Lehet, hogy
kicsit tudathasadásos állapotnak tűnik, hogy a Dél-Kelet Ázsiai körutam után az
olaszok kedvenc édességével jövök :)
Közel 43
órája voltunk már talpon, mikor Boracay szigetéről hazafelé tartottunk. Utolsó
állomásunk, hogy felüljünk a Budapest felé tartó gépre Milánó után Bergamo
volt. A gép ráadásul késett még ¾ órát. Minden perc egy
örökkévalóságnak tűnt. A Párom elaludt a reptéri váró székében, így én néztem,
hogy mikor írják már ki végre, hogy hányas kapuból indul a gép hazafelé. A várakozás
és az ébrenlét, mivel majdnem már 2 napja voltunk fent, nagyon fura állapotba
hozott minket. Én csak néztem ki a fejemből és koncentráltam a táblára, ami az
indulást jelzi majd ki. Közben moziztam :); néztem az embereket.
Magával ragadott
az olaszok eleganciája. Tudom, hogy az olasz divat világvezető de ahogy ez a
hétköznapi életben is megjelenik náluk az irigylésre méltó.
Kortól
függetlenül a szó nemes értelmében az egyszerűség, a harmónia, a letisztult finomság sugárzik az öltözködésükben. Minden részletre
odafigyelnek. Mellette a határozottságuk és egyéniségük abszolút
megjelenik a kisugárzásukban.
Az a
különbség mi magyarok és az olaszok között, hogy mi nem hisszük el magunkról,
hogy jól nézünk ki; igyekszünk felvenni pl. olyan ruhadarabokat, ami az aktuális
divat de nem biztos, hogy tudjuk viselni. Ha bátrabban vállalnánk magunkat és
egyéniségünket, valamint mindig odafigyelnénk az ápoltságra, akkor sokkal
előrébb lennénk. (tisztelet a kivételnek).
Visszatérve
a cantuccinire. A reptéren vettünk egy csomag cantuccinit és oly
finom volt. Pont beszéltük, hogy egy fincsi, habos olasz kávé mellé is milyen
jó lenne.
Így történt
találkozásom a cantuccinivel :)
Jellegzetessége, hogy 2-szer kell sütni, de kevés hozzávaló kell, valamint annyira könnyű elkészíteni. Mivel nagyon ízlett a bolti, gondoltam elkészítem egészségesebb változatban, hogy a Ti asztalotokra is kerüljön és az is élvezze, aki esetleg cukorbeteg vagy csak nem szeretne túl sok kalóriát megenni :)
Jellegzetessége, hogy 2-szer kell sütni, de kevés hozzávaló kell, valamint annyira könnyű elkészíteni. Mivel nagyon ízlett a bolti, gondoltam elkészítem egészségesebb változatban, hogy a Ti asztalotokra is kerüljön és az is élvezze, aki esetleg cukorbeteg vagy csak nem szeretne túl sok kalóriát megenni :)
Az általam
készített változat is megőrzi a cantuccini jellegzetes ropogós, édes ízét :)
2 adagot
csináltam; az elsőnél a tésztát tejjel lazítottam, nah ezt ne így csináljátok,
mert a tej puhítja a tésztát, így nem lesz annyira ropogós.
Cantuccini. |
Hozzávalók kb. 26 db kekszhez:
- 250 g Dia-Wellness 50 % CH csökkentett liszt
- 60 g Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 75 g olvasztott igazi vaj (nem margarin)
- 3 tojás (ebből egy a kenéshez)
- 1 citrom héja
- 80 g mandula
- 7 g foszfátmentes sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet Himalaya só
Elkészítés:
- 2 tojást a cukorhelyettesítővel keverjük habosra, majd tegyük bele a vaníliás cukrot, a sütőport az olvasztott vajat, a citrom héját, a sót, a mandulát (a mandulát előtte pirítsuk meg egy picit serpenyőben és késsel aprítsuk kb. a felére a szemeket). Végül apránként szórjuk bele a lisztet. Amikor beleszórtuk a lisztet, a végén már a kezünkkel érdemes gyúrni pár percig.
- A tésztát kezünkkel formázzuk henger alakúra, kicsit lapogassuk meg a tetejét és sütőpapirral kibélelt tepsibe tegyük bele. Majd kenjük le a megmaradt tojással a tésztát.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük.
- Ezután vegyük ki a sütőből. Hagyjuk kicsit hűlni, majd egy éles (kenyérvágó) késsel ferdén, kis ujjnyi vastagságú szeleteket vágjunk és fektessük le a szeleteket a tepsibe. Tegyük vissza 140 fokos sütőbe 2-szer 10 percre, úgy hogy 10 percenként forgassuk meg.
Nem kell,
hogy sült, barnás színt kapjanak a sütik, a lényeg, hogy kiszáradjanak és
ropogósak legyenek. Mikor kivesszük még egy kicsit puhának tűnik, de ha kihűl,
akkor finom, ropogós lesz.
Cantuccini a 10 perc utáni forgatás előtt. |
El lehet
készíteni még csokis-diós,
narancsos-fügés, mandulás-fügés, csokis-narancsos, ánizsos, áfonyás, mazsolás,
stb. És mivel a cantuccini jól alkalmazható a mostanában egyre divatosabb
finger food kínálatoknál, egyre nagyobb szerepet kapnak a sós változatok is.
Én
csokis-törökmogyorósat készítettem még. Ebbe 1 evőkanál kakaót, 1 narancs héját
a citromhéj helyett és 10 g-al több cukorhelyettesítőt tettem a fenti recepthez
képest. Fontos, hogy a kakaót még mielőtt a lisztet beletennénk, azelőtt
keverjük bele a tojásos, vajas keverékbe, így jobban eloszlik.
A cantuccini-ről:
Cantuccini. |
A biscotti,
vagy ahogy még ismertebb biscotti di Prato, de még többen ismerik cantuccini
néven, az olasz Prato városából származó, mára világszerte ismert és
közkedvelt, klasszikusan kétszer megsütött kekszféleség. A keksz hosszúkás
alakú, mandulával készítik és a fő jellegzetessége a dupla sütés által elnyert
ropogós karaktere.
Az első
dokumentált recept több évszázados kéziratról maradt ránk, amelyet a híres
XVIII. századi tudós Amadi Baldanzi talált meg. Ebben a dokumentumban a kekszet
még genoa-ként emlegetik. Bár a biscotti di Prato elnevezés
a keksz származási helyét szolgálja mutatni, azonban Olaszországban mégis
széles körben elterjedt a cantuccini név, amelynek használata
valójában Toszkánára jellemzőbb.
A
névhasználat körüli zavar oka feltehetően a Biscottificio
Antonio Mattei, Prato vezető kekszgyártójának cégjelén található
"Cantuccini gyártók" felirat lehet. A felirat azóta is változatlan
maradt, azonban mára az emberek megszokták, hogy a cantuccini a Szardínia és
Szicília jellegzetes süteményét jelenti.
Mivel
tényleg nagyon száraz süteményről beszélünk, tradicionálisan itallal együtt
szolgálják fel. Olaszországban tipikusan vacsora utáni desszertnek számít,
amelyet egy pohár toszkán vin santo bor mellett fogyasztanak.
Nincs
más hátra, mint egy habos kávé és a cantuccini társaságában hátradőlni, élvezni
az ízeket és azt a néhány percet amit magadban, magaddal, érted töltesz :)
Nagy
ölelés :)
Iza.
2 megjegyzés:
Kedves Iza, megsütöttem, annyi kis csavarral hogy kókuszvirágcukor is került bele, és nagyon finom lett! Köszönet a receptért! A Török mogyorós lesz a következő! Üdv Gabi
Kedves Gabi, nagyon boldog vagyok, hogy ízlik�� és köszönöm, hogy elkészítetted❣️ A török mogyis is biztos mennyei lesz.
Megjegyzés küldése