Valahogy lelkünket már ünneplőbe öltöztetjük, mikor gondolatban elhatározzuk,
hogy mézeskalácsot sütünk :)
Ennek elkészítésébe
bevonhatjuk a gyerekeket is, biztos tetszeni fog nekik. A díszítése ha a kicsi
kezük munkáját dicséri, külön öröm lesz számukra.
Majd látjátok a
fotókon, hogy szépen becsomagolva akár gyereknek, akár felnőttnek, igazán szép
Mikulás ajándék is lehet. A kézzel készített ajándéknál nincs szebb és
meghittebb.
Lássuk, hogyan is
készül.
Nagyon sok receptet
megnéztem míg végül az ihletet Moha
mézeskalács receptje adta. Ő a mézeskalács készítés nagyasszonya.
Ezt alakítottam át
egészségesebb kivitelbe.
Egészséges mézeskalács. |
Mézeskalács
hozzávalók: (ha csak kis figurákat szeretnél,
bőven elég egy családnak az alábbi mennyiség fele, én még a sok-sok forma
mellett egy 5 lapos mézeskalács tortát is készítettem ennyi mennyiségből, nyersen 2235 g lett az összes összegyúrt tészta):
- 50 dkg teljes kiőrlésű bio tönköly liszt
- 50 dkg Dia-Wellness Zéró 6 lisztkoncentrátum (ez a liszt ilyen arányban pont 50 %-al csökkenti a szénhidráttartalmát a tönköly lisztnek)
- 25 dkg méz
- 25 dkg vaj (igazi)
- 6 tojás
- 40 dkg kókuszvirág porcukor (a kókuszvirág cukor kávédarálón porcukorrá darálva)
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 11 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (apránként adagold és közben kóstold meg, hogy Neked milyen mennyiségben ízlik.)
- 4 evőkanál citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 3 púpos kávéskanál búzasikér
- 1 csipet Himalaya só
Íróka
hozzávalói és elkészítése:
Cukormentes
íróka (a képeken látható mézeseket ezzel díszítettem):
- 30 ml víz
- 35 g DW 1:4 cukorhelyettesítő
- 100 g kókusztejpor
A vizet a cukorhelyettesítővel felforraljuk, kicsire levesszük a lángot vagy ki is kapcsolhatjuk alatta a főzőlapot (kerámialapos tűzhely esetén) és belekavarjuk a kókusztejport. Hagyjuk
kicsit hűlni (ha teljesen kihűl megkeményedik, így ezt ne várjuk meg, még langyosan tegyük zacskóba és kezdjük el a díszítést. Alacsony hőmérsékleten, tűzhelyen
még fel tudjuk melegíteni, én egy icipici vizet ekkor tettem rá).
Tehát a langyos írókát nejlon zacskóba tesszük és az egyik sarkával, amit óvatosan kivágtunk, tudjuk díszíteni a mézeskalácsot. 1 napig szárítjuk.
Tehát a langyos írókát nejlon zacskóba tesszük és az egyik sarkával, amit óvatosan kivágtunk, tudjuk díszíteni a mézeskalácsot. 1 napig szárítjuk.
Nádcukros íróka:
Tehát a langyos írókát nejlon zacskóba tesszük és az egyik sarkával, amit óvatosan kivágtunk, tudjuk díszíteni a mézeskalácsot.
Cukros íróka:
- 50 ml víz
- 100 g finomítatlan nádcukor
- 80 g kókusztejpor
Cukros íróka:
- 1 tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál ételecet
Az írókához a porcukrot
átszitáljuk és elkeverjük a keményítővel. A tojásfehérjét a robotgép táljába
tesszük a cukor egyharmadával és az ecettel. A habverőfejjel elkezdjük keverni,
fokozatosan adagolva bele még porcukrot, amíg sűrűn folyós nem lesz.
Írókával és ehető (riszlisztből készített) cukorkával díszített mézeskalács. |
Ha kiemeljük a
habverőt, szakadozva folyjon le róla a máz. Nejlon zacskóba kanalazunk belőle,
elkötjük a tetején, a csücskén pedig pici lyukat vágunk. Így szépen tudunk
írókázni a mézesekre. Ha megszáradt minden díszítés rajtuk, akkor jól záródó
dobozba tesszük, rétegenként zsírpapírral elválasztva, így nem kenik össze
egymást, és nem is ragadnak össze.
Mézeskalács
elkészítés:
- A mézet a vajjal melegítsük össze gáztűzhelyen, alacsony hőfokon. Nem kell felforralni. Tegyük félre hűlni.
- Ezután a tojásokat a porcukorral, majd a citromlével, a citrom héjával, szódabikarbónával, fűszerrel alaposan keverjük össze.
- Majd egy tálba szórjuk bele a 2 féle lisztet és a búzasikért és jól keverjük össze.
- Ezt követően vegyük elő a mixer dagasztó karját.
- A tojásos masszába tegyük bele a vajas mézet és apránként szórjuk bele a lisztet. A dagasztó karokkal jól dolgozzuk el. A tészta ragadni fog, így a jó.
- A tálat egy folpackkal takarjuk le és legalább 8 órára tegyük hűtőbe.
Elkészített mézeskalács nyers tészta. |
- Miután kivettük azt tapasztaljuk, mintha megkövült volna, de semmi gond. Én kiszedtem egy lapos fakanállal az egészet és így hidegen a konyhai mérleg segítségével megmértem (2235 g volt) és egyenlő arányban 6 felé kimértem. Így kisebb adagokban a kezem melegétől könnyedén tudtam 6 kis gombócot gyúrni néhány másodperc alatt.
6 egyenlő részre osztott mézeskalács tészta. |
- Ezt követi a kinyújtás lisztezett deszkán, mert a tészta egyébként beleragadna a nyújtódeszkába (én Dia Wellness 50 %-al csökkentett CH tartalmú liszttel liszteztem).
Leragadás
nélküli, kerek forma nyújtása:
- A deszkát és a tésztagombóc tetejét lisztezzük be.
- Nyújtsuk tőlünk távolodva néhányat a tésztán, így kapunk egy függőlegesen kinyújtott tésztát.
Függőlegesen kinyújtott tészta. |
- Ezután emeljük fel a tésztát, lisztezzük meg kicsit alatta a deszkát, majd fordítsuk le a tésztát vízszintesen (ami eddig felül volt rész, most alulra kerül).
Másik oldalára fordított, vízszintesen kinyújtott tészta. |
- A tészta tetejét egy kicsit most is lisztezzük be. Így nyújthatjuk ki a szép kerek formát. (Egyébként nem szükséges szép precíz kerek forma, mert úgyis formákat szúrunk ki belőle :))
Tészta kerek formás nyújtása. |
- Ezután formákkal kiszúrhatjuk a kívánt figurát.
Formák kiszúrása. |
- 180 Celsius fokra melegítsük elő a sütőt. 9 percig süssük a formákat, sütőpapirral kibélelt tepsiben. Ne süssük túl!
Nagyon finom puha lesz
már a sütés után a mézes és utána még napokig puha marad.
Díszített mézeskalács. |
Szeretnék Nektek megmutatni néhány csomagolási lehetőséget. Annyira szépek :)
Csomagolás gyerekeknek dobozban, több rétegben, zsírpapirral elválasztva a rétegeket.. |
..és a kedvencem, ez Bencusé! :) Több rétegben rénszarvasos dobozban, a tetején szivárványos szívecskével :) |
Nagyon jó étvágyat
hozzá és kellemes Mikulás várást kívánok!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése