Élettani jelentősége a magas
vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. Spenót kitűnő forrása a
következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas,
C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz,
növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak,
niacinnak, és szelénnek. A spenót leveleiben továbbá triterpén-szaponinok,
oxálsav, nitrátok találhatók.
A levél
szárazanyag-tartalmának 30%-a fehérje.
Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma,
viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a
csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6% körül
ingadozik, mennyiségét és környezeti tényezők számottevően befolyásolják, ennek
csaknem a fele jól emészthető. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része főzéskor
elbomlik. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek
nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a
felszívódását.
Leggyakrabban
főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill
előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre (a
hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak,
valószínűleg a szaponinok miatt. Igazoltan hatékonyan segíti a csontritkulás,
vastagbélrák, ízületi gyulladások megelőzését, magas oxalát- és nitráttartalma
miatt azonban nem szabad túl sűrűn fogyasztani.
A spenót kiváló folsav
(B9 vitamin) forrás. A folsav ajánlott napi mennyisége 0,2 mg egy átlagos
felnőtt ember esetében és kiemelt fontosságú a terhes nők esetében a kellő
mennyiségű folsav fogyasztása. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi
folsavbevitel 50%-át.
Kutatások
szerint a spenót levelében 13 különböző flavonoid található,
melyek jól kiegészítik az antioxidánsok és más daganatellenes hatóanyagok
egészségmegőrző szerepét azáltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatív
károsodását. Több kísérletben alkalmaztak spenótkivonatokat különböző daganatos
sejtek kezelésére és bebizonyították, hogy a spenót kivonatai lassítják a
gyomorrák sejtek sejtosztódását. A 80-as években New England-ban a mellrák és a
spenótfogyasztás közötti összefüggést keresték egy kísérletben. A rendszeresen
parajt fogyasztó nők között kimutathatóan alacsonyabb volt a mellrák
előfordulásának aránya.
Kockázatok
A spenóttal
kapcsolatban szólni kell a zöldségfélék utóbbi években behatóan vizsgált
nitrát- és nitrittartalmáról. Humántoxikológiai szempontból a nitrit igen
veszélyes, a szervezetben methemoglobinémiát vált ki, ami szélsőséges esetben
fulladásos halálhoz vezethet. Egyértelműen kimutatható, hogy a kedvezőtlen
klimatikus tényezők (hideg, fényhiány) és a nagy nitrogénműtrágya-adagok
együttes hatására megnő a levél nitrát-, illetve nitrittartalma.
A spenót azon kevés
élelmiszer egyike, aminek igen magas oxálsav tartalma van. A túlzott oxálsav
bevitel számos probléma okozója lehet. Ha az oxalátok túlzott koncentrációban
vannak jelen a sejtekben, akkor kristályosodhatnak és vese-, epehólyag
problémákat okozhatnak. Ismert továbbá, hogy a túl magas oxálsav bevitel
jelentősen csökkenti a kalcium beépülését a csontokba.
A legfrissebb kutatások
szerint a parajból kimutatható néhány úgynevezett „goitrogén” más néven
strumigén anyag, ami képes befolyásolni a pajzsmirigy működését. Ezek az
anyagok képesek a hormon termelődését befolyásolni, illetve a jód szervezetbe
történő beépülését akadályozni. Ennek megfelelően a pajzsmirigy betegségben
szenvedőknek tanácsos a spenótot mértékkel fogyasztani.
A spenót a természet
ajándéka! Figyeljünk arra, hogy honnan vesszük, látszódjon rajta, hogy friss és
lehetőségünkhöz képest fogyasszunk nyers formában :)
Nagy ölelés :)
Iza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése