2018. március 13., kedd

Cupcake karamellizált körtével (vegán, gluténmentes).


Ez a pihe-puha cupcake az egyik nagyon nagy kedvencem :) Szaftos de mégis könnyed. Lágy krém csücsül a tetején, melynek friss citrusos és karamellizált körtés íze nagyon harmonizál az alatta lévő finom sütivel.

Nyugodtan fogyaszthatják tejérzékenyek, tojásra érzékenyek, illetve gluténérzékenyek is. Utóbbiak arra figyeljenek, hogy gluténmentes zabpehelylisztet vegyenek. A többi hozzávaló gluténmentes.

Zsiradékot a tésztája nem tartalmaz. A krémben van egy kevés növényi margarin, amelynél arra kell figyelni, hogy ne legyen hidrogénezett.

Teljes értékű lisztekből készítettem. Mandulaliszt és zabpehelyliszt adja a nagyrészét és tettem bele tápióka keményítőt, ami összefogja ezeket a liszteket.

A krémet Édesanyám Lajcsi szeletben lévő krémjéből gondoltam át. Annyira finom, lágy krém :) Gluténmentes vanília puding adja a könnyedségét és nyírfacukor az édességét.

Hozzávalók a cupcake-hez (12 db):
  • 143 g mandulaliszt
  • 110 g zabpehelyliszt
  • 40 g tápióka keményítő
  • 10 g foszfátmentes sütőpor
  • Közel fél teáskanál só (apránként adagoljuk)
  • 5 teáskanál puffasztott amarant
  • 190 ml juharszirup
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 rúd vanília magja
  • 130 ml növényi tej

A tetején lévő krém hozzávalói:
  • 125 g növényi margarin
  • 100 g por nyírfacukor
  • 1 tasak gluténmentes vanília pudingpor
  • 3 dl növényi tej
  • 1 db karamellizált vilmoskörte
  • 1 citrom héja vagy 2 ml 100% citromolaj 

A körte karamellizáláshoz:
  • 1 db vilmos körte
  • 2-3 evőkanál nyers nádcukor

Elkészítés:
  • A cupcake elkészítéséhez a száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd a nedves hozzávalókat is; ezt egy külön keverőtálban. Ezután a két keveréket öntsük össze és jól keverjük el. Hagyjuk 5-10 percig pihenni.
  • Melegítsük elő a sütöt 175 Celsius fokra.
  • Tegyünk cupcake sütőpapirokat egy fém cupacake sütőformába (12 db-os) és a keveréket osszuk el egyenlően a papirformákban.
  • Süssük 25-28 percig normál alsó-felső üzemmódban.

Körte karamellizálása:
  • A körtéket mossuk meg, nem kell meghámozni. Vágjuk 4 felé, vágjuk ki a magházat és szeleteljük fel hosszában kb. 3-5 mm-s szeletekre.
  • Egy serpenyőbe szórjunk a nádcukorból kb. 1 evőkanállal egyenletesen, majd a körteszeleteket tegyük rá. A körték tetejére is szórjunk cukrot, hogy mindenhova jusson. A serpenyőt tegyük a tűzhelyre és karamellizáljuk mindkét oldalát a körtéknek. Közben még szórhatunk rá cukrot. Mikor szép barna, elkészült. Szedjük ki egy tálba, hűlni a körteszeleteket.

Krém elkészítése:
  • A pudingot a tejben főzzük meg és hűtsük teljesen ki. 
  • A karamellizált körtéket egy aprítógépben aprítsuk kisebb darabokra (ne pépesre). 
  • A szobahőmérsékletű margarint a porcukorral robotgép segítségével habosítsuk ki, tegyük bele a kihűlt pudingot, a citrom héját és dolgozzuk krémesre. Végül tegyük bele az aprított körtéket és a robotgéppel még jól keverjük (törjük) össze. Tegyük hűtőbe fél órára legalább.

Ha kihűlt a cupcake, egy nyomózsák és csillagcső segítségével nyomjunk rá a krémből.

Ezt a finom sütit elkészítettem a TV2-FEM3Café élő adásában is. A videót hamarosan feltöltöm ide is.

Jó étvágyat!


Nagy Reikával és Gömöri András Mátéval készült fotó a forgatás után.



Nincsenek megjegyzések: