Gondolok itt pl. a
kókuszpépre, azaz a kókusztej készítése után megmaradt, kinyomkodott
kókuszreszelékre.
Én nem iszok állati tejet,
nem érzem jól magam tőle, egyébként csecsemőkor után senkinek nem ajánlom. Csak gabonatejet, leginkább kókusztejet iszok. Ennek a zsírját is próbálom
lefölözni, mert azért az érett kókusz a magokhoz hasonlítva is igen zsíros. Míg
pl. a mandulának Kcal értében 73%-a zsír, a kókuszé 79%. Gondoltátok volna?
Dió: 83%, napraforgó 73%.
A visszamaradt
kókuszpépből kókuszgolyót és egyéb finomságokat is lehet készíteni de én most
valami ízesebbet, tartalmasabbat szerettem volna.
Ráadásul a zöldségesnél
ráakadtam kidobás előtt álló, jól érett avokádókra, amit megvettem. Egyszerre
négyet, mert nagyon le volt értékelve és kiváló Omega 3, esszenciális zsírsav forrás,
amit szervezetünk előállítani nem tud, ezért kívülről kell bevinni. Egyéb fontos
tudnivalókat az avokádóról itt
olvashatod el. Meg amúgy is oly sok finomságot lehet belőle csinálni :),
pl csokis
avokádó pudingot.
Úgyhogy most a meglévő alapanyagokhoz kellet valamit
kitalálnom, mert nagyon lelkiismeret furdalásom lett volna ha valamit ki
kellett volna dobni.
Hozzávalók:
6
db kosárkához:
- 120 g mazsola
- 70 g darált dió (vagy sima dió)
- 30 g kókuszpép (kókuszreszelék)
- 1 csapott teáskanál psyllium (útifű maghéj)
- 1,5 csapott teáskanál DW 1:4 cukorhelyettesítő (elhagyható vagy több mazsolát tegyünk helyette).
Csokis
krémhez:
- 1 érett, puha avokádó
- 1 marék durvára aprított dió
- 100 g kókuszpép (kókuszreszelék)
- 2,5 csapott evőkanál zsírszegény kakaó
- 2 csapott teáskanál természetes vanília por (elhagyható)
- 2 csapott evőkanál DW 1:4 cukorhelyettesítő
- 1 csapott evőkanál méz (DW 1:4-el helyettesíthető)
- 1 csipet Himalaya só.
Elkészítés:
Elsőként
a kosárkákat készítjük el.
- A mazsolát fél órára áztassuk be vízbe, majd fél óra elteltével jól mossuk át és csepegtessük le. Ezután aprítóba tegyük bele és aprítsuk pépesre, picit maradhat darabos.
- Majd tegyük bele az aprítóba az összes többi hozzávalót és dolgozzuk össze a masszát. (nem kell, hogy teljesen pépes legyen), fincsi ha vannak benne darabok, amiket ropogtathatunk).
- Ha nem kókuszpépet használsz, hanem kókuszreszeléket, akkor vedd figyelembe, hogy az szárazabb, tehát ahhoz, hogy a massza összeálljon vagy több mazsolát tegyél bele, vagy hagyd el az útifű maghéjat.
- Az elkészült masszát nyomkodjuk bele a szilikonos muffin/kosárka formákba. 90 fokra előmelegített sütőbe tegyük be fél órára, majd nyissuk ki a sütő ajtaját egy ujjnyira és egy újabb fél óráig „süssük”. (sima vagy légkeveréses üzemmódban).
- Ezt követően vegyük le a hőfokot a legkisebbre (40-50 Celsius fok) és picit nyitott sütőajtó mellett aszaljuk tovább a kosárkákat. Kb. egy óra múlva már megszáradtak annyira, hogy ki lehet fordítani a formából. Fordítsuk ki és aszaljuk tovább a kosárkákat. Én nem aszaltam csont szárazra, (nem bírtam kivárni) de ha Te úgy szereted, nyugodtan aszald tovább.
Kosárkák aszalása. |
Csokis
krém elkészítése:
Mindent tegyünk bele a
turmix gépbe és néhányszor forgassuk meg, hogy összeálljon a krém.
Ha a kosárkák
megaszalódtak, nincs más dolgunk csak beletenni jó sok csokis, diós krémet.
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Én másnap is ettem
belőle és még jobban összeértek az ízek, nagyon fincsi volt.
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése