Olyan sokféleképpen elkészíthető a Karácsonyi időszak egyik kedvenc sütije a mézeskalács. Én imádom frissen, puhán és nagyon szeretem akkor is amikor már kicsit megszárad.
Olyan
jó falatozni a különböző formájú kis puszedliket. Akár egy forró kávé mellé,
akár a gyerekeknek egy pohár kakaóval vagy csipkebogyó teával.
Ebben a „műfajban” mint ahogy már említettem Nektek, szerintem Moha a Nagyasszony :)
Mézeskalács díszítései egyediek, rendkívüli precizitással és szakértelemmel
készíti.
Most egy mézeskalács tortát
mutatok. Egy hasonló tortával Moha a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt támogatott egy jótékonysági árverésen. Nagyon szép gesztus!
Nagyon ízlésesen díszíthető csak a fantázia szabhat határt. A lapok
között lévő puha krém lággyá teszi a torát anélkül, hogy gellyé tenné.
Mézi torta. |
Hozzávalók:
Készítenünk kell
mézeskalács tésztát. Hogy milyen alapanyagokból és hogyan készül azt itt
olvashatod.
FONTOS: ha csak tortát
készítesz elegendő a megadott mennyiség FELE.
Én az elkészült nyers
tésztából 18 cm-es tortaforma segítségével vágtam ki a kerek tortaformákat.
Megsütött mézeskalács formák, köztük a tortalapok. |
- 25 dkg igazi vaj
- 20 dkg Dia-Wellness porcukor helyettesítő (vagy DW 1:4 kávédarálóban darálva: ebből kevesebb kell; kb. 7-10 dkg)
- 1 vanília cukor
- ½ l kókusztej
- 5 enyhén púpozott teljes kiőrlésű tönköly búzadara
- házi sárgabarack lekvár
Krém
elkészítése:
- A tejjel és a grízzel tejbegrízt főzünk, kihűtjük.
- A vajat a porcukorral és a vanília cukorral habosra verjük, majd a kihűlt tejbegrízt jó alaposan belekeverjük robotgép segítségével.
Grízes krém készítése. |
Torta
összeállítása:
A lapokat megkenjük
házi sárgabarack lekvárral és egy kanál segítségével teszünk rá a krémből. A
krémet osszuk el egyenletesen 4 adagra, hogy egyenlő mennyiségben kerüljenek a
lapok közé. A lekváron picit csúszni fog a krém, de próbáld meg azért elkenni ügyesen.
A lapok szélére került
krémet kenjük el a torta oldalán.
Torta összeállítása. |
A torta tetejét
díszítsük kedvünkre és tegyük hűtőbe.
Mézi torta. |
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése