2014. augusztus 16., szombat

Fiona élő, reggeli itala; saláta – avokádó – spenót – sárgadinnye – alma.


Lágy, selymes, édes ízvilág, hogy a gyerekek mindennapjaiba is be tudd illeszteni a zöld turmixot :)

Eddig olyan zöld turmixokat készítettem, amelyek alapanyagainak, mint pl. a bazsalikomnak az illatát, ízét a felnőttek már ismerik, a gyerekek még nem biztos. Most olyan alapanyagokat válogattam össze, amelyből készített turmixot a kisgyerekekkel is meg lehet szerettetni és szépen , lassan beépíteni az ő mindennapjaikba is. 

Használtam salátát és avokádót, jah és bébispenótot, amelyeknek semleges az ízük. Gyümölcsök közül figyeltem arra, hogy idénygyümölcs legyen (én mind zöldségben, mind gyümölcsben lehetőség szerint mindig idényt használok), ezért tettem bele sárgadinnyét és édesebb almát.

A turmix íze lágy, selymes és édes. A sűrűségét Ti tudjátok szabályozni. Fontos, hogy tisztított vízzel hígítsátok. Szénsavas vizet tilos beletenni. Eleinte kevesebb spenótot, salátát tegyetek bele, több legyen  a gyümölcs arány, majd amikor már megszokták a gyerekek az ízét, növelhetitek a zöld levelek arányát.

Ezen a héten ez már a 6. zöld turmix. Az előzőekben a Fiona italban is szereplő alapanyagok tápanyagtartalmáról már írtam, a sárgadinnye kivételével. Emiatt most erről írok. De mint tudjátok, külön is szedem a fontos tudnivalókat, hogy könnyebben rá tudjatok keresni.

Ezt direkt csajosra csináltam, de a vagány kis srácokról sem feledkezem meg. Holnap nekik készül a reggeli, nyers turmix :)
Fiona itala, saláta – avokádó – spenót – sárgadinnye – alma.

  Hozzávalók:
  • Sárgadinnye
  • spenótlevél
  • salátalevél
  • alma (édesebb)
  • avokádó (érett de nem túlérett)
  • 1-2 dl tisztított víz
Elkészítés:

A turmixgépbe daraboljuk, tépkedjük bele a jól megmosott hozzávalókat. Ha botmixerrel dolgozol, felülre is érdemes tenni sárgadinnyét, hogy könnyebben tudd turmixolni. Az alma és az avokádó jól sűrít, ezért ha picit áll a turmix miután kiöntötted pohárba, elképzelhető, hogy önteni kell hozzá még vizet.
Fiona itala, alapanyagok turmixolás előtt.
 Nagyon jó egészséget hozzá!

Mit tartalmaz a sárgadinnye?

Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Vitaminbomba és természetes gyógyszer: az egyik legjobb A- és C-vitamin vitaminforrás ez a zöldségféle, s a B-vitaminokat nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmazza: gazdag B6- és B3- (niacin) vitaminban. Káliumot, folátokat és rostot is tartalmaz. 

Magas béta-karotin tartalmának köszönhető gyönyörű színe, amely miatt nyilván elnevezése is megszületett. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely zsírban oldódik, s ezért nagyon kell ügyelni helyes adagolására, nehogy felhalmozódjon a szervezetünkben. Karotin tartalma miatt a sárgadinnye a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere is. Jótékonyan hat még a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti.
Azoknak is ajánlják fogyasztását, akik menstruáció előtt fájdalmas időszakokat élnek át. Szintén béta-karotin tartalmának köszönhetően a hasi rész bármely gyulladásos megbetegedésének gyógyításában, illetve vékony és vastagbélgyulladás esetén is eredményesen alkalmazható. Az A-vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem egészségéhez. A szem időskori megbetegedésének (szürkehályog) ellenszere az A-vitaminban gazdag táplálkozás, amelyből nagy részt lefedhetünk a sárgadinnye fogyasztásával. Az A-vitamin kúraszerú szervezetbe vitelével 39 %-kal csökkenthető a hályog kialakulásának rizikóját. A sárgadinnye C-vitamin forrás is, ami a szervezetbe juttatás után antioxidánsként működik. A szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen is fegyver lehet a sárgadinnye, mivel zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. A C-vitamin ezen kívül a fertőzések ellen is véd, "leszámol" számos baktériummal és vírussal. A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, agyi katasztrófákat, illetve a rákos sejtek megjelenését a szervezetben.

A zöldségben előforduló B-vitamin összeállítás és étkezési rosttartalma együtt a sárgadinnyét kiváló energiaforrássá teszi, amely biztosítja a jó szénhidrát-anyagcserét. Stabilizálja a vércukorszintet, a speciális B-vitamintartalom pedig segíti a sejteket a szénhidrátok hasznosításában. A rostok biztosítják a cukor fokozatos bekerülését a véráramba, így a vércukorszint könnyebben stabilizálódik. 

Sárgadinnye élettani hatások:

Ásványi anyagok:
A sárgadinnyében magas arányban található a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is. 
Rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.

Vitaminok:
Vitaminok közül a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van. 
Ilyen az A-, a B1-, B2- és a C-vitamin. Ezeknek köszönheti a dinnye az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagy részét.

Rosttartalom:
A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten maga, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére. 
Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.

Bélgyulladás:
Az emésztőrendszer rendbetételén belül olyan problémákra is hatékony lehet, mint például a vékony-vagy a vastagbélben kialakuló gyulladások. 
Mindezt anélkül teszi, hogy különösen megterhelné a bélrendszert, vagyis nem csak tisztít és gyógyít, de mindezt kíméletesen is teszi!

Immunrendszer:
A sárgadinnye kiváló immunrendszert erősítő hatással is rendelkezik. 
Segít a méregtelenítésben, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Betegség utáni lábadozáshoz például tökéletes választás!

Hidratálás:
A sárgadinnye nagy százalékban tartalma vizet, így ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor azzal biztosítjuk a szervezet folyadékszükségletét is. Az ilyen belső hidratálással egész testünknek jót teszünk, ráadásul látványos eredményt érünk el arcbőrünk feszességében is.

Kiütések az arcon:
Ha arcunk bőrén apróbb kiütéseket tapasztalunk, amely akár a meleg számlájára is írható, akkor szintén jó szolgálatot tehet egy kis sárgadinnye. 
Mindegy, hogy belsőleg vagy külsőleg alkalmazzuk, a kiütések eltűnnek, arcunk bőre fiatal és üde lesz.

Fogyókúra:
A sárgadinnye ideális segítségünk lehet a nyári fogyókúrában is. Rostjaival élénkíti az emésztést, vitaminjainak és ásványi anyaginak köszönhetően pedig megoldja a szervezet egészséges táplálását. A benne lévő folyadék pedig teltség érzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek, helyette inkább aktívnak és energikusnak érezzük magunkat!

Forrás:
http://www.exastudio.hu/a-sargadinnye-elettani-hatasai.html

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: