Gyermekláncfű (pitypang)
A
gyermekláncfüvet mint gyógynövényt, már az ókorban nagyra értékelték. A
középkori fűvészkönyvekben pedig részletesen leírják. A 13-14. században Herba
urinaria néven került a krónikákba. Vizelethajtó tulajdonságain túl hatékony
eszköz emésztési panaszok - telítettségi érzés és felfúvódás - esetén. Több
gyógynövény-szakember véleménye szerint különleges hatása van a
hasnyálmirigyre.
A
gyermekláncfű általános salaktalanító hatását tekintve alig marad el a
csalántól. Szintén azon tavaszi növények közé tartozik, melyek gyógyító ereje
frissen fogyasztva a legintenzívebb. Az a szokás, hogy a gyermekláncfű friss
hajtásait salátaként egyék, Franciaországból származik, ahol az ínyencek e
vadon termő saláta érdekes, kesernyés ízét mindig nagyrabecsülték. Hogy
vízhajtó hatását is ismerték, azt a növény népies francia neve - Pissenlit - is
bizonyítja. Saarvidéki német szomszédaik is "ágybahugyozónak" hívják.
Többek között azt is kimutatták, hogy a
gyermekláncfű serkenti az epenedvtermelést és elhárítja az epekiválasztás
zavarait. Szervezetünk méregtelenítésében a májnak kulcsszerepe van: itt dől
el, mely anyagokat kell kiválasztani, elraktározni, átalakítani vagy újra
felépíteni.
Májunk alapvetően meghatározó, ha diétás kúrát
tartunk, mivel bizonyos mértékig az a feladata, hogy szervezetünk minden
elhanyagolt, szennyezett "zegét-zugát kitakarítsa". Ehhez bizonyos
támogatásra van szüksége, például egy gyerekláncfűből vagy annak gyökeréből
főzött tea révén. Mivel e tea íze nem éppen kellemes, azt ajánljuk, hogy
vegyítsék más füvekkel, és így "fokozzák" vértisztító, valamint máj-
és epeműködést serkentő tulajdonságait.
A gyermekláncfű hatása eredendően
anyagcsere-serkentő és - átalakító, ezért a teát kísérő terápiaként használják
ischias, derékfájás, reuma és arthritis (izületi gyulladás) esetén.
A népi tudatban elterjedt, hogy a gyermekláncfű
szára és virága mérgező. Ez nem igaz, de talán azzal magyarázható, hogy a
növény szára, ha letépik ragacsos, tejszerű fehér nedvet választ ki, ami barna
foltot hagy a ruhán, és a kézen. Valójában a növény minden része - levél, szár,
virág és gyökér - gyógyhatású és nagyon hasznos.
A
hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel
ezelőtt, s minden élelem atyjának nevezték. Az újabb felfedezés az új korra
tehető. A lucerna hüvelyesek közé tartozik, hasonló a lóheréhez. Szárai
elágazóak, levelei három ágúak. Virágja kékes lilás színű. Évelő növény, húsz,
harminc cm magasra nõ. Minden talajban jól fejlődik, gyökerei mélyen lenyúlnak
a talajba. A termelők talajjavítónak használják. Nagyban is termelik
takarmányozásra. Az állattenyésztésben a legjobb zöldtakarmánynak számít.
Szárítva szénának is használják.
Az emberi
táplálkozásban nincs nagy hagyománya vidékünkön. Gyógyászatban inkább a fehér
lóherének szentelnek nagyobb helyet. Ennek ellenére foglalkoznunk kell a
lucernával, hiszen az egyik leghatásosabb és legtáplálóbb növényünk, amit nem
szabad kihagyni, csak azért, mert a Kárpát medencében nincs emberi táplálásra
vonatkozó hagyománya.
Az egyik
legdúsabb klorofilban, állat és ember számára tartalmazza mindazt az anyagot,
ami jó egészségben tart, vagy éppen meggyógyíthat.
Legfőbb hatóanyagai:
- Szerves
kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód,
béta-karotin,
- B1-, B2-,
B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin (A B17 vitamint a daganatképződések
ellenszereként, valamint a mikroelem beépülések katalizátoraként tartják
számon.)
- a
kötőszövetek rugalmasságáért felelő L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk
öregedését A lucerna L-borostyánkősav tartalma az idős embereknek nemre való
tekintet nélkül hozzájárul az életkilátások javításához.
Szervezetünkre gyakorolt hatásai
- Rendszeres
fogyasztása erősíti a csontozatot és a fogazatot. Különleges összetevője
a kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, amelyet szervezetünk
csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. A későbbiekben
lucerna fogyasztása révén ajándékozhatjuk meg magunkat a szervezet öregedését
fékező L-borostyánkősavval.
- A lucerna kitűnő
rostforrás, rendszeres használatával ki lehet küszöbölni a székrekedési
problémákat. Kismamák számára biztosítja az optimális kalcium és egyéb ásványi
anyag ellátást, ami a magzat csontozatának és belső szerveinek kialakulása
szempontjából elengedhetetlen, valamint serkenti a tejelválasztást a
szoptatás időszakában.
- A lucerna
szerves kalcium tartalma a serdülőkorban is segíti a fejlődő csontok és
kötőszövetek kialakulását, így segítségével elkerülhetjük a csontfejlődés
rendellenességeit. Változó korban, s a menopausa után a szerves kalcium
bevitele úgyszintén elengedhetetlen.
- A jódban
gazdag területen termesztett lucerna – mint pillangós virágú növény – fokozott
mértékben képes a szerves kötésű jód felvételére. A jód fejleszti a
tanulási készséget, a memóriát és fokozza a szellemi teljesítőképességet.
- A lucerna magas
klorofill tartalma fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer
karbantartásában és a stressz tűrés fokozásában.
- Gazdag
növényi fehérjékben és aminosavakban.
- A réz
jelenléte miatt gyulladáscsökkentő hatása reumás és ízületi problémák esetén is
érvényesül.
- A lucerna mint kiemelkedően
lúgosító élelmiszer, alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására
és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére.
- Rendkívüli
klorofil tartalmának köszönhetjük azt, hogy az összes légzőszervi
megbetegedésben sikeresen jár el. A felhalmozódott nyálkát el tudja távolítani
a testből.
- Az egyik
okozója a koronaér betegségének a koleszterin lerakódása a szívhez közel eső
erekben, a szív artériákban. A lucernában számtalan olyan anyag található,
amely jótékonyan hat ilyen szempontból a szervezetünkre. Így megtalálható a
szaponin, amely szinte kisöpri az artériákat. Ennél a tulajdonságánál fogva
mondhatjuk azt, hogy fogyasztása segít minden érrendszeri és szív-betegség
gyógyításában.
Vérnyomás
kiegyenlítő: Minden
anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérerek meglágyítását. A véredények
keményedése egy bizonyos kor után bekövetkezik. A lucerna képes a magas
vérnyomást csökkenteni, az alacsony vérnyomást pedig fölemelni.
Anémia A vérszegénység általában azért
következik be, mert kevés a vas a szervezetben. Ez különösen nőknél okozhat
gondot. Minél nagyobb a havi vérveszteség, annál inkább fogy a vas a vérből, s
ha nem pótoljuk, vérszegénység következik be, ami csupán a többi betegség
kezdete. A lucerna magas vastartalmánál fogva elősegíti a fáradékonyság
csökkentését hozzásegít a megszüntetéséhez, majd pedig megkezdődik a vér
pótlása a szervezetben.
Csont és
fogak Magas
kalcium tartalma hozzásegít az erős fogazathoz, és csontozathoz. Ugyancsak
ennek az ásványnak köszönheti, hogy szív izomerősítőként is számon tartják.
KöszvényA köszvény nem új keletű betegség.
Régen a gazdagok betegségének tartották, azok kapták meg, akik sok húst
fogyasztottak, és nemigen mást. A húsban, de főleg a disznóhúsban, magas a
húgykősav tartalom, ami először a veséket támadja meg, majd pedig a csuklókat,
csatlakozásokat. Nincs folyamatos fájdalom, de az idõ múlásával mind gyakrabban
jelentkezik. A lucerna lúgos hatása kioldja a csuklókból a húgykősavat, és ha
rátérünk a lúgos hatású teljes étrendre, ebből a betegségből ki is
gyógyulhatunk.
Étvágygerjesztő: Rendkívül jó étvágygerjesztő
tevékenységét annak köszönheti, hogy tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek
az emésztéshez szükségesek. Ily módon a gyomorban hamarosan javul az emésztés.
Hajnövesztő:
Ha sárgarépa lével, vagy salátalével keverve isszuk, elősegíti a haj
növekedését, erősödik a köröm, valamint jó hatással van a bőrre.
Forrás:
http://www.naturegift.eoldal.hu/cikkek/gyermeklancfu--taraxacum-officinale-.html
http://nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/lucerna.html
Nagy
ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése