskanál tiszta só
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 2 púpos evőkanál kókuszvirág cukor vagy a negyedannyi cukorhelyettesítő
  • 100 g pekándió
Képes segítség a hozzávalókhoz:


Elkészítés:

Először a zabpelyhet főzzük meg.
  • Főzzünk le 120 ml hosszú kávét.
  • Tegyük a zebpelyhet egy lábasba, öntsük rá a kávét. Tegyünk még bele 330 ml vizet, 1 csipet sót, 1 teáskanál DW cukorhelyettesítőt és a zabpelyhet laza kevergetés mellett főzzük puhára.
  • Egy kicsit hagyjuk hűlni a zabpelyhet, ezt követően öntsük rá a 85 ml kókuszolajat, a sütőporos keverékünket (vagy a 2 tojást),  tegyük bele a 4 teáskanál cukorhelyettesítőt és a vanília kikapart belsejét.
  • Egy másik tálba keverjük össze a liszteket, az 1/3 teáskanál sót, a fahéjat, 1 teáskanál sütőport.
  • Ezt a száraz keveréket öntsük a nedves zabpehelymasszánkba és jól keverjük össze.

Ezután készítsük el a karamellizált pekándiót:
  • 1 evőkanál kókuszolajat tegyünk egy kis tálba 2 evőkanál kókuszvirágcukorral és a durvára összetört pekándióval. 
  • Keverjük össze, hogy a cukor a dióra rátapadjon és ezt a keveréket oszlassuk el a massza tetején. A diókat kicsit belenyomkodhatjuk a masszába.
  • Egy kb 17x21 cm-es sütőtálat nagyon picit olajozzuk ki és tegyük bele a masszát. Majd a karamellizált pekándiót nyomkodjuk bele rusztikusan.
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  • A masszát tegyük be a sütőbe és egyből vegyük vissza a hőfokot 175 fokra.

Sütési hőfok 175 fok
Sütési idő: 30-35 perc

A sütit vágjuk fel kockákra, langyosan és kihülve is fogyasztható.



Tippek Izától:
  • Ha vegánul szeretnéd elkészíteni, akkor a tojás helyett a fenti keveréket tedd bele a sütibe. Ehhez semleges ízű, bármilyen jó minőségű olajat használhatsz.
  • A megfőtt zabpelyhet nem kell teljesen kihűteni főzés után. Érdemes egy kicsit még állni hagyni, hogy a zabpehely puhuljon és a nedvességet magába szívja de pici hűlés után mehetnek bele a többi hozzávalók.
  • Teljesen cukormentesen is elkészítheted ha a diót nem kókuszvirágcukorba, hanem a DW negyedannyi cukorhelyettesítőbe forgatod.
Nagyon jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: