Ebben a fügés pitében visszafogott ízek vannak, amely nagyon különlegessé és elegánssá teszi a süteményt. A pite tésztája nagyon omlós és vékony. Inkább azt szerettem volna, hogy gyümölcsökkel tegyem tele a finom fügés pitét. A füge édes ízét a rebarbara savanykásságával ellensúlyoztam. Tökételesen kiegészítik egymást. Ehhez inkább egy eszpresszót képzelek el, mint egy édes cappuccinót vagy latte-t.
Ebben a receptben nem használtam, állati vajat, helyette bio, vegán margarint tettem a sütibe. Nem tartalmaz továbbá tojást, tejet. Teljes kiőrlésű és sima tönkölyliszttel készítettem. Hihetetlen, de nagyon egyszerű az elkészítése.
Ha szeretnéd videón is megnézni, hogy hogyan néz ki a pite, kattints ide.
Hozzávalók:
A pite tészta hozzávalóit és hogy hogyan kell elkészíteni, itt nézd meg. Ez egy alap pite recept, amelyet minden pite, legyen az akár sós vagy édes pite, elkészítéséhez lehet használni.
Amíg a nyers pitetészta pihen a hűtőben, addig készítsük el a belevaló, fügés-rebarbarás gyümölcsözönt.
Fügés gyümlcsözön hozzávalói:
- Kb. 12-14 db friss füge
- 2 érett, piros rebarbara szár
- 2-2,5 evőkanál steviás eritrit cukorhelyettesítő (mennyisége ízléstől függ)
- 2 evőkanál kókuszvirágcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 mokkáskanál vanília mag
- 2 púpos evőkanál nyílgyökérliszt
- 6 db aszalt füge
Elkészítés:
- Áztassuk be az aszalt fügéket kb 1 órára vízbe, hogy megpuhuljanak.
- A friss fügéket és a rebarbarát mossuk meg.
- A fügét vágjuk ketté, a rebarbarának húzzuk le a vékony kis héját és vágjuk fel 1 cm-es darabokra. A víztől leszűrt aszalt fügét is vágjuk fel kis darabokra.
- Mindezeket tegyük egy tálba. Szórjuk rá a fahéjat, a cukorhelyettesítőt, a nyílgyökérlisztet, a vaníliát és jólkeverjük össze. Tegyük félre.
- Ezt követően halmozzuk a hűtőből kivett, nyers pitetésztára a nyers és befűszerezett gyümölcsöket. Majd az aljára a rebarbarát, a tetejére pedig a fügéket oszlassuk el, szép sorban.
- A pite széleit alufóliával fedjük le.
- Melegítsük elő a sütőt 215 fokra.
Első Sütési idő 40 perc
Sütési hőfok 215 fok.
Sütési mód: normál, alső-felső
- 40 perc után vegyük ki a pitét a sütőből. Vegyük le róla a fóliát. Szórjuk rá a kókuszvirágcukrot, hogy az még rákarammelizálódjon.
- Vegyük le a hőfokot 190 fokra.
- Tegyük vissza a pitét sülni.
Második sütési idő: 10-15 perc
Sütési hőfok: 190 fok
Sütési mód: normál, alsó-felső
Tippek Izától:
- A cukorhelyettesítő helyett nyers nádcukor is használható, ízlés szerinti mennyiségben.
- Teljesen cukormentesre is elkészítheted ha a kókuszvirágcukrot kihagyod és egy pici cukorhelyettesítőt szórsz a tetejére.
- A pite melegen nagyon olmlik, szinte vághatatlan de ha kihül gyönyörűen szeletekben vágható.
- Több napig omlós marad a tészta.
- A kimaradt pitetésztát ne dobjuk ki, mert kiolajozott/vajazott kosárka formákba beletehetjük és 175-180 fokon kisüthetjük, amibe bármit tehetünk. Vagy meghagyjuk hűtőben tárolva a következő pitesütéshez. Van olyan pite aminek a tetejét is beborítjuk tésztával. Ehhez mind a két fél tésztát pl. felhasználjuk.
- Természetesen sima, jó minőségű vajjal (nem margarin) is készíthető a pite. Ebben az esetben már nem vegán.
A fügés omlós pite sok rostot és egészséges cukrokat tartalmaz. A tönkölylisztnek köszönhetően magas fehérje és B vitamin tartalommal büszkélkedhet. Telis tele gyümölccsel, finom ízekkel, fűszerrel.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése