2017. április 25., kedd

Spárgás-kapros quiche (vegan). TV2-Fem3Café videóval.

A quiche egy francia lepényféleség, amelyre az jellemző, hogy egy nagyon omlós tésztaágyra gazdag feltétet tesznek. Nagyon sokféle létezik, általában tojásos, tejszínes tölteléket tesznek a tésztára és úgy sütik össze.

Nagyon guszta és most őszintén, ki az aki a pitét nem szereti😋

Állati tej, így laktóz- és kazeinmentes, tojásmentes, cukormentes!

Ennek a spárgás-kapros quiche-nek (ejtsd: kis) a tésztáját csupán 2 öszetevőből készítettem. A töltelékhez füstölt bio tofut, bio szójatejet, friss kaprot, spárgát használtam. A többi hozzávaló lentebb olvasható. Minden benne növényi alapú.

Ha valaki nagyon diétázik vagy esetleg a gluténra érzékeny, akkor a tészta nélkül készítse el, mert ha a tölteléket megsüti, úgy is összeáll, szépen vágható lesz.

Pite alaptészta 25 cm-es pitefomához.
  • 225 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 115 g nagyon hideg vegán vaj (bio Alsana)
  • 70 g jéghideg víz
  • Fél teáskanál tiszta só
Elkészítés:
  • A lisztet, a sót beleszórjuk az aprítógépbe, majd belekockázzuk a vajat és 2-3 fordulattal összedolgoztatjuk a géppel, hogy maradjanak benne vajdarabok. (ehhez egyébként létezik kézi eszköz is, azt is lehet használni az aprítógép helyett).
  • Ezután beleöntjük a vizet, ismét 2-3 fordulattal összedolgozzuk de még véletlenül se álljon össze.
  • Egy tálba kiborítjuk és kezünkkel összegyúrjuk, majd kb. 10 percre, folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük.
Töltelék hozzávalók:
  • 600 g bio, füstölt tofu
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 csokor zöld spárga
  • 2 szál újhagyma
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 evőkanál inaktív sörélesztőpehely
  • 1,5 teáskanál só (ízlés szerint)
  • Ízlés szerint frissen őrölt színes bors
  • 400 ml bio szójatej
  • 2 teáskanál olaj
  • 100 g általános gluténmentes liszt (lentebb a házi gm liszt receptje)
  • 2 evőkanál olvasztott vegán vaj a pite tetejére.
Elkészítés:
  • A tofut összemorzsoljuk, a hagymát és a kaprot apróra vágjuk. Az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, kóstoljuk meg.
  • A pitetésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett (tönköly teljes kiőrlésű liszt) deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra. Nagyjából legyen kör alakú. Ha a szélei nem szépek, nem baj. Béleljük ki  vele a formát, az oldalát is. A leszakadt darabokat gyúrmázzuk oda ahol nem találjuk elég vastagnak. Végezzünk szép munkát :) A pitetésztával bélelt piteformába öntjük. Egy kanál segítségével eloszlatjuk.
  • A tetejét spárgával díszítjük úgy, hogy a spágának a fejétől kezdve kb. 5-6 cm-s darabokat levágunk, majd hosszában félbe és ezeket nyomkodjuk bele finoman a töltelékbe. Előtte a spárgákat finoman megsózzuk.
  • A tetejére csorgassunk kb. 2 evőkanál olvasztott vegán vajat.
  • 180 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.
Általános, fehér gluténmentes liszt receptje:
  • 2 csésze barna rizsliszt
  • 1 csésze fehér rizsliszt
  • 3/4 csésze tápióka keményítő
  • 3/4 csésze burgonya keményítő
Ebből kell kimérni 100 g-t a töltelékbe, a többit tegyük el vagy eleve kevesebb mennyiségeket keverjünk össze.


TV2- Fem3 Café 2017.04.24-i élő adásának videója, amelyben ezt a quiche-t készítem el.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: