A vilmoskörte az ősz egyik legfinomabb gyümölcse. Olyan
illatos és olyan lédús, zamatos. Lehet ezért szeretik sokan a belőle készült
pálinkát.
Nah, de én most nem
pálinkát főzök Nektek, hanem készítettem egy nagyon egészséges müzli szeletnek
is mondható körtés finomságot.
Ez nem olyan száraz,
mint a boltokban kapató müzli szelet, süteménynek is elmenne :)
A bejegyzésemet a reggeli
fontosságáról biztos olvastátok. Részben ezzel a zabpehely szelettel szeretném megmutatni, hogy akár egész hétre pikk-pakk el lehet készíteni a reggelit. Nem muszáj megvenni a cukros péksüteményeket.
Van
benne teljes értékű gabona, friss gyümölcs és finom édes. Az biztos, hogy egészséges
tápanyagokkal látja el már kora reggel szervezetedet, így energikusabban
lendülhetsz neki a napnak.
Egyet-kettőt megszel és
go, már mehetsz is suliba vagy dolgozni. Még tízóraira is vihetsz belőle :)
Folyamatosan eszemben
van, hogy sokan közületek aktívan sportok. Tudom, hogy a zabpehely magas
fehérje-, rost- és ásványi anyag tartalma miatt nagyon kedvelt a testépítők körében
is.
7 féle fontos aminosavat, igen magas mennyiségben tartalmaz. Zsírtartalma
leginkább telítetlen zsírsavakból áll, ami különösen fontos a szervezet számára.
Csökkenti a koleszterin szintet, cukorbetegek is fogyaszthatják és segít
megelőzni a szívbetegségeket.
Zabpehely
tápanyagtartalma 100 g-ra vetítve:
Energia kcal
|
Fehérje gramm
|
Zsír gramm
|
Szénhidrát gramm
|
378
|
14.4
|
6.8
|
64.3
|
Körtés zabpehely szelet. |
Hozzávalók 16 szelethez:
- 250 g zabpehely
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál gyömbér
- 1/8 teáskanál szegfűszeg
- Leheletnyi szerecsendió
- 1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 4, 2 dl kókusztej
- 1 egész tojás
- 1 teás kanál természetes vanília por vagy kivonat
- 1 csésze (2,5 dl) apró kockára vágott körte
- 8 evőkanál organic juhar szirup vagy kb. 4 evőkanál kókuszvirág cukor vagy természetes édesítőszer
- Nagyon pici kókuszolaj sütéskor, a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
- A zabpelyhet a fűszerekkel és a sütőporral keverjük össze.
Zabpehely fűszerekkel. |
- A kókusztejet a tojással, vaníliaporral/kivonattal és a juhar sziruppal keverjük el. Ezt öntsük rá a zabpelyhes mixünkre. Tegyük bele a körtedarabokat és kb. 10 percig pihentessük, hogy a zabpehely puhuljon a kókusztejes környezetben.
Kókusztejes mix. |
Körte hozzáadása a zabpelyhes mixhez. |
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A sütőformát kókuszolajjal vékonyan kenjük ki és öntsük bele az összekevert zabpelyhet. Süssük 30-40 percig, attól függően, hogy mennyire barnára szeretnénk.
- Ha kivesszük a sütőből még melegen vágjuk óvatosan szeletekre. Így ha kihűlt, azonnal tudjuk fogyasztani vagy elcsomagolni. A megmaradt szeleteket tegyük hűtőbe.
Megsült zabpehely szelet még melegen felvágva. |
Nagyon jó étvágyat
kívánok hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
2 megjegyzés:
Kedves Iza!
Hagyományos tejjel vagy mandulatejjel, illetve mézzel is működhet a recept?
Előre is köszönöm szépen!
Judit
Kedves Judit!
Természetesen azokkal is lehet készíteni.
Csak én nehezen emésztem meg a tejet, illetve felnőtteknek nem igazán javaslom a tej fogyasztását. Hogy miért, az a házi túró receptemnél olvasható. A méz nagyon egészséges :)
Ha elkészíted felteszed a képet a Facebook-ra a Fitt fazék oldalára? :)
Köszönöm Judit és további szép napot kívánok!
Iza.
Megjegyzés küldése