Ez a pita eddigi gasztro alkotásaim egyik legszuperebb kreálmánya :)
Hogy miért?
Mert pikk-pakk kész van, mert finom és mert egészséges :)
Nah és azért valljuk be, hogy mikor gyrost eszünk a töltelék; a finom husi, vegetáriánusoknál a tufu és a zöldségek, az ízletes szósszal a lényeg. A pita csupán arra van, hogy mindezeket egyben tartsa. Ezért lényeges, hogy kevés kalóriát de ezen belül egészséges tápanyagokat tartalmazzon.
/glutént és minimális tejfehérjét a lisztek tartalmaznak, ezért az erre allergiások ezt vegyék figyelembe/
Hogy még miért szeretem ezeket a kis batyukat? :)
- Csupán 2 hozzávalóból áll.
- Villámgyorsan elkészül: 3 perc összegyúrás, 15 perc pihentetés, 5 perc sütés.
- 50 %-al szénhidrát csökkentett.
- Élesztőmentes, sütőpormentes, tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, cukormentes!
- Magas fehérje- és vitamintartalom (B vitamin, niacin, triptofán a jó kedélyért, E vitamin, kálcium, foszfor, magnézium, szelén, stb.)
- Magától szétnyílik, nem kell rásegíteni.
- Vékony pitakenyér, amibe bármi tölthető.
- Nejlon zacskóban, több napig friss marad.
Hozzávalók (8 pitához):
- 1 bögre (250 ml-es ) teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 bögre Dia-Wellness Zéró6 lisztkoncentrátum
- 2/3 teáskanál Tiszta só
- 150 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
- Fél teáskanál szárított bazsalikom, oregánó (opcionális)
Elkészítés:
- A liszteket keverjük össze a sóval.
- Adagoljuk hozzá apránként a vizet és előbb egy kanál majd a kezünk segítségével gyúrjuk össze.
- Az összegyúrt masszát tegyük be a hűtőbe legalább 15 percre.
- Ezután vegyük ki a hűtőből és vágjuk 8 egyenlő részre, amiből csináljunk kis golyókat.
- Lisztezett nyújtódeszkán a kis golyókat nyújtsuk ki kb. 2 mm vasatgságúra.
- Közben a sütőt melegítsük elő 250 fokra.
- A kinyújtott lapokat tegyük rá a sütőrácsra.
- Lehetőséghez képest együk a forró sütő felsőbb részére a rácsot de arra vigyázzunk, hogy a pita emelkedni fog, ezért hagyjunk felül neki helyet.
Sütési hőfok: 250 fok.
Sütési idő: 5 perc.
- A piták a 3. percben kezdenek emelkedni :)
A kész piták nem esnek össze de ha tárolni szeretnéd egy nejlonzacskóban, akkor miután kihűltek nyugodtan összelapíthatod. Később, mikor előveszed akkor is megmarad benne az üreg.
Jó étvágyat!
Nagy ölelés!
Iza.
3 megjegyzés:
Remekul neznek ki a pitaid!
Kedves Razana!
Nagyon kedves vagy! Koszi!:)
Kedves Iza!
Az lenne a kerdesem, hogy a lisztkoncentratum helyettesitheto-e valam modon? Elore is koszi a valaszt! :)
Megjegyzés küldése