Rusztikus, szénhidrátcsökkentett CIABATTA. |
Emlékszem régen mikor
Édesanyám elküldött kenyeret venni, soha nem vártam meg míg hazaérek, már az
úton beletörtem a „farába”. Olyan finom, meleg, ropogós volt!
Manapság is lehet kapni
egészséges összetevőkből álló, adalékanyag mentes kenyeret, péksüteményt, bár
jól meg kell nézni, hogy miből készült, mert sok állagjavítót használnak ahhoz,
hogy úgy nézzen ki és olyan íze legyen, mint amit hajlandóak vagyunk
megvásárolni és fogyasztani.
Otthon viszont minden felesleges adalékanyag nélkül elkészíthetjük ezeket.
Otthon viszont minden felesleges adalékanyag nélkül elkészíthetjük ezeket.
Elég vonakodva kezdtem
hozzá a ciabatta sütéséhez, mert azt gondoltam, húúúha ez nem lesz egyszerű
művelet. Ez igazi alkotás! Több receptet
is elolvastam és végül megszületett az
én szénhidrátcsökkentett, rusztikus, olívás ciabattám.
Ami a legnagyszerűbb,
hogy semmi nehézség nincs az elkészítésében, abszolút pozitívan csalódtam :)
Az
igaz, hogy egy eseményt le kellett mondanom, ami előre be volt írva a
naptáramba, mert a kelt ciabattát nem hagyhattam ott. Legközelebb már fogom tudni, hogy hogy szervezzem a programom, ha ciabattát akarok sütni :)
Ami fontos, hogy a
megadott alapanyag mennyiséget és a kelesztési időt pontosan tartsuk be és
nézzük meg, hogy a kelesztési és sütési idő belefér-e az elfoglaltságunkba!
Az biztos, ha
elkészülünk vele, az egész család számára, egész hétvégére megvan a kenyéradag
és a gyerekeknek hétfőn nagyon fincsi szendvicset is tudunk belőle készíteni.
Sokáig puha marad de
mivel friss és nedvességtartalma is magas, ezért 4-5 napnál tovább, zacskóban
nem tartható el, mert előfordulhat, hogy elkezd penészedni. Nah, de ugye ezt
úgy sem várjuk meg, mert hamar el fog fogyni :)
Hozzávalók:
2 kenyérke + 7 zsemléhez
Kovászhoz:
- 120 ml langyos víz
- Fél teáskanál száraz élesztő
- 150 g bio tönkölybúza fehér liszt
Ciabattához:
- 5 dl langyos víz
- 1 csapott teáskanál száraz élesztő
- kovász, amit min. 8 órával előtte már elkészítettünk
- 300 g Dia-Wellness CH csökkentett sütőliszt
- 300 g bio teljes kiörlésű tönkölybúza liszt
- 2 csapott teáskanál Himalaya só
- Néhány szem fekete olajbogyó, szárított bazsalikom, oregánó: ezek elhagyhatóak
Elkészítés:
A ciabatta maximális
elkészítési ideje 12 óra és 40 perc, de ebből kb. 30-40 perc az, amit effektív
munkával kell töltenünk, mert a többi a kelési és sütési idő.
I. lépés
a kovász elkészítése:
Oldjuk fel az élesztőt
a langyos vízben, adjuk hozzá a lisztet, keverjük el és fedjük le egy tiszta konyharuhával.
Kovász alapanyagainak összekeverése. |
Hagyjuk 8 órán át vagy egy éjszakán át kelni. (Én este készítettem, ezért egész
éjszaka pihent). Másnapra sűrű, nyúlós, hólyagos felszínű lett a kovász.
Kovász 1 éjszaka pihentetés után. |
Itt is fontos, hogy ne
siettessük a kovászt, mert ez adja a komplex ízét a ciabattának és részben ettől
lesz ropogós a kérge.
II.
lépés
a ciabatta készítése
- Az 5 dl langyos vízben
oldjuk fel a kovászt. Azaz, a kovászra öntsük rá a vizet vagy fordítva és a kezünk
segítségével kicsit mancsikoljuk szét. Nem kell, hogy teljesen feloldódjon csak
lazítsuk meg.
Kovász fellazítása vízzel. - Adjuk hozzá a lisztet
és a sót és ha szeretnénk akkor az olajbogyót és a bazsalikomot, oregánót. Egy
sűrű, ragacsos tésztát kapunk. Hagyjuk állni 10-20 percig, hogy a lisztnek
legyen ideje felszívni a vizet.
Kovász és a többi alapanyag összekeverése. - Ezután 15-18 percig a
kézi mixer dagasztójának segítségével kezdjük el dagasztani a tésztát, de ne a
legmagasabb fokozaton. 3-4 az jó sebesség. Ezután tapasztaljuk, hogy a 7.
percnél az edény oldaláról kezd elválni a tészta. Ha esetleg nem, akkor picit
gyorsítsunk a fokozaton. Nekem nem ragadt sem az edény falára, sem a
dagasztókanalakra a tészta. Ha neked igen, akkor sincs baj, vedd le a
kanalakról és folytasd tovább a dagasztást. Ha a tészta egybe állt,
szép krémesnek tűnik, akkor kész.
Ciabatta dagasztás után. - Ezután 2-3 órán
keresztül, 23-24 fokos, kellemes szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva
hagyjuk pihenni, míg háromszorosára kel a tészta.
Megkelt ciabatta. -
Vegyünk elő egy nyújtódeszkát és sok liszttel lisztezzük be (én a CH csökkentettel liszteztem). Valóban jó vastagon kell. Majd a megkelt ciabatta tésztát kaparjuk ki az edényből a lisztezett nyújtódeszkára és a tészta tetejét is lisztezzük jól be. A tészta nyúlik össze-vissza de ez ne zavarjon. Arra figyeljünk, hogy a tésztában lévő légbuborékokat ne nyomjuk ki nagyon.
- Ezután pizzakéssel vagy egy
nagy pengéjű késsel vágjunk olyan darabokat amilyeneket szeretnénk, de tartsuk
szem előtt, hogy ezek ha még kelnek és sülnek, akkor nagyobbak lesznek. Én 2
kenyérformát és 7 zsemle nagyságút vágtam.
Ciabatta tészta felvágása.
Ciabatta felvágása. - Ezt követően vegyünk
elő egy tepsit, amibe sütőpapirt tegyünk. A kivágott ciabattákat tegyük rá és ujjunk
végével kicsit nyomkodjuk meg, majd hagyjuk 30-40 percig kelni, míg meglátjuk
újra a légbuborékokat.
Ciabatta sütőpapiron, ujjunkkal picit megnyomkodjuk. - Közben a sütőt melegítsük fel 250 fokra. Az aljába tegyünk egy hőálló tálba vizet. Ez biztosítja a sütéskor a nedvességet.
- Ezután fújjunk be még vizet a sütőbe (sima vasaláshoz, vagy virág permetezéséhez használt tiszta, kézi permetezővel) majd betehetjük a megkelt ciabattát.
- 250 fokon süssük 10
percig majd 220 fokra vegyük vissza a sütőt és süssük további 15 percig vagy
addig amilyen barnára szeretnéd.
Ciabatta kenyérke.
Ciabatta kenyérkék. |
Én legközelebb több olajbogyót és szárított oregánót, bazsalikomot teszek bele.
Nagyon jó étvágyat hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése