2015. szeptember 25., péntek

Gesztenyés gombapástétom.

Nagyon finom, laktató, apró falatkák. Melegen és hidegen is tálalható. Akár előételként, akár egy finom reggeliként is.

Nagyon szeretem kombinálni a nyers és a főtt hozzávalókat az ételben. A nyers hozzávalók megőrzik egészséges vitamin- és ásványianyagtartalmukat a természetes víztartalmukkal együtt.  Így készítettem ezt a gesztenyés gombapástétomot is. A petrezselymet frissen aprítottam bele, a többi hozzávalót pedig egy pici kókuszolajon puhára dinszteltem.

Hozzávalók:
  • 2 nagy marék gomba (én szegfűgombát használtam)
  • 1 zacskó (12 db) főtt, natúr gesztenye
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma + 1 gerezd a kenyérkék kenéséhez
  • Fűszerek: tiszta só, frissen őrölt bors
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem
  • 1 evőkanál kókuszolaj + 3 evőkanál olíva olaj a kenyérkék sütéséhez és a pástétomba

Elkészítés:
  • A hagymát az 1 evőkanál kókuszolajon dinszteljük üvegesre majd adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört 2 gerezd fokhagymát és a megmosott gombát.
  • Sózzuk, borsozzuk és a gomba levét szinte teljesen főzzük el.
  • A petrezselyem zöldet vágjuk apróra.
  • A megpirított hagymás gombát, az aprított petrezselymet, 1 kanál olíva olajat és a főtt gesztenyét tegyük egy aprítógépbe az 1 evőkanál olíva olajjal és aprítsuk krémesre a pástétomot. Szükség esetén tegyünk még bele sót és borsot.

Tippek Izától:
  • Melegen és hidegen is tálalható.
  • A gesztenyét otthon is meg lehet főzni de bioboltban is megvásárolható zacskóban, natúr, főtt formában.
  • Tálaláshoz finom ha kenyérkéket olíva olajban megsütünk, bedörzsöljük fokhagymával és úgy halmozzuk rá a gesztenyés pástétomot.

  • A gesztenye íz nem igazán érződik rajta de finom krémessé teszi a krémünket, nem mellesleg jótékony egészségi hatása is van: erősíti az idegeket és elősegíti az idegsejtek anyagcseréjét, ezáltal gyorsítja a megújulás folyamatát. Sok káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, emellett E- és B-vitamin is található benne. A szelídgesztenye felhasználásával készített krémek enyhülést hoznak a visszeres lábaknak, és az aranyér tüneteit is csökkentik. Magas fehérje- és rosttartalma van. Lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz.
  • Nagyon jól illik a gombapástétomos kenyérkékhez a friss pritaminpaprika ;)
Jó étvágyat!

Ha van kedved nézd meg a többi egészséges, könnyen elkészíthető pástétomot is:


Nagy ölelés:)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: